Đoković: Neću ponoviti greške iz Rija i Londona 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Najbolji svetski teniser Novak Đoković igraće protiv Bolivijca Uga Deliena u meču prvog kola olimpijskog turnira u Tokiju (od 24. jula do 1. avgusta), odlučeno je žrebom koji je obavljen u glavnom gradu Japana. Ovaj duel na programu je u subotu, oko 9.00 sati po našem vremenu, na Centralnom terenu kao poslednji duel dana.

Đoković i Bolivijac, koji je trenutno 139. na ATP listi, do sada se nisu sastajali, a pobednik ovog meča se u drugom kolu igraće sa boljim iz duela između Nemca Jan-Lenarda Štrufa i Brazilca Tijaga Monteira.

– Znam da svi od mene očekuju da osvojim zlatnu medalju u Tokiju, voleo bih i ja, to nije tajna, sa godinama sam naučio kako da se borim sa pritiskom i upotrebiću taj recept – rekao je Đoković na konferenciji za medije srpskog olimpijskog tima u glavnom gradu Japana.

– Što si stariji, iskusniji si, imaš više mečeva iza sebe, automatski samouverenije pristupaš narednim izazovima jer si svestan da si to doživeo nekoliko puta. U mom slučaju u pitanju su neuspesi na OI. Jesam bio nervozan u Londonu i Riju, drugačija je vrsta pritiska kad igraš za svoju zemlju ili na drugim turnirima – izjavio je prvi teniser sveta i dodao da će olimpijskom turniru pristupiti kao i svakom drugom.

– Možda je kliše, ali pristupiću tako da idem dan po dan, da budem fokusiran na sledećeg rivala. Ne znam mnogo o njemu, ali kad imaš protivnika koji je slabije rangiran od tebe, obično oni nemaju šta da izgube. Nadam se da ću otvoriti turnir na najbolji način. Ja sam tip igrača koji, kako turnir odmiče, bolje igram i bolje se osećam. Nadam se da ću krenuti pobedom – istakao je Đoković.

Novak je opet naglasio specifičnost Igara kao takmičenja.

– Ovo je četvrti put u karijeri, imao sam sreću da osvojim bronzu 2008, deluje kao mnogo davno. Olimpijsko iskustvo je jedinstveno, najposebniji istorijski događaj, predstavljaš zemlju, deo si tima, osećaj je drugačiji. Kao individualni sportista predstavljam Srbiju gde god idem, ali na OI osećam timski duh. Podrška saboraca je tu. Imao sam najbolju gren slem sezonu do sada, nisam mogao da imam bolju uvertiru pred OI. Nadam se da ću imati i dobar turnir.

On je ponovio da se ne opterećuje previše pričom o najboljem u istoriji.

– Možda vam je dosadno da idem polako, oprezno, koncentrisan sam na sledeći izazov, ali to je pristup koji moram da imam. U prošlosti verovatno nisam to potpuno i to mi se obilo o glavu. Mnogo toga je uticalo na mene. Znam da je istorija na talonu, privilegovan sam što sam u toj poziciji – istakao je Đoković i rekao da je osvajanje sva četiri gren slema, plus olimpijsko zlato nekada bio san, a sada deluje prilično realno.

Može se reći da je žreb bio povoljan i za drugog srpskog tenisera Miomira Kecmanovića, barem što se tiče prve dve runde turnira. On će u prvom kolu igrati protiv Kamiša Majčaržaka, 115. igrača sveta. U drugom kolu bi mogao na Uga Umbera, ali bi već u trećem kolu mogao na Stefanosa Cicipasa koji kreće turnir protiv Filipa Kolšrajbera.

U konkurenciji teniserki Ivana Jorović se u prvoj rundi sastaje sa Alisonvan Ujtvank, dok bi u drugom kolu mogla da naiđe na Petru Kvitovu. Nina Stojanović kreće protiv Japanke Nao Hibino, a u drugom kolu eventualno može da se sastane sa Marijom Sakari iz Grčke.

U ženskom dublu, Nina Stojanović i Aleksandra Krunić će u prvom kolu nastupiti protiv Kineskinja Ksu Jifan i Žaoksuan Jang. Međutim, u drugom kolu mogu da nalete na Australijanke Ešli Barti – Storm Sanders, koje su među favoritima za osvajanje zlatne medalje.

Žreb za miks dublove biće održan 27. jula. Novak Đoković je najavio da će u ovoj konkurenciji igrati sa Ninom Stojanović, ali još uvek nije definitivno potvrđeno da će njih dvoje nastupiti u paru na olimpijskom turniru.

Mečevi na olimpijskom turniru igraju se na dva dobijena seta (finale u tri), a ukoliko rezultat u gemovima bude 6:6 igra se taj-brejk.

Predavanje srpskim sportistima

Boravak u Olimpijskom selu Novak Đoković iskoristio je za druženje sa srpskim sportistima, kojima je preneo deo svog iskustva.

– Ja na mentalni rad gledam kao na fizički, treba da budeš što više svestan sebe i svega što radiš i pričaš. Mi kao individualni sportisti nama je to još bitnije, ako imaš loš dan nema ko da te zameni, zdravo gotovo, završio si priču – rekao je Đoković.

Delienu omiljena šljaka

Hugo Delien, 28-godišnji Bolivijac, trenutno je 139. igrač sveta, a najbolji plasman na ATP listi ostvario je prošle godine, kada je u januaru stigao do 72. pozicije. Kao i gotovo svim Južnoamerikancima i Delijenu je omiljena podloga šljaka. Nema ni jednu titulu na ATP turnirima, a najveći uspeh mu je bio plasman u četvrtfinale turnira u Rio de Žaneiru. Prošle i ove godine je igrao na Australijen openu, a 2019. i na preostala tri grenslem turnira. Najbolji rezultat mu je plasman u 2. kolo u Parizu i Njujorku. U dosadašnjoj karijeri zaradio je 1.180.000 dolara, što mu je omogućilo da zajedno sa ocem pokrene posao sa pravljenjem sladoleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari