Preminuo proslavljeni srpski košarkaš i trener Dejan Milojević 1Foto: Starsport

Dejan Milojević, proslavljeni srpski košrkaš i trener, preminuo je u 47. godini u bolnici u Solt Lejk Sitiju od posledica srčanog udara koji je doživeo u utorak uveče, objavio je njegov klub Golden Stejt Voriors.

Milojeviću je pozlilo tokom večere u jednom restoranu, prebačen je u lokalnu bolnicu u gradu u kojem je njegov klub u sredu uveče trebalo da igra utakmicu NBA lige protiv Jute, lekari su ga hitno operisali, međutim, nisu uspeli da mu spasu život.

Karijeru je počeo u mlađim kategorijama Beovuka, odakle je 1998. prešao u FMP, a od 2000. nastupao je za Budućnost.

U prvoj sezoni u podgoričkom klubu, osvojio je duplu krunu, prvenstvo i Kup SR Jugoslavije, tri godine igrao u Evroligi, a najbolje partije u ovom takmičenju je pružao u sezoni 2002/03, kada je beležio 11,6 poena po meču.

U sezoni 2003/04, svojoj poslednjoj u Budućnosti, Milojević je bio najkorisniji igrač Jadranske lige, sa prosekom od gotovo 30 poena po meču. U Superligi Srbija i Crne Gore je postizao, u proseku, 25 poena uz devet skokova po utakmici, što ga je takođe činilo najkorisnijim igračem takmičenja.

Iz Podgoričkog kluba je prešao u Partizan i sa crno-belima osvojio dve titule prvaka Srbije i Crne Gore. Izabran je za najboljeg igrača Jadranske lige i za najboljeg igrača SCG u sezoni 2003/04.

Milojević je za Partizan odigrao 113 utakmica, postigao je 2.270 poena, uz prosek od 20,1 poen po meču.

U junu 2006. je potpisao dvogodišnji ugovor sa španskom Valensijom, a zatim je proveo godinu dana u turskom Galatasaraju.

U julu 2009. Milojević se vratio u Partizan, potpisao jednogodišnji ugovor, ali je u septembru odlučio da završi igračku karijeru zbog povrede kolena.

Kao član reprezentacije osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2001, u Turskoj, a sa juniorskom selekcijom osvojio je prvo mesto na šampionatu Starog kontinenta 1998.

U oktobru 2012, nakon odlaska dotadašnjeg trenera Vlade Vukoičića u Crvenu zvezdu, Milojević je postavljen za prvog trenera Mega Vizure i 2016. osvojio Kup Radivoja Koraća. Pored toga još dva puta je stigao do finala Kupa (2014, 2015) a vodio je klub i do finala Jadranske lige u sezoni 2015/16.

Kao trener ovog kluba bio je jedan od najzaslužnijih za stvaranje velikog broja talentovanih igrača, među kojima je bio i najbolji košarkaš NBA lige Nikola Jokić.

Napustio je Megu nakon završetka 2019/20. sezone, a krajem januara 2021. godine je postavljen za trenera podgoričke Budućnosti.

Iste godine otišao je Golden Stejt Voriorse, gde je radio kao jedan od pomoćnika treneru Stivu Keru i kao član stručnog štaba te sezone je osvojio šampionski prsten.

NBA liga je tokom večeri saopštila da je odložen večerašnji susret između Jute i Golden Stejta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari