Predsednik MOK: Razgovaraće se sa sportistima o pravilima iskazivanja protesta na OI 1Foto: EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE / POOL

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je danas da će se sa sportistima razgovarati o pravilima iskazivanja protesta na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine.

Bah je to rekao posle poziva na reformu pravila 50 Olimpijske povelje, koje navodi da politička, verska ili rasna propaganda nisu dozvoljene za vreme Olimpijskih igara.

„Solidarnost i nediskriminacija su u našoj DNK. Stoga cenimo sve sportiste i svakoga ko podržava te vrednosti izražavajući sebe ili tako što pomažu drugima uključivanjem u svoje zajednice. U tom kontekstu moramo napraviti neke napomene oko pravila 50 Olimpijske povelje“, rekao je Bah, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Novoformirano Udruženje sportista priključilo se kampanji za pravo sportista da iskažu protest na Igrama u Tokiju, uključujući i to da kleknu u znak podrške pokretu „Životi crnaca su važni“.

„Važno je naglasiti da sportisti već imaju više prilika da izraze svoje stavove tokom Olimpijskih igara, na konferencijama za novinare, miks zoni, putem društvenih mreža, u intervjuima. Pravilo 50 se odnosi samo na igralište i ceremoniju“, naveo je Bah.

„Da bi pomirili ove vrednosti slobodnog izražavanja s jedne strane i poštovanje jednih prema drugima s druge strane, Komisija sportista MOK pokrenula je dijalog među sportistima o tome na koji način mogu bolje da izraze podršku olimpijskim vrednostima na dostojanstven i jedinstven način“, dodao je predsednik MOK.

Igre u Tokiju trebalo je da se održe ovog leta, ali su zbog pandemije korona virusa pomerene za sledeću godinu i počeće 23. jula.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Predsednik MOK: Razgovaraće se sa sportistima o pravilima iskazivanja protesta na OI”

  1. Znači kada naši sportisti pokažu ispod majice „Kosovo je Srbija“ neće više biti kažnjavani? Ili je to selektivno pravilo, usmereno samo na jedan deo ljudske populacije?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.