Partizan nokautiran trojkama 1Foto: (BETAPHOTO/DAVID GRAU/EV)

U meču u kojem su bili pod imperativom pobede, košarkaši Partizana pružili su sasvim korektnu partiju u Badaloni, međutim u vrlo naelektrisanoj atmosferi jednostavno nisu imali rešenja za impresivan šuterski čas Huventuda, koji je na kraju slavio 92:84 i samim tim stekao prednost od čak tri pobede nad crno-belima u borbi za lidersko mesto Grupe A, na šest kola do kraja regularnog dela.

Teško je posle konačnog rezultata konstatovati, ali je Partizan zaista odigrao dobar meč u Badaloni. Naročito što se tiče tempa, taktičkih minijatura u odbrani poput presinga po celom terenu, pogotovo u prvom poluvremenu, tačnije uvodnoj deonici. Segmenat koji se ispostavio ključnim, a u kojem crno-beli nisu isparirali domaćinu odnosio se na preciznost sa distance.

Huvantud je u šutu za tri poena bio impresivan (16/35), dok su se crno-beli mučili sve vreme. Činilo se da je trener Obradović spremio specijalitet protiv svog bivšeg kluba sa kojim je 1994. osvojo Kup šampiona.

Impresivno su crno-beli odigrali u uvodnoj deonici, ubacili su rivali 27 poena i to na samo dve timske asistencije, uz samo jednu pogođenu trojku.

Panter je u izolacijama bio odličan, nanizao je 10 poena, Lesor je iz kratkih otvaranja lako dolazio do realizacije u piku, dok je Kuruc sa sedam uvodnih poena pokazao da je još uvek košarkaški vitalan. Imao je Partizan dvocifrenu prednost održavajući je oslonjen na snagu, znanje i iskustvo stranaca, pogotovo Lesora, Pantera i Ledeja koji u uvodnih 20 minuta maltene nisu izlazili iz igre.

Huventud je ostao zatačen viđenim, trebalo mu je vremena da se prilagodi agresivnoj odbrani crno-belih, sa čestim udvajanjima i visokim iskakanjima na piku Lesora koji je konstantno pritiskao i otežavao protok lopte.

Negde od druge deonice, zeleno-crni su naznačili način na koji bi mogli da „riterniraju“ srpskom velikanu. Ribas (15p) je sa distance počeo da kažnjava svako kašnjenje i određenu diskomunikaciju u odbrani Partizana. Vezanim trojkama, a potom i presečenim pasom ka Lesoru (18p) približio je španskog velikana na samo poen zaostatka (37:38). Zbog značaja utakmice, ali i rivalstva, atmosfera je sve vreme bila tenzična.

Činilo se i motivišuća po obe ekipe, međutim sa skupljanjem na Lesoru u odbrani došlo je i do povećanog broja izgubljenih lopti Partizana. Panter (19p) je sve više gubio na momentumu, nikako nije uspevao da dođe do egzekucije šutevima iz driblinga ili prodorima, što je posledično dovelo do nekoliko prodatih lopti Amerikanca.

Čak tri minuta su crno-beli u drugoj deonici bili bez koša, jedino su preko Ledeja (15p) dolazili do realizacije, koji je odličan bio u igri leđima, uspevajući da bude koristan i u prenošenju lopte u igri na otvorenom terenu.

Svega pet timskih asistencija imali su gosti u prvom poluvremenu, što je na 11 izgubljenih lopti predtsvljalo veliku disproporciju podebljanu sa svega dve ubačene trojke. Na drugoj strani, Huventud je, kako je meč odmicao, bivao impresivniji u pokušajima sa distance. U roku od samo tri minuta, sa četiri pogođena hica sa distance preokret je bio takav da je doveo do toga da trener Obradović momentalno vrati u gru Lesora i pokuša da prednost ostvari preko centarske linije.

Ledej je bio taj koji je fizičkom dominacijom i iskustvom pravio razliku u rivalskom reketu, međutim, u odbrani su crno-beli sve teže imali rešenja protiv kratkih otvaranja centara. Birgander (12p) u trećoj i Tomić u četvrtoj deonici iz „šortrolova“ razigrali su bekovsku liniju do mere da je posle koškanja pred kraj pretposlednje doenice inicirane od strane Pantera i Vivesa, zbog kojeg je Ledej drugom tehničkom greškom zaradio isključenje, kapitulacija Partizana u poslednjih dest minuta bila logična posledica.

Vilis (19p) i Pol (13p) sa po dve vezane trojke na sedam minuta pre kraja meča preciznost Huventuda sa distance podigli su na impresivnih 13/27.

Uprkos otme što je Smajlagić napokon „ispoštovao“ pas Lesora iz kratkog rola, čineći centarski tandem nakon isključenja Ledeja, taman kada su defanzivno crno-beli primirili centre zeleno-crnih Vives je sa dve vezane trojke iz nebuha, na istecima napada nokautirao Partizan, povisivši razliku na kapitalnih 90:75.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari