Po "osvetu" bez pleja 1Foto: STARSPORT

Tog 15. novembra većina zvezdaške javnosti verovatno je bila složna u tome da ovosezonski sastav crveno-belih i definitivno ne zaslužuje bilo kakve evroligaške epitete.

Usred Beograda, direktno sa oproštajne žurke vlasnika kluba Tonija Parkera u San Antoniju (Sparsi povukli iz upotrebe dres sa brojem 9) košarkaši Asvela prošetali su se Arenom verovatno i sami ne verujući u konačan rezultat na semaforu (72:74).

Pod jakim utiskom, uprava Zvezde je posle tog deprimirajućeg poraza i definitivno presekla da Andriju Gavrilovića ostavi u ulozi privremenog rešenja; da se tim ojača, a struka poveri daleko iskusnijem strategu.

Skoro dva meseca kasnije, crveno-beli su u komfornijim odelima otputovali u Francusku namereni da se večeras revanširaju Asvelu na startu druge faze Evrolige (20.45). Dragan Šakota je, barem što se najelitnijeg takmičenja tiče, napravio rezultatski pomak.

Zvezda je na skoru 8-9, trenutno u zoni plej-ofa, ojačana trojicom iskusnih i upotrebljivih igrača: Marko Jagodić-Kuridža, Vladimir Štimac i Kevin Punter.

Osim izuzetno nezgodnog terena, Asvel je kod kuće na skoru 7-3, pritom je pobeđivao velikane poput CSKA, Olimpijakosa, Panatinaikosa, Milana, za Zvezdu će veliki problem predstavljati sama organizacije igre.

Naime, Lorenco Braun je faktički ostao bez pomoći na pleju; Filip Čović je već petnaestak dana povređen, dok je Čarls DŽenkins zbog privatnih problema dobio odobrenje kluba da otputuje u Ameriku. Za očekivati je da će u retkim trenucima odmora Brauna menjati novajlija Punter, odnosno Davidovac, koji je prethodne dve sezone pokazao da umešno može da odigra na jedinici, naročito u fazi tranzicije.

– Imaćemo problem sa drugim plejmejkerom neko vreme. Filip Čović nije trenirao izvestan period, Čarls još uvek nije tu. Pronalazimo i neka druga rešenja u napadu, ali nikada se ne zna, kako će na primer reagovati Asvel nakon dva poraza. Najjača su ekipa Francuske, imaju karakter, trener nije bio tu zbog bolesti dve utakmice i sigurno će reagovati – podsetio je Šakota da je njegov kolega na klupi francuskog velikana, Zvezdan Mitrović propustio poslednja dva meča zbog bolesti.

Edvin DŽekson je poslednji meč sa Realom propustio zbog povrede i njegov povratak za večerašnji meč je neizvestan. Od ukupno osam pobeda, Asvel je čak sedam ostvario u svojoj hali Astrobal, u kojoj je rivale dobijao i na veliki, ali i mali broj poena. Indikativno, Efes, Fenerbahče i Real su se trijumfalno vratili iz Francuske sa prosekom od skoro 90 ubačenih poena.

Na veći broj poseda Asvel je ranjiviji, međutim bez jasne alternacije Braunu na pleju veliko je pitanje kako će izgledati Zvezdina igra u pozicionom napadu. Toni DŽekiri i Žan-Čarls faktički su jedine dve kvalitetnije opcije pod samim košem i možda bi crveno-beli u tom segmentu trebalo da naprave ključnu razliku.

– Fizički su izuzetno snažna ekipa. U Beogradu je u svakom duelu, od plejmejkera do centra, sve bilo u kontaktu, koristili su veliku energiju, često se menja petorka. Meč su i završili sa dve blokade, skokovima – dodao je Šakota.

Zvezda utakmicom protiv Asvela započinje još jedan naporan mini-ciklus u kojem će igrati protiv Mege u ponedeljak u Hali sportova „Ranko Žeravica“, a zatim u sredu protiv Žalgirisa i u petak Albe. Oba evroligaška susreta biće odigrana u Beogradskoj areni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari