Odšteta američkim gimnastičarkama za seksualno zlostavljanje 1Foto: EPA-EFE/SAUL LOEB / POOL

Sud u Indijanapolisu odobrio je danas sporazum o nagodbi, na osnovu kojeg će Gimnastička federacija SAD, kao i nacionalni Olimpijski i Paraolimpijski komitet isplatiti odštetu od 380 miliona dolara gimnastičarkama koje je seksualno zlostavljao bivši lekar gimnastičke reprezentacije Lorens Nasar.

Sa sporazumom se složilo više od 90 odsto od ukupno više od 500 žrtava. One su tražile odštetu od 425 miliona dolara, ali je to kasnije smanjeno na 380, što je sud prihvatio, preneo je AP.

Naser je seksulano zlostavljao više od 300 gimnastičarki, a ostale su bile žrtve ljudi koji je na razne načine i u raznim funkcijama angažovala Gimnastička federacija.

Finansijska odšteta je samo jedan deo sporazuma, jer je njime predviđeno I da će neke od žrtava ubuduće obavezno biti u Bordu direktora Gimnastičke federacije, kako bi se onemogućilo da ubuduće bilo ko godinama zlostavlja devojke koje treniraju taj sport.

Nasar je pred sudom priznao da je seksualno zlostavljao gimnastičarke, među kojima su neke bile maloletne, a bilo je i osvajačica olimpijskjih medalja. Osuđen je na kaznu zatvora između 45 i 175 godina.

Za seksualno zlostavljanje prva ga je optužila Rejčel Denholander 2016. godine, a potom je usledila lavina krivičnih prijava protiv njega.

„Ovo nismo radile zbog novca, već da bismo osigurale da se to nikada više ne dogodi budućim generacijama sportistkinja“, rekla je Denholander, koja je optužila Gimnastičku federaciju da je godinama ignorisala optužbe da bi izbegla skandal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari