Premijer liga: Šest favorita i (pre)mnogo para 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Praktično ne postoji poklonik fudbala na planeti koji ne zna da se ovog vikenda „bubamara“ zakotrljala na Ostrvu.

Polemika među ljubiteljima italijanske Serije A, španske La Lige i drugih takmičenja može da se vodi u vezi sa atraktivnošću Premijer lige, ali oko jedne stvari nema sporenja.

Premijer liga je najprofitabilnije fudbalskog takmičenje na svetu, a po magazinu Forbs je drugo najkomercijalnije takmičenje na svetu (prvo mesto zauzima američka NFL, a treće i četvrto NBA i NHL liga).

Šampion Premijer lige je pre samo 12 godina dobijao isto novca koliko osvajač Lige šampiona. U ovoj deceniji stvari su se potpuno preokrenule. Klubu koji ove sezone završi poslednji u Premijer ligi zagarantovana je zarada od TV prava i premija organizatora takmičenja u iznosu od 130 miliona evra (u ovo nisu uračunati zasebni sponzorski ugovori).

Liverpul je kao osvajač Lige šampiona u sezoni 2018/19 od UEFA dobio 120 miliona evra. Sautempton koji je prošle sezone završio na 16. poziciji u Premijer ligi prijavio je godišnji profit od preko 200 miliona evra, što je novac koliki čak ni polufinalista Lige šampiona, Ajaks, nije video (zaradio skoro upola manje).

Zbog toga ne treba da čudi što UEFA poslednjih godina sve više strepi da joj među osam najboljih u Ligi šampiona ne zaluta ponovo neki od nedovoljno profitabilnih klubova poput APOEL-a, jer joj je marketinški isplativije da u toj fazi budu samo Real, Barselona, Junajted, Siti, PSŽ i tako redom… tj. klubovi koje s pomnom pažnjom prate i tržišta s drugih kontinenata, pre svega s azijskog.

Pošto se u modernom fudbalu sve više vrti oko para, a ne oko lopte, počnimo sa ciframa.

Premijerligaši su ovom letnjem prelaznom roku potrošili 1,41 milijardi funti, čime je malo nedostajalo da se sruši rekord koji je postavljen 2017. godine (1,43 milijarde). Iako se očekivalo da će taj rekord biti oboren, poslednjeg dana prelaznog roka bilo je neobično malo aktivnosti, samo 18 transfera u vrednosti od 170 miliona funti (najslabiji poslednji dan u prethodnih osam godina).

Najviše novca spiskao je Arsenal (150 miliona), za koga se očekuje da bi posle višegodišnje pauze ponovo mogao da bude ozbiljan konkurent za šampionski pehar. Veliku svotu (145 miliona) potrošio je i Mančester junajted.

Zanimljivo je da je menadžer „crvenih đavola“ Ole Gunar Solskjer doveo za tu svotu samo dva igrača Harija Megvajera (87 miliona) i Arona Van Bisaku (58 miliona), oba defanzivca, a u međuvremenu je prodao napadača Romela Lukakua čime je spao na praktično samo jednog kvalitetnog centarfora – Markusa Rašforda.

Bronza u trošenju pripala je očekivano Mančester sitiju (144 miliona), koji brani titulu. Među klubove koji su potrošili preko 100 miliona spada još i Totenhem (116,5 miliona). Menadžer Maurisijo Poketinjo prošlog leta je bio jedini u Premijer ligi koji nije potrošio ni funtu, ali je ovaj put posle ulaska u finale Lige šampiona uslovio upravu da moraju da se dovedu pojačanja kako bi se konkurisalo za tiulu.

A kad je reč o titulu, prvi favorit je Mančester siti, pa onda redom slede: Liverpul, Totenhem, Arsenal, Mančester junajted, Čelsi…

Dok sportski novinari i struka svih šest ovih klubova vide kao konkurente za pehar, kladionice su surove i po kvotama koje su istakle samo će Siti, Liverpul i Totenhem imati šanse da se domognu trona.

Bitku za četvrto mesto i odlazak u Ligu šampiona trebalo bi da vode Arsenal i Junajted, dok se Čelsiju predviđa teška borba za Ligu Evrope protiv Vulverhemptona i Evertona. „Plavci“ su zbog zabrane dovođenja igrača, usled kršenja finansijskog fer pleja, spali samo na Matea Kovačića kao novog igrača.

Međutim, fudbaler Real Madrida je već cele prošle sezone bio na pozajmici, a transfer je odboren samo zato što je zakazan pre nego što je izrečena zabrana.

Srbija je na Ostrvu ove sezone u Premijer ligi spala na samo dva predstavnika. Luka Milivojević je sa Kristal Palasom produžio ugovor, iako se celog leta spekulisalo da bi mogao da se preseli u Seriju A (Lacio, Inter). Kapiten londonske ekipe već tri sezone zaredom igra na izuzetno visokom nivou, tako da nema dileme da će ga trener Roj Hodžson i ove godine smatrati za svoju najbitniju kariku.

Iako kladionice tvrde da će se Palas boriti za opstanak u ligi, Hodžsonova ekipa je u prvom kolu odigrala nerešeno protiv favorizovanog Evertona i tako najavila da bi možda mogla da se umeša u trku za Ligu Evrope. Drugi Srbin Nemanja Matić nije miljenik menadžera Mančester junajteda Ole Gunar Solskjera kao što je to bio u vreme Žozea Murinja.

Ispadanju Matića iz prvog tima tokom proleća kumovale su povrede, ali se i u pripremama za ovu sezonu videlo da verovatno neće biti prva opcija. Iako je za Matića prema tvrdnji britanskih medija bilo zainteresovanih klubova (pre svega Inter), Norvežanin je ipak odlučio da ga zadrži jer mu svakako treba iskusni vezista za sezonu u kojoj će klub (računajući i kup takmičenja) odigrati pre 50 mečeva.

VAR prvi put među Englezima

Ova sezona Premijer lige ostaće upamćena i po tome što se prvi put koristi video snimak u vidu pomoći za sudije (VAR). U britanskim medijima se već nekoliko godina lome koplja oko toga da li će VAR ugroziti dinamiku mečeva i da li će fudbal izgubiti draž. Sudije su od Fudbalske asocijacije dobile striktna uputstva da VAR sistem koriste samo kod zaista najspornijih situacija i da u proseku ne bi trebalo da ga konsultuju više od dva puta po jednom poluvremenu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari