Pavkov odškrinuo vrata 1Foto: STARSPORT

Remi Crvene zvezde i Milana u Beogradu (2:2) u prvom meču šesnaestine finala Lige Evrope, nema težinu utakmica iz 1988. i 2006. godine, ali ima značaj koji može biti najveći za crveno-bele u ovom veku.

Videlo se na terenu da ovo nije Milan iz 1988. koji se sa Rajkardom, Gulitom i Van Bastenom kasnije prošetao do titule prvaka Evrope, niti onaj iz 2006. sa Sedorfom, Inzagijem i Kakom, koji se takođe te sezone postao najbolji na kontinentu.

Međutim, nije ni ovo Zvezda sa Piksijem, Savićevićem i Pančevom, koja je tada bila evropski strah i trepet, ali ni ona sa Jankovićem, Žigićem i Milovanovićem, koja je posle časnog poraza od „rosonera“ u nastavku sezone pala na ispitu zvanom Liberec.

Ovo je neka treća Zvezda, koja je remijem na „Rajku Mitiću“ ostavila navijačima nadu da bi mogla da narednog četvrtka na „San Siru“ napravi istorijski uspeh prolaskom u osminu finala Lige Evrope.

Nije Zvezda blistala protiv Milana, bilo je tu mnogo „rupa“, kako u organizaciji igre, tako i u defanzivi.

Ali je na kraju ipak uspela da sa igračem manje na terenu nekako ispliva na površinu neočekivanim golom Milana Pavkova.

Moglo bi se u nedogled raspravljati o tome kako je Milan Rodić bio primoran da napravi dva žuta kartona jer bi u suprotnom fudbaleri Milana verovatno dali još koji gol, ili o tome kako Radovan Pankov možda nije bez razloga bio druga opcija trenera Vladana Milojevića, pa i o tome zašto je Njegoš Petrović dobio prednost u odnosu na Seku Sanogoa…

Tačno je i da je trener Milana Stefano Pioli izveo kombinovani sastav bez Ibrahimovića i Čalhaloglua, mada je on posle utakmice tvrdio da je to trenutno najjači tim.

Nema dileme ni da su igrači „rosonera“ potcenili protivnika i dolazak u Beograd, verovatno misleći da će im posao na praznom „Mitiću“ biti mnogo lakši.

Zaboravili su da su se na Marakani opekli i mnogo jači.

Poslednji u nizu bio je Liverpul koji je pre tri godine pao sa 2:0. Ali, ni taj čuveni meč ne može se porediti s onim što se pre dva dana desilo protiv Milana.

Pobeda nad Liverpulom bila je „Pirova“, kao neka slavna pogibija.

Znalo se da Zvezda neće moći da prođe grupu Lige šampiona, te je trijumf nad klubom sa „Enflida“ samo ublažio tugu što srpski predstavnik teško može da se u istom rangu bije sa evropskim velikanima.

Zato remi protiv „rosonera“ ima daleko veći značaj jer je prvaka Srbije ostavio u igri za prolaz u narednu rundu.

Dao je nadu da se na „San Siro“ neće ići turistički.

Remi protiv italijanskog velikana koji je sve do prošlog vikenda imao seriju od 34 meča bez poraza i lidersku poziciju u Seriji A u praksi je samo za pohvalu.

Analize će se raditi kada prođe euforija i kada se posle Milana svedu računi Dejana Stankovića koji je za godinu dana izuzetno napredovao kao trener.

Imao je strateg Zvezde sreću da „rosonere“ uhvati priklještene između dva derbija (Intera i Rome), u kojima će im se verovatno rešavati sudbina titule italijanskog prvenstva.

Prvu meč loptu je delimično iskoristio.

Malo je nedostajalo i da je propusti da nije bilo magije Pavkova.

U revanšu mu takođe neće biti ni malo lako. Moraće bez Rodića (crveni karton) i Milunovića (parni žuti) da se prinudno vraća na formaciju sa četiri defanzivca.

Ali, to možda i nije tako loša vest.

Zvezda u Milanu mora da napadne i možda ponovo postigne dva gola, jer to je jedini (mogući) put ka osmini finala.

Šta god da se dogodi u Italiji, čelnici crveno-belih zaključiće da je ovo bila uspešna evropska sezona (s izuzetkom ispadanja od Omonije).

Biće u pravu, ali samo ako se ova sezona nadogradi plasmanom u Ligu šampiona narednog leta.

U svim ostalim scenarijima biće uzalud ono što je do sada upisano i baciće se u vetar sve stvarano prethodne četiri godine, a što je klubu donelo epitet nosioca na žrebu u većem delu kvalifikacija za evrokupove.

Kapiten Crvene zvezde Milan Borjan bio je svestan posle meča da je tim u duel protiv Milana ušao loše, ali da je srećom uspeo da popravi igru kako je vreme odmicalo.

– Neverovatna utakmica, ušli smo u meč slabije, ali vremenom je došla snaga i počeli smo da igramo sve bolje. Još jednom smo pokazali da smo hrabri, da imamo veliko srce i da možemo sa svakim da se nadmećemo. Sjajno veče na Marakani. Na kraju sjajan pogodak Pavkova. Fenomenalno je skočio, imali smo igrača manje, još jednom je pokazao da je odličan u velikim utakmicama. Imamo povoljan rezultat, čeka nas revanš u Italiji kada ćemo dati sve od sebe da prođemo dalje – napomenuo je Borjan.

Defanzivac Nemanja Milunović istakao je da žali zbog toga što neće moći da saigračima pomogne na „San Siru“, ali da veruje da će i bez njega umeti da se snađu.

– Opet smo pokazali karakter i želju da damo gol i sa igračem manje, i da obradujemo navijače koji su kod svojih kuća. Znali smo šta nas očekuje. Žao mi je zbog trenutka kada smo imali inicijativu, osećao se gol u vazduhu, i napravili smo penal. Imamo rezultat, u igri smo. Žao mi je što će momci morati bez Milana Rodića i mene. Ali, imam potpuno poverenje u momke i stručni štab – naglasio je Milunović.

Stanković žali zbog dosuđenog penala

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković uveren je da grčki arbitar Tasos Sidropulos ne bi tako lako dosudio penal iz kojeg je Milan dao drugi gol da je stadion bio pun.

– Pavkov je odlično radio u poslednje vreme i na pripremama, a kad neko dobro radi, onda mu se dobro vraća. Hrabra igra, nedostaje nam još samo da eliminišemo grč s početka utakmice. Posle je bilo u redu, napravili smo nekoliko šansi, primili lako gol. Razumem da je Milan, ali dosta lagano je sudija dosudio penal za 2:1. Žao mi je što ovo veče nije ispraćemo sa 60.000 ljudi na tribinama. Ne verujem da olako možeš da svirneš tako nešto pred 60.000 ljudi. Ko zna, možda bismo posle primili gol, ne želim da tražim alibi. Kod Rodićevog isključenja nije bilo namere, ali sa desetoricom smo uspeli da ostvarimo dobar rezultat – rekao je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari