Prebogati gubitnik na rekordera Lige šampiona 1 EPA-EFE/PETER POWELL

Mančester siti i Real prvi počinju dvomeč polufinala elitnog fudbaskog takmičenja.

Još od kada je Evropska fudbalska federacija, u sklopu sveopštih sankcija Rusiji za njenu oružanu agresiju na Ukrajinu, oduzela Sankt Peterburgu domaćinstvo finala fudbalske Lige šampiona poznato je da će odluka o novom osvajaču najvrednijeg UEFA trofeja pasti u Parizu, ostalo je samo još da saznamo ko će na koga tog 28. maja.

U prvu od dve polufinalne bitke ovog utorka ulazeMančester siti i Real, klub iz Engleske s prefiksom večitog gubitnika elitnog takmičenja, pošto prebogatim arapskim gazdama nikako da se stotine i stotine miliona evra potrošene na ekipu vrate šepurenjem na tronu Starog kontinenta, a španski klub sa oreolom osvajača rekordnih 13 takvih titula, s tim što na još jednu, za pojmove „kraljevića“, čekaju preduge tri godine.

– Pozivam naše navijače da sednu na voz, u kola, autobuse.. ili šta već, samo da dođu i podrže nas. Potrebni su nam – ne krije Žozep Pep Gvardiola, od čijih godišnjih primanja takođe zastaje dah, a on je i pored toliko pokušaja da sa Građanima napravi ono što je sa Barselonom, uspeo „samo“ da dovede svoje izabranike do utešnog učešća u finalu 2021, kada je kajmak pokupio Čelsi.

Potencijalni osvajač Premijer lige, gde vodi uzbudljivu trku sa Liverpulom i Čelsijem, na generalnoj probi za novi sudar sa Madriđanima zgromio je Votford na svom terenu (5:1), ali sada će istim terenom špartati neki drugi, mnogo poznatiji, skupoceniji i iskusniji loptaši. I gledaće na sve načine da urade ono što u prošloj rundi nije umeo njihov gradski rival Atletiko, kada je ukupnog pobednika odlučio Sitijev mini trijumf u prvih 90 minuta.

– Ovo je specijalna noć za nas. Uživaćemo u njoj i daćemo sve od sebe da zaustavimo veliki Real, videćemo šta će iz toga prouzaći – zvuči nepretencizno Španac na domaćinovoj klupi, mada za njegov ofanzivni stil mnogi misle da bi mogao imati prođu, baš kao što je bio slučaj u dvobiju sa istim ovim protivnikom 2020. godine.

– Ako budemo igrali kao u drugom poluvremenu revanša sa Atletikom nećemo imati šta da tražimo. Međutim, ponovimo li najveći deo prve utakmice biće kompetetivni i imati čemu da se nadamo – jasan je Gvardiola.

Real je briljirao na gostovanju Čelsiju, u prošloj rundi, tačnije rečeno trostruki strelac Karim Benzema, međutim sedam dana posle prolio je more znoja i suza ne bili izdržao nalete sada već svrgnutog šampiona, a po starom običaju imao je i naklonost sudija.

– Toliko toga smo prošli u meču na našem terenu, ali smo sve izdržali na nogama i ostali u trci za toliko važan trofej u Realovoj istoriji. Dvomeč traje 180 minuta, a mi smo, kada se sve sabere i oduzme, zaslužili da sa Sitijem odlučimo jednog finalistu. Radujemo se tim bitkama – podvlači Karlo Anćeloti, zadužen za sastavljenje tima i igru već viđenog prvaka Španije za sezonu 2021/2022, jer beži 15 velikih koraka Barseloni i Sevilji.

– Lično, ali i moji saradnici i igrači, jako poštujemo Siti, trenerski rukopis Gvardiole i napadačke perfomanse njegovog sastava. Normalno je da će pokušati da iskoriste prednost domaćeg terena i ponesu kakvu-takvu zalihu za Madrid. Međutim, Real se nikada nije plašio gostovanja. Ili kalkulisao, čuvajući se za meč pred našim navijačima. Što može uraditi danas čovek ne treba da ostavlja za sutra. Za početak, potrebno je da izađemo sa samopouzdanjem, da budemo dovoljno koncentrisani, agilni, strpljivi, uporni… To bi mogla da bude spektakularna utakmica – smatra Italijan.

Pep Gvardiola ispred ostalih

Domaćinovom treneru, Žozepu Pepu Gvardioli, ovo će biti čak deveto polufinale nekog evropskog klupskog takmičenja i u tome mu nema ravnog u njegovom esnafu, jer nikada nikome nije pošto za rukom ono što je sadašnjem šef struke Građana, a pre toga menadžeru Barselone i Bajerna. Istina, Špančev kolega iz Italije i njegov večerašnji izazivač, Karlo Anćeloti, ima samo jednu takvu recku manje.

Liverpul i Viljareal finiširaju pripreme

Dan kasnije, sa istim ciljem u istom takmičenju, na teren će još jedan englesko-španski par. Takođe na Ostrvu, gde će šestostruki kontinentalni prvak Liverpul ugostiti senzacionalni Viljareal, klub iz mesta sa svega 50.000 duša, ali predvođen specijalistom za osvajanje Lige Evrope – trenerom Unaijem Emerijem. I ovaj meč počinje u 21.00.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari