Partizan izlazi na crtu Zvezdi 1Foto: FoNet

Haos ispred hale „Aleksandar Nikolić“ srećom večeras nije prenesen u samu dvoranu tako da je košarka bila centralna tema u majstorici između Partizana i FMP. Crno-beli su dobro zapamtili „šamar“ iz drugog meča u Železniku; daleko angažovanijom igrom, koja je u sadržaju imala i dozu sportskog bezobrazluka, nisu dozvolili da postanu vodeća tema košarkaških krugova posle polufinala plej-ofa.

Igrajući sigurno na „visoke igrače“ maksimalno su iskoristili znanje, iskustvo i tehničku superiornost Kevina Džonsa u prvom, odnosno Novice Veličkovića u drugom poluvremenu, zbog čega će večiti rivali petu godinu zaredom odlučivati o državnom šampionu (87:78). Do petka i prvog susreta na „terenu“ Crvene zvezde crno-beli će imati malo vremena da se regenerišu i izanaliziraju segmente igre u kojima su u poslednja dva međusobna duela izdominirali, zbog čega je pred finalnu seriju 2-1 u pobedama za tim iz Humske.

Bez mnogo taktiziranja Partizan je večeras od starta zaigrao na kartu koju rival sigurno nije imao u svom špilu. Džons (16p) je bio prva opcija; za njega su pretežno rađene akcije u kojima je Amerikanac bio surovi egzekutor. Od uvodnih 14 poena ubacio je čak osam za crno-bele, a njegov značaj i uticaj na igru bio je još veći ako se uzme u obzir da spoljna linija u prvih 20 minuta uopšte nije bila raspoložena u šutu sa distance (1/7 za tri). FMP je, u odnosu na drugi meč; falilo samopouzdanja i sportske drskosti. Bekovska linija domaćina prelako je probijala svoje čuvare, a zatim je vrlo lako delila pasove ka saigračima ispod koša.

Trener Džikić je mahom igrao sa dvojicom krilnih centara, među kojima su Vitkovac i Veličković maksimalno koristili fizičku snagu i iskustvo da čuvare prosto uguraju u reket, o čemu svedoči i uspešnost od nekih 60 odsto u realizaciji za dva poena. Bez mogućnosti da rivalu parira pod košem FMP je nasušno bio potreban raspoloženi šuter. Lazarević (14p) je bio dominantna figura u prvom poluvremenu, međutim vodećih šutera: Davidovca, Dobrića i Čovića gotovo da nigde nije bilo. Udvajanjima na sredini terena; visokim iskakanjima Vilijamsa i Veličkovića, Čović je maltene bio odsečen i onemogućen da organizuje igru gostiju.

Koliko je domaćin bio fokusiran i rešen da dobije majstoricu možda najbolje ilustrije nesportski faul Murića nad Apićem ispod koša Partizana kada je slovenački reprezentativac „sikiricom“ s leđa iz sve snage udario po rukama centra „pantera“ zbog čega je dobio nesportski faul. Činilo se da će FMP “baciti peškir” posle tri ubačene trojke Veličkovića u trećoj četvrtini za plus 20 (57:37), međutim Apić (14p) i Lazarević ubrzali su krvotok saigračima toliko da su u 36. minutu došli na svega šest poena zaostatka (74:68) i to bez kapitena Čovića koji je isključen. Nedugo zatim na isti način meč je pre vremena završio Murić, koji je posle nesportske zaradio i tehničku grešku. Nenadano, duel je poprimio obrise drame; „panteri“ su u dva navrata naneli ozbiljne ogrebotine rivalu spustivši se na minus šest, međutim Veličković (20p) je petom trojkom, uz pomoć Vilsona (16p), imao pravi melem dovoljan da do petka izniveliše razlike u nijansama na licima saigrača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari