Partizan pao u produžetku, ispuštena pobeda u Baskiji 1foto:KK Partizan

Bio je Partizan nadomak prve evroligaške pobede još od 2014. Sekunde su delile crno-bele, ali je večeras fenomenalni Markus Hauard trojkom odveo meč u produžetak. U dodantih pet minuta, Baskonija je bila bolja i umešnija, ostavivši pulene Željka Obradovića bez trijumfa, posle drugog kola Evrolige – 103:96 (89:89).

Teško je uopšte opisati i pohvatati sve kadrove u kojima su crno-beli izgubili već dobijen meč. Na 23 sekunde do kraja, vodio je Partizan 82:86. Baskonija je imala napad, bez mogućnosti tajm-auta, iz jedne pomalo i haotične situacije, Darijus Tompson se podigao na šut sa distance i pogodio „bez koske“ (inače mu šut za tri nije jača strana).

Odmah potom, Džejms Nanali realizovao je oba sloboda bacanja, a zatim je Joanis Papapetru faulirao Markusa Hauarda. Prošlosezonski saigrač Nikole Jokića u Denver Nagetsima promašio je prvo, pa pogodio drugo (86:88).

U penal završnici Zek Ledej (23p, 10sk) je imao identičan učinak kao i omaleni Amerikanac koji je odmah potom, u trci sa vremenom, iz punog trka ispalio hitac van linije 6,75 kojim je raspršio sva nadanja pulena Željka Obradovića da će doći do prvog evroligaškog trijumfa još od 2014. godine.

Nisu gosti klonuli, naprotiv, vrlo nadahnuto su krenuli u dodatnih pet minuta. Serijom 0:5 brzo su stekli obećavajuću razliku, međutim domaćin je izbacio jedini mogući štih na vreme, koristeći ga do iznemoglosti.

Opterećen sa četiri faula, Markus Hauard je do isteka dodatnih pet minuta praktično igrao samo u napadu, u kojem je ostavio fantastičan utisak (33p, 8 trojki). Sa vezanih pet poena, osmom trojkom na utakmici, doveo je Baskoniju u vođstvo 96:94 na 1:22 do kraja produžetka.

Bila je to prva stečena prednost Baskijaca još od treće deonice. Večeras odlični (26p), Panter je u krucijalnim trenucima bio lošija verzije svojih šuterskih sposobnosti; promašio je vezane pokušaje i time u određenoj meri obesmislio dobre defanzivne sekvence čitavog tima.

Zahvaljujući konstantnoj prisutnosti Matijasa Lesora na ofanzivnom skoku (19p, 12sk, 7 ofsk), Partizan je sve vreme gazio senku rivala; Francuz je i smanjio na 97:96 na 44 sekundi pre isteka 45. minuta, međutim na suprotnoj strani Met Kastelo je vešto pročitao loš pokušaj Tompsona i u skoku završio akciju na ziceru (99:96).

Ostalo je bilo još 11 sekundi, Džejms Nanali je odlučio da pokuša šutem sa distance, preko ruku čuvara da rezerviše novi produžetak, ali je bio neuspešan.

Crno-beli su automatski napravli faul, ali je to zapravo bio poslednji atak u meču u kojem su mogli, možda i morali na osnovu prikazanog da dođu do pobede.

Maltene svo vreme, Partizan je imao vrlo raznovrsna rešenja u napadu (19 asistencija). Maksimalno je materijalizovao fizičku dominaciju Lesora i Ledeja na niskom postu, time je stvarao konstantnu prednost i olakšavao protok lopte.

Tokom prve deonice, stekao se utisak da bi crno-beli mogli da se prošetaju kroz Vitoriju, posebno jer su defanzivno onemogućili protivnika da ima bilo kakavu produktivnost u reketu.

Istovremeno, pomenuti Lesor i Ledej bili su konstantno prisutni na ofanzivnom skoku. Ono našta nikako nisu mogli da računaju bilo je neverovatno šutersko nadahnuće u drugoj deonici. Posle obećavajućih 14:23, dogodilo se gostima „već viđeno“ iz Berlina u drugoj četvrtini.

Čak sedam trojki ubacila je Baskonija u pomenutoj deonici (zbirno 32 poena), ukupno deset do poluvremena, a gotovo polovina bila je u realizaciji 179 centimetara visokog Markusa Hauarda (četiri trojke).

Izuzetna snaga u gornjem delu tela, ramenom pojasu, kao i individualna tehnika omogućavali su mu da se snažnih nogu lako podiže na šut iz punog driblinga, odnosno posle promene ritma.

Jesu crno-beli visokim iskakanjima, pre svega Lesora, u odbrani od pika vršili odličan pritisak na loptu i zatvarali reket, ali je domaćin sa nekoliko dobrih šutera bio neumoljiv sa distance pri svakom, iole otvorenom prostoru.

Gotovo svi, sa Kastelom na petici (19p), bili su sposobni da pogode sa distance.

Ulaskom u svoju šutersku zonu, Panter je u trećoj deonici nagovestio mogućnost rezultatskog preokreta. Odlično se kretao bez lopte, precizno izlazio iz blokada, a kada mu je proradio i šut iz driblinga datih deset poena u trećoj deonici delovalo je tako „panterovski“.

Na vreme mu se priključio Ledej i faktički njih dvojica bili su na prvoj rezultatskoj liniji svo vreme.

Ledej je superiornost demonstrirao u igri leđima i egzekuciji iz desnog poluhoroga, što je sredinom poslednje doenice delovalo vrlo obećavajuće (70:76).

Jeste da su Egzum i Madar potpuno bili indisponirani u organizaciji igre, ali je Partizan imao sigurne karte i konstantnu prednost od četiri do šest poena sve do poslednjeg minuta regularnog dela.

Hauard je minijaturama održavao domaćina u životu, nažalost po crno-bele, fenomenalnim šutem uz zvuk sirene meč je imao nastavak u produžetku a konačan epilog u korist Baskonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari