Pol sačuvao Finiks, a Janis Milvoki 1photo: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Finiks je sezonu završio sa najboljim skorom u čitavoj ligi – 64-18, samim tim percipiran je kao veliki favorit protiv Njuo Orleansa u prvoj rundi plej-ofa Zapadne konferencije. Ipak, teže od očekivanog, Sansi su savladali Pelikanse na startu serijala (110:99) vođeni inspirisanim Krisom Polom (30p, 10sk, 7sk). Istovremeno, i Milvoki se namučio sa Čikagom u provm susretu uvodne faze doigravanja (93:86) ali do iznenađenja nije došlo jer je Janis Adetokunpo bio dominantan (27p, 16sk), a Dru Holidej i Bruk Lopez u odličnoj konekciji u presudnim trenucima meča.

Sansi su sezonu okončali i kao najbolji tim na domaćem terenu.

U Arizoni su izgubili svega devet utakmica, samim tim NJu Orleans se nalazio u izuzetno teškoj poziciji pred sam start plej-ofa.

Ujedno, Pelikansi su morali da odigraju dva meča u plej-inu i da trijumfima nad San Antoniom i LA Klipersima obezbede mesto u doigravanju.

Uprkos tome što su u jednom trenutku gubili sa 23 poena razlike, izabranici Vilija Grina uspeli su da meč učine daleko zanimljivijim i da sredinom četvrte deonice razliku smanje na svega šest poena. Finiks se u velikoj meri oslanjao na Krisa Pola, možda i najboljeg plejmejkera današnjice, uprkos tome što ima 37 godina.

Pol je meč okončao sa 30 poena, 10 asistencija i sedam skokova, fino sarađujući sa Devinom Bukerom (25p, 8as) i Diandreom Ejtonom (21p, 9sk).

Iako mu šut za tri poena nije zaštitni znak, na startu četvrtfinala ubacio je Pelikansima četiri hica sa distance iz pet pokušaja. Zahvaljujući Si Džej Mekalumu (25p) i njegovoj seriji poena u poslednjoj deonici, Nju Orleans je završnicu meča sveo na svega par poseda zaostatka.

Impresivan je bio i Valančijunas sa čak 25 skokova, međutim kada je zagustilo Pol je sa dve vezane trojke ponovo napravio poprilično rastojanje između rivala.

Veliku pomoć imao je od Bukera i Ejtona, prevashodno u prvom poluvremenu, dok je u nastavku, posebno u završecima kontranapada bio vrlo koristan Kameron Džonson (13p). Na poraženoj strani, po 18 poena ubacili su Brendon Ingram i pomenuti Valančijunas.

Leri Nenis je bio vrlo bitna alternaicja na petici, a meč je završio sa 14 poena. Finiks je razliku napravio u poenima iz kontre (15/2), kao i u egzekuciji iz reketa (50/38).

Možda se očekivalo da će zvanični šampion na ubedljiv način  da započne misiju odbrane krune, međutim Čikago se ispostavio veoma tvrdim orahom.

U meču „praznih cevi“ bukvalno poslednji posed odlučio je pobednika. Holidej i Lopez odigrali su kvalitetan „pik“ dok  je na drugoj strani Zek Lavin poprilično uprskao sa dva isforsirana pokušaja posle kojih više nije bilo dileme ko će pobediti. Jeste Milvoki silovito startovao, već u ranoj fazi stekao 16 poena prednosti, međutim kako je vreme prolazilo Bulsi su sve bolje defanzivno zaustavljali igru Baksa u tranziciji.

Čikago je pred kraj treće doenice i poveo sa pet razlike (64:69) međutim nedugo zatim na glavnu pozornicu vratio se Janis potpomognut Brukom Lopezom.

Čitava poslednja deonica protekla je u igri na posed ili dva prednosti; Nikola Vučević imao je izvanredan centarski repertoar poteza od kojih Janis i Lopez, prevashodno, nisu mogli da se odbrane.

Postigao je crnogorski reprezentativac 25 poena, nanizao 17 skokova, međutim Bulsima je nasušno nedostajao raspoloženi Derouzn.

Najbolji igrač šestostrukog NBA šampiona jeste ubacio 18 poena, baš kao i Lavin ali je iz igre šutirao preskormnih 6-25.

Čikago je pritom očajno šutirao za tri poena (18 odsto) u meču koji je protekao maltene bez poena iz kontranapada.

Janis je surovo bio dominantan u protivničkom reketu; od 27 poena, samo je jedan šut ubacio sa distance. Pratili su ga Lpez sa 18 i Holidej 15 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari