Petrakov: Pobeda za narod i za vojsku 1Foto: EPA-EFE/Robert Perry

Fudbalska reprezentacija Ukrajine pobedila je u Glazgovu Škotsku rezultatom 3:1 (1:0) i plasirala se u finale baraža za plasman na Svetsko prvenstvo u Ktaru. Ukrajince od odlaska u Katar deli još samo duel sa Velsom, koji se igra u nedelju u Kardifu.

Meč na „Hemptden Parku“ je bio „više od igre“ za ekipu u žuto-plavim dresovima i njihove navijače. Prva zvanična utakmica od početka rata u njihovoj zemlji obeležile su emotivne scene na terenu i na tribinama, a veliku podršku i ukrajinskim fudbalerima pružili su čak i domaći navijači.

„Ova pobeda nije bila za mene ili za tim. Ovo je bila pobeda za celu našu zemlju! Ovo je velika pobeda za Ukrajinu. Znate, bio je ovo pravi timski rad i igrali smo za sve koji su utakmicu gledali kod kuće, za sve naše ljude u oružanim snagama, za sve vojnike koji su u rovovima i za sve naše ljude po bolnicama“, izjavio je posle utakmice selektor Oleksandr Petrakov, a zatim najavio da će njegov tim učiniti sve da bi plasmanom na Mundijal obradovao one koji pate u ratom zahvaćenim delovima njegove domovine.

„Igrali smo i za sve one koji su prolili krv i za one koji pate u Ukrajini svakoga dana. Obećavam, uradićemo baš sve što je potrebno da u Velsu napravimo ukrajinski narod ponosnim“, rekao je Petrakov.

 

Petrakov: Pobeda za narod i za vojsku 2
Foto: EPA-EFE

On se zatim zahvalio i škotskom narodu i publici na stadionu na podršci.

„Nikada im to neću zaboraviti. Škotska, hvala vam!“

Meč u Glazgovu izazvao je veliku pažnju u britanskim medijima, koji su u izveštajima sa utakmice napomenuli da je gostujući tim do trijumfa stigao delom i zahvaljujući emocijama, koje su im dale motiv da ulože dodatni napor.

„Podstaknuta emocijama, činilo se da Ukrajina ponekad dobija nadljudske moći“, piše u izveštaju sa meča ništa manje emotivni novinar BBC, a zatim opisuje trenutak kada je Jermolenko proslavio prvi gol sa oko 3.500 navijača u žuto-plavom:

 

Petrakov: Pobeda za narod i za vojsku 3
Foto: EPA-EFE

 

„Kada se vratio na svoju polovinu, Jarmolenko je pao na kolena i pokazao ka nebu. Iza njega, ukrajinski navijači su napravili more podignutih ruku u znak radosti, dok su se meseci bola, muke, brige, straha i frustracije izlivali iz njih“, piše BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari