Ko je Novak Nedić : Deset godina na funkciji generalnog sekretara Vlade Srbije, uprkos brojnim aferama 1

Dosadašnji generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić ostaje na toj funkciji i u novoformiranom sazivu izvršne vlasti sa Milošem Vučevićem na čelu. Upkos aferama zbog kojih ga je opozicija prozivala, sumnjivim vezama sa grupom Veljka Belivuka, Nedić može da se pohvali činjenicom da se tačno 1. maja navršilo deset godina od kako je na jednoj od najvažnijih funkcija u vladi Srbije, mestu generalnog sekretara.

Pre toga dve godine je obavljao funkciju zamenika generalnog sekretara Vlade. U vrhu izvršne vlasti vinuo se zahvaljujući članstvu u Srpskoj napredoj stranci, gde je član Glavnog i Izvršnog odbora SNS i predsednik Saveta za pravna pitanja SNS Beograd.

U julu 2014. imenovan je za predsednika nadzornog odbora u JP „Službeni glasnik“. Bio je član radne grupe Ujedinjenih Arapskih Emirata i Vlade Srbije za saradnju sa kompanijom GIDC, te predsednik Komisije za odobravanje upotrebe službenih vozila u Vladi.”

Nedić se 2014. suočio sa optužbama da je umešan u seks skandal. Kako je pisao list Blic, službenica jedne državne institucije optužila ga je za seksualno uznemiravanje.

“Ona je, uoči sednice Vlade na kojoj je trebalo da bude razrešena, svojim saradnicima poslala pismo u kome je Nedića optužila za mobing i seksualno uznemiravanje. Nakon poslatog mejla svojim nadređenima i kolegama, postupak njenog razrešenja je obustavljen i sve se završilo na tome, a Novak Nedić je napredovao na mesto generalnog sekretara Vlade Srbije.

Nedića su mediji ranije dovodili u vezu sa navijačima, iznosili razne optužbe na njegov račun pa i da je pretio pištoljem, da je navodno održavao kontakte između navijača Partizana i Srpske napredne stranke. On je nekadašnji član Upravnog odbora fudbalskog kluba Partizan.

Mediji su pisali da je njegov otac, Vojislav Nedić koji je bio potpredsednik Fudbalskog kluba Partizan, zadužen za pravna pitanja. Upravo ta pozicija oca, mlađem Nediću otvorila je i vrata u upravi Partizana u kojoj je postao član Upravnog odbora.

Njegov dolazak u Partizan poklapa se sa periodom kada je navijačka grupa Janjičari, koju je predvodio osuđeni kriminalac Aleksandar Stanković, nasilno preuzela tribine. Stanković poznat pod nadimkom Sale Mutavi, u međuvremenu je ubijen. Bivši potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić izjavio je da je iza te navijačke grupe bio Novak Nedić.”

U jednom trenutku 2019. učlanio se u FK “Crvena Zvezda”, a zatim se iščlanio pod pritiskom navijača. U julu te godine snimljen je u avionu kojim je “Crvena Zvezda” putovala u Helsinki na utakmicu kvalifikacija za Ligu šampiona. Iz “Crvene Zvezde” su saopštili da se Nedić saminicijativno učlanio u klub, kao i da više nije njihov član.

KRIK je pisao da je Nedić sa pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem Vučkom i članovima kriminalne grupe koristio vojno strelište uvežbavao gađanje na vojnom strelištu. Krivičnu prijavu protiv dvojice generala koji su im to omogućili podneo je Vojni sindikat Srbije, ali je prijava zbog nestalih dokaza odbačena.

Uprkos čestim prozivkama o vezama sa podzemljem, Nedić je i 2022. godine ponovo izabran za generalnog sekretara Vlade, a Demokratska stranka je u Skupštini Srbije tada tražila anketni odbor kako bi se preispitalo na osnovu čega je Nedić izabran.

„Nedić je “više puta pominjan u iskazima optuženih pripadnika kriminalne grupe Veljka Belivuka i u službenim beleškama policije kao čovek koji je štitio pripadnike tog režimskog mafijaškog klana”, navela je tada Demokratska stranka.

 

Prošle godine pojavili su se i video snimci , koje je objavila pslanica SSP Marinika Tepić, na kojima se vidi kako Nedić predvodi “ grupu SNS batinaša “ na skup u Pančevu.

Na video-snimku se vidi kako Nedić korača na čelu kolone, dok se iza njega nalazi više desetina nabildovaih mladića, obućenih u crno, koji koračaju preko drvenog mosta sa splava do obale.

Ni Nedić ni bilo ko iz SNS-a, a ni iz Srpske vlade nije se oglasio povodom objave poslanice Tepić, ali je kao nagrada usledilo Nedićevo imenovanje za člana Saveta Pravnog fakulteta, uprkos protivljenju akademske zajdnice.

Novi -stari generalni sekretar vlade Srbije rođen 1982. godine. U zvaničnoj biografiji se navodi da je završio osnovnu školu Sedam sekretara SKOJ-a i Šestu beogradsku gimnaziju u Beogradu.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Radio je kao volonter pripravnik od 2005. do 2007. godine u Trgovinskom sudu u Beogradu, Specijalnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu i kao pripravnik u Advokatskoj kancelariji Nedić.

Bavio se privrednim i krivičnim pravom, a stekao je Sertifikat posebnih znanja iz oblasti prava deteta i krivično-pravne zaštite maloletnih lica.

Govori engleski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari