Prinudna smena generacija 1Foto: Koca Sulejmanović /EPA

Konačan izgled reprezentacije Srbije za predstojeće Evropsko prvenstvo od 31. jula do 17. avgusta biće znatno drugačiji od željenog. Nakon definitivnog otkaza kapitena Miloša Teodosića „orlovi“ su praktično ostali bez osovine, tačnije, gotovo čitave startne petorke, osim Bogdana Bogdanovića.

Raduljica, Bjelica, Jokić i Teodosić u bilo kojoj varijanti činili bi temelj u građenju taktike selektora Aleksandra Đorđevića, koji je tokom priprema za kontinentalni šampionat ostao i bez Simonovića, dok je nastup Nedovića još uvek upitan.

Ako se pritom uzme u obzir odlazak u reprezentativnu penziju Stefana Markovića nakon Olimpijskih igara u Riju, evidentno je da je selektor Đorđević napravio prinudnu „smenu generacija“ tokom priprema za kontinentalni šampionat. Ako se o kvalitetu alternativnih rešenja na mestima centra, četvorke, pa i beka-šutera može polemisati i laicima je jasno da „orlovi“ u Turskoj sigurno neće imati tako moćan tandem plejmejkera, koji su godinama unazad činili Teodosić i Marković. Jović je na osnovu igračkih karakteristika: dobar pregled igre, solidan šut i kvalitetna defanziva, trebalo da predstavlja zamenu za Markovića, upotpunjenu defanzivnim rolama Milosavljevića ili Lazića, koji bi, kada zagusti, čuvali najbolje organizatore igre, što je popularni Pefi, na sjajan način radio u reprezentativnom dresu.

Talenat iznikao na valjevskim basket terenima, oblikovan u Železniku, a materijalizovan u Olimpijakosu i CSKA, reprezentacija Srbije kapitalizovala je osvajanjem srebrnih medalja na najvešim i najznačajnijim takmičenjima. Konekcija Đorđević – Teodosić samo je dodatno oplemenila dodavačku moć Tea, koji je zbog pokazanih liderskih sposobnosti, nakon penzionisanja Nenada Krstića, proglašen za kapitena „orlova“. Od 2007. kada je debitovao za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu u Španiji kod Moke Slavnića, Teodosić je propustio samo kontinentalni šampionat u Sloveniji 2013. kada je prvi put i doživeo, ispostaviše se, vrlo kompleksnu povredu lista desne noge, zbog koje i danas nosi steznik na utakmicama i treninzima.

Iako su u stručnom štabu reprezentacije uporno tvrdili da je odsustvo Teodosića sa pripremnih mečeva za šampionat Evrope preventivne prirode, način na koji je selektor Đorđević rotirao igrače na mestu pleja tokom turnira „Trofej Beograda“ bio je dokaz da situacija sa hronično povređenim listom desne noge Tea nije obećavajuća. Kao nikad pre, selektor je Bogdanovića maksimalno forsirao na mestu jedinice, iako Bogdanu to nije prirodna pozicija. Umeo je nešto slično i Obradović da uradi u Fenerbahčeu, međutim forsiranje u vidu najmanje dve četvrtine po meču na turnirima u Beogradu i Hamburgu, dokaz su rešenosti Đorđevića da Bogdan u ulozi pleja predstavlja „iks faktor“ i potencijalno alternativno rešenje u odsustvu Teodosića. Ukoliko se Nedović oporavi od povrede ramena, onda bi popularni Sale imao dvojicu kombo-bekova različitih karakteristika, dovoljno kadrih da u pojedinim fazama organizuju igru.

Nedović je najkorisniji u fazi tranzicije, igri na otvorenom terenu, u kojoj na osobit način caruje Teodosić, dok Bogdanović ima svrsishodnija plejmejkerska rešenja u pozicionoj igri. Na pomenutim turnirima Bogdan je delio pasove kao „kokice“, na sve strane i pod različitim uglovima: protiv Rusije čak devet, a u Hamburgu ukupno 19. Ipak, bez obzira na plejmejkerske sposobnosti pomenute dvojice i znanja Jovića i Micića, nedeljiv je utisak da će se izostanak Tea najviše osetiti u igri dva na dva. Pregled igre, osećaj za pravovremeni pas, sposobnost deljenja asistencija obema rukama u punom driblingu, vizija koju apsolutno niko na terenu ne može dokučiti, jasan uvid u položaj saigrača na terenu u deliću sekunde, segmenti su u kojima je Teodosić apsolutno najbolji na Starom kontinentu i kojih je gladna čak i publika na NBA utakmicama. Možda je i to bio razlog zbog kojeg ni fizioterapeut LA Klipersa, po dolasku u Beograd i uvida u stanje povrede Teodosića, nije bio dalji od zaključka doktora Radovanovića, reprezentativnog lekara, da nikakve terapije, osim strogog mirovanja, neće pomoći sjajnom pleju da potpuno spreman dočeka start njegove ruki sezone u NBA.

Otpisanih 41, 22 iz NBA lige

Da u NBA kalendaru kontinentalni šampionati praktično ne postoje, dokaz je i predstojeće Evropsko prvenstvo. Gotovo nijedna reprezentacija neće nastupiti u najkvalitetnijem sastavu, a simptomatično je to da od 41 odsutnog igrača, čak 22 nastupaju u NBA ligi. Američki klubovi nemaju prava da spreče igrače da nastupaju za svoje reprezentacije, međutim ilustrativnim „znakovima pored puta“ jasno stavljaju do znanja košarkašima šta je jedino ispravno.

*Srbija: Teodosić (LA Klipers), Bjelica (Minesota), Raduljica (Žengsu), Jokić (Denver), Simonovi} (Zenit). *Hrvatska: Mario Hezonja (Orlando), Žižić (Boston), Zubac (LA Lejkers), Bilan (Cedevita). *Italija: Galinari (LA Klipers), Barnjani. *Francuska: Batum (Šarlot), Gober (Juta), Mainmi (Vašington), Kozer (Real Madrid). *Španija: Ljulj (Real Madrid), Mirotić (Čikago), Ibaka (Toronto), Rudi Fernandez (Real Madrid), Felipe Rejes (Real Madrid). *Belgija: Lodžeski (Panatinaikos). *Poljska: Gortat (Vašington). *Grčka: Janis Adetokunbo (Milvoki Baks), Kosta Kufos (Sakramento Kings). *Slovenija: Zoran Dragić (Olimpija Milano). *Nemačka: Tajs (Boston), Cipzer (Čikago), Kleber (Dalas). *Češka: Jan Veseli (Fenerbahče), Andrej Balvin (Gran Kanarija). *Velika Britanija: Ben Gordon (Teksas). *Turska: Iljasova (Atlanta), Omer Ašik (Nju Orleans), Enes Kanter (Oklahoma). *Ukrajina: Len ( Finiks), Fezenko (Avelino). *Rusija: Sergej Karasev (Zenit ). *Letonija: Anžejs Pasečniks (Gran Kanarija). *Litvanija: Sabonis (Indijana Pejsersi), Jankunas (Žalgiris).

Teo: Shvatio sam da ne mogu’]

– Bilo mi je izuzetno teško da presečem i donesem odluku o neigranju na Evropskom prvenstvu posle mnogo leta koje sam proveo u dresu Srbije. Nakon konsultacija sa doktorom i selektorom shvatio sam da neću moći da pomognem drugovima, iako je moja želja kao i uvek, velika. Povreda lista je ipak komplikovanija nego što sam mislio. Verovao sam da ću moći iako su prognoze lekara bile drugačije. Moram da kažem da je fizioterapeut iz Klipersa došao isključivo i samo da bi mi pomogao da se oporavim što pre i da zaigram na Evropskom. Nažalost i on je nakon snimaka i pregleda, kao i doktor, shvatio da neću moći i da će oporavak trajati duže od mojih očekivanja – razočarano je Teodosić objasnio razloge odsustva sa Evropskog prvenstva.

Sledi Akropolis kup’]

Nakon šest vezanih pobeda, dva osvojena turnira u Beogradu i Hamburgu, reprezentacija Srbije učestvovaće na Akropolis kupu od 23. do 25. avgusta u Atini. „Orlovi“ se vraćaju na turnir u prestonici Grče posle sedam godina i one masovne tuče u kojoj su glavni protagonisti bili Nenad Krstić i Janis Burusis. Srbija u sredu igra protiv Italije, u četvrtak se sastaje sa Gruzijom (obe od 17.45), dok je u petak očekuje duel sa domaćinom Grčkom (20.00). 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari