Priča iz tabloida bez valjanog izvora 1Foto: EPA-EFE/ KIMIMASA MAYAMA

Još od proglašavanja pandemije korona virusa teško da prođe dan da se mediji širom sveta ne bave sudbinom (Para)Olimpijskih igara u Tokiju, baš zbog najveće zdravstvene pošasti 21. veka pomerene sa prošlog na ovo leto.

Često se oslanjajući na potpuno oprečne informacije, pa je tako u petak planetu munjevito obišla vest sa stranica engleskog Tajmsa, jer renomirani list ima „ekskluzivna“ saznanja da su vlasti Japana procenile da ipak nije moguće organizovati tako veliko takmičenje u uslovima ogromnog rizika za 15-ak hiljada takmičara, veliki broj njihovih trenera i propratnog osoblja, ljudi uključenih u organizaciju i publiku.

„Niko ne želi da to kaže prvi, ali konsenzus je da je to preteško. Lično, mislim da se neće održati“, rekao je izvor Tajmsa autoru teksta, u kom se podseća da su poslednje ankete u samom Japanu pokazale da velika većina stanovnika „zemlje izlazećeg sunca“ smatra da nije vreme za tako veliki događaj na njenom tlu.

Iako je najviše novcem poreskih obveznika finansiran ovaj skup projekat, a Vlada Japana već potrošila 25 milijardi američkih dolara kako bi Tokio spreman dočekao Igre.

Tajms tvrdi i da je novi cilj tamošnjih vlasti da, kada već imaju sve potrebne sportske objekte i infrastrukturu, pokušaju da dobiju organizaciju OI 2032. godine.

To bi značilo da će prve Olimpijske igre posle Rio de Žaneira 2016. biti one u Parizu 2024. godine, posle čega bi trebalo da se dese u Los Anđelesu 2028. godine.

Predsednik MOK Tomas Bah je u četvrtak izjavio da „ne postoji razlog zašto Igre ne bi počele 23. jula na Olimpijskom stadionu u Tokiju“, ali je dodao i da ne postoji „plan B“.

Vlada Japana odbacila je spekulacije da će Olimpijske igre koje su na programu od 23. jula do 8. avgusta 2021. ponovo biti otkazane, portparol Manubu Sakai je oštro demantovao pisanje Tajmsa, koji je citirao neimenovani izvor blizak organizaciji takmičenja.

„Jasno demantujemo ovaj izveštaj. Veoma je razočaravajuće videti da jedan list poput Tajmsa razvija priču nalik onoj iz tabloida bez valjanog izvora. Vlada je potpuno posvećena održavanju bezbednih Igara i svi smo ohrabreni tom posvećenošću“, rekao je Sakai.

Olimpijski komiteti Australije i SAD su poručili da nastavljaju da se pripremaju za Igre po planu.

„Nažalost, moram da se oglasim povodom neosnovanih glasina da će Igre u Tokiju biti otkazane, sve to samo kreira veću nervozu među sportistima. Igre će se održati. Plamen će biti upaljen 23. jula u Tokiju“, rekao je Met Kerol, izvršni direktor OK Australije.

Komiteti SAD i Kanade su na svojim Tviter profilima objavili da nisu dobili bilo kakvu informaciju koja bi nagoveštavala da se Igre neće održati po planu.

Olimpijske igre su pre Tokija otkazivane pet puta, uvek zbog ratnog stanja – Letnje 1916, 1940. i 1944, te Zimske 1940. i 1944.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari