Pijan, plot i procedura 1Foto: Printscreen/youtube Judo savez Srbije

Posle prvog „ilegalnog“ pisma u petak upućenog na adresu Olimpijskog komiteta Srbije, i nakon odgovora da ne postoji pravni prostor za tu inicijativu …

…Fudbalski savez Srbije je u nedelju još jednom, ovoga puta zvaničnim, a ne potpisanim saopštenjem, ponovo zatražio odlaganje Izborne skupštine OKS, samo još više okitivši svoju naknadnu pamet pozivom na demokratiju i upozoravanjem na diskriminaciju u Statutu OKS koji je donet, čisto da se zna, 28. juna 2011. godine.

Ispod žita, iza kulisa, po kuloarima, samo su neke od fraza u srpskom jeziku kojima se, blago rečeno, mogu opisati igre koje se poslednjih dana (polu)javno igraju oko izbora za predsednika Olimpijskog komiteta Srbije. Pred Izbornu Skupštinu koja je pre dve nedelje zakazana za 28. decembar, počele su da padaju sve maske, očigledno je da će biti skinute i rukavice i da će se krenuti u otvoreni obračun „zainteresovanih“ strana u kome, kao ni do sada, niko neće obraćati pažnju na pravila igre. Vikend prepucavanje Fudbalskog saveza koji je debelo zakasnio, pa mu se debelo žuri, i precizno birokratski odgovor OKS, to nedvosmisleno potvrđuju.

Sve je po pitanju tog izbora od početka nakrivo nasađeno, tačnije tako je bilo i pre početka. Kad su jesenas baš povodom ovih zimskih izbora u javnost prodrli inače notorni i dugo unazad važeći kriterijumi za izbor prvog čoveka olimpijske porodice u Srbiji, većina je bila zatečena i šokirana. Uslovi koje svaki kandidat za to očigledno prestižno mesto treba da ispuni šizofreni su po sebi: da se 15 godina bavio olimpijskim sportom, učestvovao na Olimpijadi i bar desetak godina bio sportski funkcioner. „Saznalo“ se tada i da još uvek aktuelni predsednik Vlade Divac nije ispunjavao ovaj poslednji uslov, ali Divac je Divac, a niko nije bio toliko pijan da bi se toliko držao plota (statuta). Bilo je jasno u startu da sve što se traži ispunjava samo jedan kandidat, Ivan Todorov, predsednik DŽudo saveza i potpredsednik OKS, bilo je jasno i da će zbog toga to biti „konkurs sa slikom“, Danas je u više navrata pisao da je taj deo Statuta trebalo promeniti i proširiti bazu da na to mesto dođe neko ko bi i likom, i delom, bio pravi frontmen srpskog sporta. Skoro svi su naša pitanja na tu temu izignorisali.

Poslednjeg dana za kandidaturu, posle Ivana Todorova koji je dobio podršku 26 saveza, volšebno su se pojavili i kandidati FSS, Mitar Mrkela, te Atletskog saveza Srbije, Božidar Maljković, inače košarkaški trener. Ako „tajming“ izignorišemo, na prvi pogled bode oči da FSS, ma šta mislili o njihovom kandidatu, nije mogao svojim uticajem da dobije podršku još bar četiri „manja“ saveza i tako ispuni formalni uslov za kandidovanje. Još više bode oči da je Maljkovića predložio Atletski savez, razlozi su ostali misteriozni, a da njegov „matični“ Košarkaški nije želeo da podrži nijednog kandidata, pa ni Maljkovića. Na crti je jedino ostao Todorov, i Izvršni odbor je 15. decembra, za 28. zakazao Izbornu Skupštinu.

Pravi bal pod maskama, međutim, počinje prošlog petka kad se u javnosti, posredstvom jednog portala, pojavljuje pismo FSS upućeno OKS-u gde se traži odlaganje Izborne i zakazivanje Vanredne skupštine na kojoj bi se promenio Statut. Kako pismo nije poslato medijima (osim jednom) ne znamo ko ga je i u čije ime potpisao. OKS je ubrzo odgovorio, iznad potpisa potpredsednika Žarka Paspalja objašnjava se da je tako nešto pred finiš predizbornih aktivnosti pravno neizvodljivo. U nedelju je FSS, po principu „jel znaš ti ko sam ja“, ponovio svoj zahtev pozivajući se na „podršku“ svih „većih“ Saveza, Sportskog saveza Srbije i najavljujući podršku većine sportskih organizacija u Srbiji. Zanimljivo je da niko od tih „većih“ nigde ni rečju nije obnarodovao da je ikome dao ikakvu podršku, da se niko od onih 26 Saveza koji su podržali kandidaturu Todorova nije oglasio u smislu da se „predomislio“. Saopštenje FSS tako je i potpisano, koje je to radno telo, komisija ili slično zasedalo preko vikenda, ko mu je predsedavao pri sastavljanju tog saopštenja za javnost ostalo je nepoznato, iz tog razloga pisanije bi se moglo shvatiti kao čist pamflet i kao takvo ne vredno pažnje. Mislimo pri tome naravno da se sve dešava u pravnoj državi.

Već danas se očekuje da Sportski savez Srbije na svojoj redovnoj skupštini da podršku toj inicijativi, a prvi radni dan biće i prilika da se i svi kojima je to rečeno „prigodno“ oglase. „Čaršijski“ izvor je Danasu pre tri nedelje bezrezervno tvrdio da će „bez obzira na sve“ predsednik OKS biti Božidar Maljković, da je tako „odlučeno“ pa nek košta šta košta. Nije to delovalo realno čak i kad je Srbija u pitanju, ali se stvari kreću u tom pravcu. Biće više nego zanimljivo videti koje će razloge za predomišljanje izneti savezi koji su podržali Todorova (i to im je „rečeno“), od kojih mnogi nisu tim povodom ni održali upravne odbore na šta su bili obavezni.

Kako po Povelji MOK izbori po nacionalnim komitetima moraju biti održani najdalje šest meseci od završetka olimpijskih igara, poslednji rok je 21. februar 2017. Biće više nego zanimljivo ali i otužno gledati predizbornu gimnastiku koja će morati da se izvede da bi se nečija suluda ideja da uoči Božića i ugoji, i zakolje, i osuši, i pojede prase sprovela u delo. Ko god posle te prljave politikantske igre dođe na čelo OKS-a, neće imati baš nikakav legitimitet.

Kako premeriti aklamaciju

Po Statutu OKS, ukoliko postoji samo jedan kandidat za predsednika, izbor se vrši aklamacijom, a ako postoji više kandidata tajnim glasanjem. Ako nijedan kandidat u prvom krugu ne dobije većinu glasova prisutnih članova Skupštine, dvojica sa najvećim brojem idu u drugi krug. Ukoliko ni tada niko ne dobije prostu većinu, kompletna izborna procedura se ponavlja a dotadašnji predsednik obavlja funkciju dok se novi ne izabere. Precizno je navedeno i da se kandidati za predsednika OKS ne mogu predlagati na izbornoj sednici Skupštine

U Statutu nije navedeno šta se pod aklamacijom podrazumeva i šta se dešava ako jedini kandidat takvu podršku ne dobije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari