Pet pitanja za Kokezu 1Foto: STARSPORT

Već dvadeset dana traje svakodnevno optuživanje Fudbalskog saveza Srbije i njegovog predsednika Slaviše Kokeze od strane Crvene zvezde za nameštanje prvenstva, favorizovanje njenog večitog rivala Partizana, kršenje sopstvenih propisa, sračunato delegiranje sudija za određene utakmice…

I to uz upotrebu teških reči kao što su „lopovluk“, „pretnje“, „ucene“. Kruna svega bila je javna „čestitka“ FSS za osvojenu titulu šampiona (kluba iz Humske).

Kako iz FSS nema zvanične i adekvatne reakcije, u interesu javnosti smatramo neophodnim da tražimo odgovore na sledeća pitanja:

– Zašto niko iz FSS-a, pa ni najdirektnije imenovani predsednik Slaviša Kokeza tako dugo ne reaguje na izuzetno ozbiljne optužbe za dela koja potpadaju pod krivično zakonodavstvo? (ne računajući „upozorenje“ generalnog sekretara FSS Jovana Šurbatovića da se to više ne radi)?

– Da li su u FSS svesni da se ćutanje na takve optužbe u javnosti može shvatiti i kao odobravanje ili priznanje? Zašto, ukoliko se smatralo da je javna polemika sa ljudima iz FK Crvena zvezda bespredmetna zbog paušalnosti optužbi i neprikladnog tona, Savez nije reagovao tužbom za klevetu?

– Zašto registrovani pritisci na sudije koje je Sudijska komisija sa zakašnjenjem šturo obelodanila, nisu sankcionisani? Zašto u javnost nije puštena i kompletna priča o tome, pretnje i ucenjivanje telefonom, kao i upad u sudijsku svlačionicu nisu samo prekršaji fudbalskih propisa, već i krivična dela?

– Čime se objašnjava potpuno odsustvo iz javnosti predsednika FSS Slaviše Kokeze? Čak i sa skupova koji su mu direktno u opisu posla (Skupština FSS, dodeljivanje Zlatne lopte i sl.)…? Da li je rukovodstvu FSS na čelu sa Kokezom jasno da se tako pohranjuju čaršijska nagađanja?

– Hoće li FSS konačno početi da primenjuje svoje propise i drastično kazni sve prekršioce? Od bakljadi i verbalnog nasilja na tribinama do osionih funkcionera klubova koji se ponašaju kao da im je sve dozvoljeno, pa čak i da „ne priznaju“ suspenziju? U normalnim ligama kažnjivo je i komentarisanje suđenja, a kamoli kriminalizacija cele sudijske organizacije i rukovodstva Saveza.

– Da li u FSS misle da je ćutanje „dok se ne završi prvenstvo“, pa „dok ne prođe finale Kupa“, a potom možda „dok prođe utakmica sa Velsom“ korisno zbog „mira u kući“?

Od rukovodstva FSS koje je, po prirodi posla, najodgovornije za stanje u našem fudbalu očekujemo da progovori, i na ova pitanja odgovori. Bilo gde i na bilo koji način. Samo, što pre.

Finale Kupa od 500 do 2.000 dinara

Fudbalski savez Srbije danas pušta u prodaju ulaznice za finale Kupa Srbije, između branioca trofeja Partizana i Crvene zvezde (18.00), 27. maja na terenu crno-belih. Karte se mogu kupiti na oba stadiona, putem interneta ili na prodajnim mestima Tiketlajna i to po ceni od 500 (Jug, Sever), 1.000 (Istok, Zapad) i 2.000 dinara (mesta u ložama).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari