Poraz Đokovića u polufinalu Rima 1Foto: EPA/Sergio Barrenechea

Španac Rafael Nadal prvi je finalista Mastersa u Rimu. On je u polufinalu posle dva časa velike borbe pobedio Novaka Đokovića sa 2:0 u setovima (7:6(4), 6:3).

Bio je to 51. duel dvojuce tenisera i 25. pobeda „gladijatora“ iz Manakora.

Ipak, ako je za utehu, ovo je najbolja nedelja Novaka Đokovića u ovoj sezoni i ako bude nastavio da pruža ovakve partije sigurno će ubrzo i podići neki važan trofej na Mastersu ili možda Gren slemu.

Sve kladionice su pre početka davale velike šanse Rafaelu Nadalu za novi plasman u finale ovog proleća, ali to kako je Đoković odigrao mnoge je podsetilo na najslavnije dane srpskog tenisera, koji bi se vrlo lako mogli i ponoviti, ako Đoković ostane na ovom „kursu“ i narednih meseci.

Šljaka je tradicionalno najomiljenija podloga Špancima, pogotovo Rafaelu Nadalu koji kao da po njoj „pleše“, a i pogoduje mu spinovima koje nemilosrdno šalje sa osnovne linije u ćoškove protivničkog dela terena.

Ipak, Novak je na to sve navikao i sjajno se za duel pripremio.

Iako je Nadal igrao na prepoznatljivom nivou i pomalo i prelako poveo sa 5:2 u prvom setu, Novak se nije predavao i zaigrao je najbolje što može za potpuni povratak u set i pravu dramu koju dugo nismo videli na teniskim terenima širom sveta.

Prvo je svoj servis gem realizovao Đoković, a onda je napravio brejk, pa je sa još jednim sigurnim servis gemom poravnao rezultat na 5:5.

Potom je Nadal osvojio gem na svoj servis, a isto je učinio i Srbin, te se ušlo u taj-brejk.

U njima su se dvojica tenisera smenjivala u „mini-brejkovima“, a veću hladnokrvnost zadržao je Nadal, pa je došao do prednosti u setovima.

Tada je počeo da duva jak vetar u leđa Rafaela Nadala, koji je njegove loptice činio još bržima i opasnijima, ali i pored toga je Novak, i nakon rano pretrpljenog brejka, bio u meču i do kraja se borio za odlučujući, treći, na „Foro Italiku“.

Ipak, do njega nije došlo, ali ostaje sasvim jasno da niko nije tako parirao Nadalu ove nedelje u Rimu, kao i da će se možda situacija preokrenuti već na travi ili betonu, koje su Đokovićeve omiljene podloge, sasvim sigurno.

Novak je bio dobar na servisu, kao i na forhendu i bekhendu, a jedino gde je danas zakazao su bile brejk lopte, pogotovu one koje nije iskoristio na samom početku meča, prilikom prvog servis gema Rafaela Nadala ovog popodneva.

Sve u svemu jasno je svima, pa i Novaku Đokoviću da je tu, blizu najboljih tenisera na svetu i da će sa velikom nadom putovati u Pariz na Rolan Garos koji počinje za deset dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari