Postoji li plan "B" za evro košarku i kad će biti aktiviran 1Foto: EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Košarkaška sezona u Evropi, kao što se moglo i predvideti, već na samom startu je dovedena pod veliki znak pitanja.

Da nacionalna i regionalna takmičenja trenutno ostavimo po strani, Evroliga i Evrokup posle dva odigrana kola već vuku repove prisustva korone, a perspektiva je sve crnja i crnja.

Kako su propisi i protokoli kod je u pitanju kovid 19 prilično nefunkcionalni, desilo se već da je Cedevita Olimpija izgubila od Burse utakmicu službenim rezultatom (0:20) zato što je u ekipi bilo mnogo zaraženih, tačnije nisu mogli ispoštovati minimum od osam igrača u protokolu.

A onda su stvari postajale sve gore.

Među prvima inficirani bili su trener Barselone Šarunas Jasikevičijus i njegov pomoćnik Darijus Maskolijunas.

Zaraza se pojavila u CSKA, među pozitivnima je bio i srpski reprezentativac Nikola Milutinov, a zatim i u Himkiju i Žalgirisu.

Nijedna od ovih ekipa nije otkazala utakmice, ali je jasno u kojoj su meri na njima bili hendikepirani.

Novi slučajevi, pak, pokazuju do kakvog rasula tek može da dođe.

Zenit je na poslednjem testiranju imao 13 pozitivnih na virus i nije ni krenuo na špansku turneju, gde je u roku od 48 sati trebalo da igra sa Valensijom i Baskonijom.

I kako sada stvari stoje, ako Cedevita Olimpija služi za primer, ti mečevi će biti registorvani službenim rezultatom.

Odmah potom veliki zdravstveni problemi pojavili su se i u Asvelu, testovi su pokazali da su zaražena trojica igrača i dvojica članova stručnog štaba, a iz kluba je saopšteno da (u vreme pisanja ovog teksta) imaju na raspolaganju devetoricu košarkaša.

Asvel je sinoć trebalo da dočeka Panatinaikos u okviru trećeg kola Evrolige, a zatim i Crvenu zvezdu u četvrtak.

Zanimljivo je da su igraču Asvela Norisu Kolu pozitivni rezultati testa stigli tokom prvenstvenog duela sa Šoleom.

Predsednik tog kluba već je izjavio da će podneti tužbu protiv Asvela.

Najnoviji slučaj zabeležen je u Evrokupu, u ekipi Burža koja se nalazi u grupi sa Partizanom.

Oni su objavili da je „nekoliko“ igrača zaraženo i da nemaju osam košarkaša za meč protiv Valensije večeras, što bi moglo da znači i automatski poraz službenim rezultatom.

Podsećamo, za Burž nastupaju Danilo Anđušić, Alen Omić i Luka Ašćerić, a trener je Savo Vučević.

Realna, a ne crna predviđanja se brzo obistinjuju i na potezu je Evroliga (kao organizator oba takmičenja) da što pre aktivira takozvani plan „B“ koji su najavili za ovakvu situaciju.

Detalji toga nisu objavljeni, ali se pretpostavlja da je jedini način da takmičenje „prezimi“ turnirski sitem sa potpunom izolacijom.

NBA liga je dokazala da je tako nešto moguće, doduše, ona nije imala nikakve „otežavajuće okolnosti“ kakve su u Evropi nacionalna i regionalna takmičenja.

Teško da bi profesionalne lige poput španske, turske, nemačke i italijanske, ali i VTB, pa i ABA pristale na tu vrstu „samoukidanja“, pa se kao jedino rešenje nameće turnirsko igranje „na smenu“.

Na primer, mesec i po ili dva igrala bi se evropska takmičenja na izolovanim lokacijama, ubrzanim ritmom sa utakmicama na svaka dva dana, a potom bi na scenu stupila nacionalna i regionalna takmičenja po istom principu.

S obzirom da i nacionalnim prvenstvima podjednako preti isti problem, s tim što su ti kalendari donekle fleksibilniji.

O ovom scenariju koji su u Evroligi nazivali „crnim“ (po principu-pu pu, da ne čuje zlo), pisali smo na ovim stranicama smatrajući ga potpuno realnim i pretpostavili da će Evroliga postupiti organizovano i spremno, za razliku od proletos kad su od takmičenja napravili „mehur“, ali od sapunice.

Bilo kakvo odlaganje rešenja učinilo bi, a situacija je već  „na ivici“, da oba takmičenja već sad sebe učine neregularnim.

Zanimljivo je da sad niko ne pominje član iz medicinskog protokola Evrolige da klubovi imaju pravo na odlaganje jedne utakmice, ili će ono biti aktivirano samo kad je elitno takmičenje u pitanju.

Već u trenutku kad tri-četiri utakmice budu registrovane službenim rezultatom zbog „više sile“, takmičenje gubi svaki smisao, pre svega sportski, a kad su čelnici u pitanju, i finansijski, jer koga zanima liga gde tabelu kroji virus, a ne košarkaši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari