Ostavka bez obzira na krivicu 1Foto: STARSPORT/Pedja Milosavljevic

Prvi čovek srpskog fudbala napustio je posle četiri sata prostorije Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) gde je bio priveden kao građanin na informativni razgovor.

Prema tvrdnjama medija koji volšebno uvek dobijaju „zaštićene“ informacije od policije, Kokeza je odbio poligrafsko ispitivanje o bilo čemu, pa navodno i na „da li je učestvovao u pripremi ubistva Vučića“.

Ako se Slaviša Kokeza bude zvao predsednikom Fudbalskog saveza Srbije (i) posle jučerašnjeg privođenja u policiju i višečasovnog informativnog razgovora u vezi tvrdnji, prethodno uhapšenog, poznatog beogradskog restorandžije Aleksandra Kajmakovića, alijas Ace Bosanca, da mu je baš prvi čovek FSS doveo kriminalca Veljka Belivuka i njegovu ekipu sa južne tribina stadiona Partizana za obezbeđenje „Kasine“, ali i drugih „operativnih saznanja“, onda će to biti krunski dokaz da ovim sportom upravlja zaštićen čovek. Iz čega, naravno, proističu sva nepočinstva krovne organizacije poslednjih godina.

I mimo pretpostavke nevinosti, odnosno pravnog postulata da niko nije kriv dok se to ne dokaže, Kokeza bi ubuduće morao da se bavi isključivo privatnim biznisima jer u svakoj iole uređenoj državi ne bi „preživeo“ ni dan više na tako odgovornoj funkciji. Ili bi sam podneo ostavku zbog toga što je uopšte doveden u istu priču sa nekim za koga najviši nosioci vlasti u zemlji tvrde da je dilovao drogu, iznuđivao novac, terorisao pa i najsurovije ubijao rivale ili bi Savez hitno sazvao vanrednu Skupštinu i smenjivanjem se ogradio od čoveka čije su eventualne mrlje već bacile ljagu na celu fudbalsku organizaciju.

Istina, gro iste od početka predsedničkog mandata viđenijeg člana Srpske napredne stranke ponizno ćuti ili bira šićardžijske relacije sa nekadašnjim potpredsednikom Crvene zvezde. Bez obzira što bivšeg igrača i čelnika FK Brodarca, nekada malog beogradskog kluba a sada lidera jedne od Srpskih liga, odavno prate najrazličitije kontraverze.

Međutim, sve mu to nije smetalo da avanzuje na fudbalskoj lestvici, sve do njenog vrha, koji je ovaj rođeni Sarajlija preuzeo maja 2016. godine.

Pa, na vanrednim izborima 2019, bez otpora baze, produžio do 2023. Nisu ga ugrozile ni sporadične optužbe Crvene zvezde i Partizana za maćehinski odnos prema njima ili neregularnost takmičenja.

Nisu ni silni problemi sa suđenjem, neuspesi nacionalnih timova, čudna postavljanja i otkazivanja selektora, raznorazni skandali na terenima širom zemlje, čak ni javni poziv čuvenog kapitena Mančester junajteda i eks vedete srpske reprezentacije Nemanje Vidića da zajedno sa pomagačima i klimoglavcima napusti fudbal, da bi ovaj mogao biti radikalno promenjen i najzad doveden u red.

Kokeza je bio član Srpske radikalne stranke, a po osnivanju Srpske napredne stranke 2008. godine postaje član i funkcioner te partije. Šira javnost za njega je prvi put čula u julu 2008. godine kada se pojavio na konferenciji za medije Srpske radikalne stranke, sedeći s uvijenom glavom i rukom pored tadašnjeg zamenika predsednika SRS Tomislava Nikolića i generalnog sekretara Aleksandra Vučića.

Kokeza je, kako je rečeno, povređen na mitingu koji su radikali organizovali na Trgu Republike protestujući zbog hapšenja Radovana Karadžića. I od tog trenutka njemu je „krenulo“.

Sredinom novembra 2014. godine predložen je za predsednika Fudbalskog saveza Beograda, a na tu funkciju je izabran na vanrednoj Skupštini FS Beograda koja je održana 22. decembra 2014. godine.

U međuvremenu za njegovo ime vezivano je vlasništvo nad mnogim firmama i objektima u Beogradu, neki od njih su kupovani budzašto, a kasnije im je cena višestruko povećana. Biznis je, navodno, razvio od ugostiteljstva do IT industrije, a po struci je, kako je sam naveo, saobraćajni tehničar, jednom je doduše dodao i da ima tri godine Više poslovne škole.

U FSS je prekreirao Statut tako da sam bira osam članova Upravnog odbora tako da je sebe učinio praktično nesmenjivim.

Možda mu tek Velja Nevolja i slični dođu „glave“, Aleksandar Vučić ga „pusti niz vodu“ i na primeru komandanta FSS objasne da niko nije nedodirljiv, a možda ostane iznad suda. Javnosti i svih drugih.

Vučić prijatelj i ništa više

„Premijer je moj prijatelj i tu ništa nije sporno. Znamo se preko 15 godina i privatno smo prijatelji i drugari. Međutim, nisam političar, niti sam radio bilo kada u nekoj državnoj instituciji ili obavljao bilo kakvu funkciju. Jesam član SNS-a, ali politički nisam aktivan“, izjavio je Kokeza na pitanje o njegovom odnosu sa Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari