Prvi u sezoni protiv šampiona 1Foto: EPA-EFE/ CHRISTIAN REYNOLDS

Priželjkivano i očekivano; Hjuston Roketsi i Golden Stejt Voriorsi sastaće se u finalu Zapadne konferencije. Pred svojim navijačima, Džejms Harden i kompanija dobili su Jutu, baš kao i zvanični šampion NBA lige ekipu Nju Orleansa, završivši posao u polufinalnom serijalu u pet mečeva.

Hjuston je na najbolji način kapitalizovao neigranje povređenih Rikija Rubija i Dantea Ekzama (112:102), pogotovo odsustvo sjajnog španskog plejmejkera tokom čitave polufinalne serije. Golden Stejt je pak duele sa Pelikansima iskoristio i za povratak u takmičarsku formu Stefa Karija, koji se upravo protiv Nju Orleansa vratio na parket nakon višenedeljnog odsustva zbog povrede skočnog zgloba. Voriorsi su posle brejka u četvrtom meču manirski iskoristili prvi zicer za plasman u finale Zapada (113:104), u kojem prvi put u poslednje četiri godine neće imati prednost domaćeg terena. Hjuston će kao najbolji tim regularnog dela čitave lige imati prvi potez na tabli na kojoj bi i najmanja greška mogla da znači šah-mat poziciju.

Juta je prokockala veliku priliku da odvede seriju u šesti meč, budući da je većim delom utakmice imala vođstvo, ali je Kris Pol spasao Rokitse. Bio je raspoložen kada se lomilo, sredinom poslednjeg kvartala i ujedno najefikasniji u pobedničkom timu, zabeleživši ujedno i rekord karijere u plej-ofu. Upisao je 41 poen, od čega osam trojki iz 10 pokušaja, 10 asistencija, sedam skokova i blokadu. Istakli su se i Pi Džej Taker sa 19 poena i Džejms Harden sa 18 pogodaka. Kod Džezera najbolji je bio Donovan Mičel, koji je meč završio sa 24 poena, od čega je 22 postigao u trećoj četvrtini, a imao je i devet skokova i četiri asistencije. Nažalost, sredinom poslednje četvrtine zaradio je žestok udarac u koleno zbog čega je morao da završi meč ranije.

Rival Hjustona za ulazak u veliko finale NBA lige biće Golden Stejt. Voriorsi su predvođeni oporavljenim Stefom Karijem „počistili“ Nju Orleans u petom meču. Kari je postigao 28 poena, Kevin Durent 24, a ukupno su imali 15 asistencija. Odlični su bili i Klej Tompson sa 23 pogotka, kao i Drejmond Grin, koji je upisao 19 poena, 14 skokova i devet asistencija. U ekipi Nju Orleansa na oproštaju od ovogodišnje sezone istakli su se Entoni Dejvis sa 34 pogotka i 19 skokova, Džru Holidej zabeležio je „tripl-dabl“ – 27 poena, 10 skokova, 11 asistencija, dok je Nikola Mirotić postigao 12 poena uz sedam uhvaćenih lopti. Pelikansi su inače odigrali veoma dobro u prvom poluvremenu petog meča; Voriorsi su imali svega tri poena prednosti na poluvremenu, međutim, kao i mnogo puta u poslednje četiri godine, početkom treće četvrtine uspeli su da nametnu ritam protiv kojeg malo koja odbrana ima leka. Serijom 36:19 stekli su prednost od 20 poena razlike i rešili ishod utakmice.

– Želimo još jednu titulu i zaista nas preterano ne zanima ko nam je rival na suprotnoj strani. U odnosu na Hjuston, mi nismo bili opterećeni potencijalnim serijalom sa Roketsima u finalu Zapada. U poslednje tri sezone, dva puta smo bili šampioni i nešto slično želimo da ponovimo i ove takmičarske godine. Imamo naš cilj, ali je samo pitanje na koji način ćemo doći do njegovog ostvarenja – poručio je Drejmond Grin, verovatno najveća „pričalica“ u NBA ligi.

Rodni Hud odbio naređenje

Došao je u poslednjem trejdu iz Jute, u kojoj je godinama unazad bio deo startne petorke i neko na kome se bazirala igra. Rodni Hud je očekivao sličan status u Klivlendu, međutim od februara meseca očigledno nije uspeo da se nametne Tajronu Luu. Bivši student Djuka bio je čak i među startnih pet na pojedinim mečevima, međutim početkom plej-ofa dobio je status pukog epizodiste, što ga je veoma pogodilo. U poslednjem meču polufinala sa Torontom, Hud je odreagovao na način koji će ga verovatno koštati novog trejda na kraju sezone. Levoruki bek je odbio da uđe u igru u četvrtoj deonici kada je već sve bilo rešeno (Kavsi vodili 30 razlike na sedam minuta do kraja meča), američki mediji su preneli da su stariji saigrači pokušali da ga nagovore, ali je on ostao pri stavu da otkaže poslušnost treneru Klivlenda. Umesto Lebrona Džejmsa, ušao je Hose Kalderon, dok se daroviti bek nešto kasnije izvinio saigračima, tako da je klub rešio da ga ne kazni zbog ishitrenog poteza.

 

Polufinale plej-ofa

Istok

Klivlend – Toronto    4:0

Boston – Filadelfija   3:1

Zapad

Hjuston – Juta    112:102 4:1

Golden Stejt – Nju Orleans   113:104 4:1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari