"Već viđeno" se ipak nije desilo 1Foto: EPA-EFE/ RUNGROJ YONGRIT

Srpski sportisti su u dosadašnjem toku Olimpijskih igara osvojili šest medalja, a ovaj bilans mogli bi znatno da poboljšaju danas. Košarkašice, odbojkašice i vaterpolisti igraju polufinalne mečeve. A na borilištu će se pojaviti i svetska i evropska šampionka u karateu Jovana Preković.

Dosadašnji nastup srpskih olimpijaca na Igrama koje se završavaju u nedelju 8. avgusta mogao bi da se okarakteriše kao relativno neuspešan, pre svega zbog činjenice da neki od glavnih kandidata za medalje nisu uspeli da se okite odličjima.

Srbija trenutno zauzima 45. mesto na listi najuspešnijih zemalja sa jednom zlatnom, jednom srebrnom i četiri bronzane medalje, a 31. na istoj kvantitativnoj listi.

U atletici smo imali šest predstavnika i jedno veliko neprijatno iznenađenje – 4. mesto u finalu Ivane Španović.

Među 12 najboljih skakačica u dalj plasirala se sa najboljim rezultatom u kvalifikacijama, a taj skok od sedam metara doneo bi joj borbu za zlato u finalu.

Od dvojice bacača kugle Sinančević je u finalu zauzeo odlično, sedmo mesto, dok je Armin Kolašinac podbacio i takmičenje završio u kvalifikacijama.

Iako nisu uspele da se u svojim disciplinama plasiraju u finale Dragana Tomašević u bacanju diska i Marija Vučenović u bacanju koplja bile su na nivou očekivanja.

Basketaši su bili veliki kandidati za zlatnu medalju, tako da bronza nije zadovoljila sportsku javnost. posebno jer su nastupili na samom početku Igara i smatra se da bi prvim mestom digli i ostale kolege iz olimpijskog tima.

Nina Radovanović je izborila dve pobede i zaustavljena je u četvrtfinalu gde je poražena od Huang Hsijao-Vej iz Kineskog Tajpeha. Njeno prvo učešće na igrama može se oceniti pozitivnom ocenom.

U kajaku Milica Novaković, Strahinja Stefanović i Bojan Zdelar su podbacili, posebno prvo dvoje s obzirom na reputaciju na svetskom nivou jer nisu uspeli da izbore mesto u finalu.

Za Zdelara je ovo s obzirom na mladost, odlična škola za budućnost.

I od veslača se verovatno više očekivalo jer i oni imaju trofejnu tradiciju.

Peto mesto u finalu Miloša Vasića i Martina Mačkovića u dvojcu bez kormilara ipak je veliki uspeh.

Pre takmičenja srpski veslaći su bili 14 dana u karantinu jer je Vasić bio pozitivan na koronavirus, pa je ovaj rezultat i bolji od onoga što se očekivalo. Isto važi i za Jovanu Arsić koja je u skifu zauzela 15. mesto.

Džudisti su na igre otputovali sa nadom da će osvojiti makar jednu medalju.

Međutim, Nemanja Majdov i Anja Obradović eliminisani su već u svojoj prvoj borbi, a Aleksandar Kukolj, Milica Nikolić i Marica Perišić u sledećoj.

Čast i tradiciju rvača spasio je Zurab Datunašvili koji je osvojio bronzanu medalju u kategoriji do 87 kilograma i ublažio razočarenje zbog neostvarenih većih ambicija rvačkog tima.

To svakako neće utešiti Mate Nemeša i Mihaila Kadžaju koji su se nadali medaljama, ali su takmičenje završili u šesnaestini finala.

Stevan Mićić, jedini predstavnik u rvanju slobodnim stilom, takođe je izgubio u šesnaestini finala, ali se od njega nije očekivala borba za odličja.

U vrhu neostvarenih očekivanja su svakako i teniseri, tačnije Novak Đoković.

Zlato se „podrazumevalo“, ali je izmrcvareni Novak izgubio i u borbi za bronzanu medalju. Miomir Kecmanović i Nina Stojanović ispali su u drugom kolu, Ivana Jorović odmah na startu.

Ženski dubl Aleksandra Krunić/Nina Stojanović eliminisan je već u svom prvom meču, dok su Novak Đoković i Nina Stojanović stigli do duela za bronzu, ali su ga predali zbog povrede prvog igrača na svetu.

Od plivača se nije očekivala medalja i za svakog od njih je i učešće na Igrama uspeh.

U polufinale su se plasirali Andrej Barma (100m slobodno), Vuk Čelić (800) slobodno), Velimir Stjepanović (200 slobodno), štafeta 4×100 slobodno i Anja Červar (400 metara prsno).

Plasman stonotenisera na Olimpijske igre u Tokiju je predstavljao neverovatan podvig, a za mladog, 19-godišnjeg Dimitrija Levajca veliko iskustvo.

U pojedinačnoj konkurenciji Levajac i Žolt Peto eliminisani su već u prvom kolu, dok su u ekipnoj, zajedno sa Markom Jevtovićem, bili nadomak senzacionalnog trijumfa nad Brazilcima, ali su ipak završili nastup u šesnaestini finala.

Damir Mikec sa srebrnom medaljom i Milenko Sebić sa bronzanom nastavili su tradiciju da streljači osvajaju medalje na olimpijskim igrama, koja je prekinuta u Riju.

Veliku priliku da osvoje odličje imali su Mikec i Zorana Arunović u dublu u disciplini 10 metara pištolj, ali su takmičenje završili na četvrtom mestu.

Andrea Arsović je u svojoj disciplini zauzela osmo mesto u finalu, a ostali nisu prošli kvalifikacije.

Na kraju i najtrofejniji sport za Srbiju na ovim Igrama. sa 100-postotnim učinkom, dve takmičarke donele su dve medalje. Jedinu zlatnu i još jednu bronzanu medalju. Milica Mandić je trijumfovala u kategoriji težoj od 67 kilograma, dok je Milica Bogdanović bila treća u kategoriji do 49 kilograma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari