Pravo dete Olimpijakosa 1Foto: STARSPORT

Veliko priznanje za učinjeno i postignuto u dresu Olimpijakosa; Jorgos Printezis uvršćen je u Evroligin tim decenije za period 2010-2020.

Iskusni 35-godišnji krilni centar tako se priključio idealnom timu koji već čine: Kajl Hajs, Huan Karlos Navaro, Dimitris Dijamantidis, Luka Dončić, Miloš Teodosić i Nando de Kolo.

Printezis je zapravo dete Olimpijakosa; za njega u Pireju kažu da je jedini pravi „Oli“ dakle neko ko je od detinjstva navijao za trostrukog prvaka Evrope, u njemu počeo da trenira košarku i po svemu sudeći, u dresu Olimpijakosa će i završiti karijeru.

Davne 2001. Printezis se priključio prvom timu, u sezoni 2006/07 bio je pozajmljen Larisi, a 2009. godine je prešao u špansku Unikahu, u kojoj je proveo jedine dve sezone bez dresa crveno-belih iz Pireja. Izabran je 2007. kao 58. pik druge runde drafta od strane San Antonija, ali nikada nije zaigrao za tim Grega Popovića, niti u NBA. Njegovo etabliranje u idealni tim Evrolige za deceniju 2010-2020 započeto je dolaskom Dušana Dude Ivkovića na mesto trenera u njegovom drugom mandatu na klupi grčkog velikana.

„Družina“ kojoj je 2012. na račun stizalo barem duplo manje para u odnosu na igrače najboljih klubova u Evropi, uspela je da napravi jedno od većih iznenađenja u istoriji Evrolige; nošeni ogromnim entuzijazmom i slogom na terenu, Oli je u Istanbulu pobedio CSKA u finalu Fajnal-fora, a presudnim se ispostavio, upravo koš Printezisa u poslednjim sekundama utakmice.

Leta 2012. imao je veoma unosnu ponudu Fenerbahčea od 4,5 miliona dolara za trogodišnji ugovor, ali je odlučio da ostane u Olimpijakosu igrajući za manji novac. Naredne godine, ponovo neočekivano, ovoga puta pod vođstvom trenera Barcokasa, crveno-beli su u Londonu ponovili uspeh iz prethodne takmičarske godine. Printezis je još u dva navrata, 2015. i 2017. igrao finale Evrolige sa Olimpijakosom.

On se nalazi na petom mestu liste najboljih strelaca i najboljih skakača Evrolige za prethodnu deceniju. Po ukupnom indeksu korisnosti, Printezis je četvrti najkorisniji igrač Evrolige.

Inače, Printezis slovi za tihog i povučenog čoveka posvećenog veri, što se može zaključiti i na osnovu njegovih brojnih tetovaža po rukama i telu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari