Priznanja za Đokovića i Vajdu 1Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic)

Asocijacija teniskih profesionalaca napravila je tradicionalan godišnji izbor pojedinaca, dublova i turnira koji su obeležili ovaj sport u muškoj konkurenciji u sezoni na izmaku, a među dobitnicima ATP godišnjih priznanja očekivano su se našli novi (stari) br. 1 Novak Đoković i njegov trener Marjan Vajda.

– Srpski teniser je obezbedio istorijski povratak na mesto broj 1 na kraju sezone i postao je prvi teniser van Top 20 koji se popeo na čelo liste u toku iste sezone. Đoković je bio 22. u junu mesecu pošto je početkom godine operisao lakat. Sve se promenilo kada je došao na Vimbldon, ostvario je seriju od 31-2 osvojivši pehare u Londonu, na US openu i na mastersima u Sinsinatiju i Šangaju. Pobedom u Sinsinatiju, ostvario je Zlatni masters karijere, postavši prvi teniser koji je kompletirao svih devet masters titula. Sa broj 1 pozicijama na kraju 2011, 2012, 2014. i 2015. godine, Đoković se pridružio Džimiju Konorsu i Rodžeru Federeru kao igrač sa najviše čelnih pozicija na kraju sezone i ispred njih je samo Pit Sampras, koji je šest puta bio prvi na kraju godine“, stoji u obrazloženju  ATP-a za nagradu u kategoriji „povratak godine“.

Logično je bilo da šef Novakovog tima bude laureat u konkurenciji trenera, jer je povratak Slovaka na mesto najodgovornijeg čoveka za vođenje karijere jednog od najboljih tenisera sveta svih vremena označio početak kraja krize Đokovićeve igre i rezultata u prvoj polovini ove godine.

– Vajda i njegov dugogodišnji učenik Novak Đoković obnovili su saradnju u aprilu na mastersu u Monte Karlu posle jednogodišnje pauze. Pedesettrogodišnji Slovak je vodio Đokovića do prve pozicije na ATP listi i grend slem titula na Vimbldonu i US openu, kao i do masters titula u Sinsinatiju i Šangaju. Vajda je nekada kao igrač bio 34. na svetu i osvojio je nekoliko pehara u drugoj polovini osamdesetih“, glasi objašnjenje izbora za najboljeg stručnjaka u 2018. godini.

Nagrađeni su još: Oliver Marah/Mate Pavić (dubl), Stefanos Cicipas (najveći napredak), Aleks de Minor (novajlija), Rafael Nadal (fer-plej), Tomi Robredo (humanitarni rad), Rodžer Federer (teniser godine u izboru navijača), dubl Majk Brajan/Džek Sok (nagrada navijača), Sju Barker (medijska izuzetnost), Indijan Vels (turnir serije 1000), Kvins (500) i Stokholm (250.

Elita na turniru u Londonu

Poslednjeg dana nedelje, u Londonu, počinje zaključni turnir u ovoj godini, sa osam najboljih (i najzdravijih) tenisera u ovom trenutku. Prvi će na teren igrači svrstani u grupu „Lejton Hjuit“: Rodžer Federer (Švajcarska, 3. na svetu), Kevin Anderson (Južna Afrika, 6), Dominik Tim (Austrija, 8) i Kei Nišikori (Japan, 9), dok su dan kasnije na programu mečevi grupe „Guga Kirten“ u kojoj su: Novak Đoković (Srbija, 1), Aleksander Zverev (Nemačka, 5), Marin Čilić  (Hrvatska, 7) i Džon Izner (SAD, 10). Naš as će se prvo sastati sa Iznerom.

Krajinović okreće novi list

Filip Krajinović doneo je nekoliko važnih odluka za svoju karijeru, kao što su početak saradnje sa trenerom Tomasom Johansonom, inače osvajačem Otvorenog prvenstva Australije iz 2002. godine, i selidba u Monte Karlo. Prošlosezonski finalista mastersa u Parizu nada se da će mu to doneti beg sa aktuelne 93. pozicije na ATP listi, daleko čak i od najboljeg plasmana (26), a ako ne bude imao problema sa povredama veruje da može i do broja 1 jednog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari