Poslednje kolo Lige šampiona - borba za pet preostalih mesta u osmini finala 1Foto: EPA-EFE/KERIM OKTEN

U poslednjem kolu grupne faze fudbalske Lige šampiona, koje je na programu u utorak i sredu, timovi će se boriti za pet poslednjih mesta u osmini finala, a odlučiće se i tri pobednika grupa.

Plasman u nokaut fazu Lige šampiona su, pre poslednjeg kola, obezbedili Ajaks, Bajern iz Minhena, Čelsi, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Pari Sen Žermen, Real Madrid i Sporting.

Svoje mesto u osmini finala bi ove nedelje mogli da obezbede i Milan, Atalanta, Atletiko Madrid, Barselona, Benfika, Lil, Porto, Salcburg, Sevilja, Viljareal i Volfsburg.

Barselonina prva sezona u Ligi šampiona bez Lionela Mesija mogla bi da se završi u grupnoj fazi ako Katalonci ne nađu način da pobede Bajern u Minhenu u sredu. To bi bilo prvi put od sezone 2003/04. da Barselona nije prošla u nokaut fazu.

Barselona je druga na tabeli Grupe E, iza Bajerna, sa dva više od trećeplasirane Benfike. Remi ili poraz Barselone u Nemačkoj omogućili bi Benfiki da prođe dalje pobedom na svom terenu protiv već eliminisanog Dinama iz Kijeva.

Atletiko Madrid je još jedan španski klub kome preti opasnost od ispadanja pošto je poslednji u Grupi B. Atletiko sutra mora da pobedi drugoplasirani Porto i da se nada da će Milan remizirati ili izgubiti kod kuće od pobednika grupe, ekipe Liverpula.

Pre poslednje kolo, Porto ima pet bodova, a Milan i Atletiko po četiri.

Fudbaleri Viljareala mogu da prođu dalje iz Grupe F ako izbegnu poraz od Atalante, koja će dalje ako pobedi na toj utakmici. Viljareal ima sedam, a Atalanta šest bodova.

Najneizvesnije je u Grupi G gde i dalje sva četiri tima mogu do nokaut faze Lige šampiona. Lil je trenutno prvi sa osam bodova, Salburg ima sedam, Sevilja šest, a Volfsburg pet bodova. U poslednjem kolu snage će odmeriti Volfsburg i Lil, odnosno Salcburg i Sevilja.

Aktuelni šampioni Evrope, fudbaleri Čelsija i ekipa Real Madrida su obezbedili osminu finala, ali će se boriti za prvo mesto u svojim grupama.

Čelsi je izjednačen po broju bodova sa Juventusom u Grupi H (12), ali je bolji u međusobnom skoru pa će mu pobeda protiv Zenita u Sankt Peterburgu garantovati prvo mesto u grupi. Juventus će grupnu fazu takmičenja završiti utakmicom protiv Malmea na svom terenu.

Real Madrid je sutra domaćin Interu, u meču dva tima koja su već obezbedila mestu u osmini finala, ali koja će se boriti za prvo mesto u Grupi D. Real ima dva boda više od Intera, tako da će timu Karla Ančelotija biti dovaljan i bod za osvajanje prve pozicije.

Za prvo mesto će se u sredu boriti i svi timovi iz Grupe G – Lil, Salcburg, Sevilja i Volfsburg.

Klub Briž, Lajpcig i Jang Bojs nemaju šanse da se plasiraju u osminu finala Lige šampiona, ali i dalje mogu da se pridruže Borusiji Dortmund, Šerifu i Zenitu u Ligi Evropa.

Klub Briž i Lajpcig imaju po četiri boda i bore se za treće mesto u Grupi A, iza pobednika grupe Mančester sitija i drugoplasiranog Pari Sen Žermena. Lajpcig će u poslednjem kolu ugostiti Siti, dok će Klub Briž gostovati PSŽ-u.

Šanse za plasman u nokaut fazu Lige Evropa ima i Jang Bojs, ali da bi završio kao treći u Grupi F potrebna mu je pobeda nad Mančester junajtedom, kao i trijumf Viljareala protiv Atalante.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari