Put u Trento po ključni brejk 1Foto: STARSPORT

Nakon mesec i po dana bivstvovanja u Beogradu na oba košarkaška polja, igrači Partizana večeras će imati prvo iskušenje u gostima (19.00).

U 2. kolu Top 16 faze Evrokupa crno-bele očekuje meč u Trentu protiv ekipe solidnog kvaliteta, u kojoj su nosioci igre mahom Amerikanci, uz javnosti poznatog Alesandra Đentilea.

Posle napadački izvanredne partije protiv Virtusa, jasno je da će Partizan večeras biti favorit naspram desetoplasirane ekipe italijanske Serije A, koja pritom ima najslabiji napadački rejting u Top 16 fazi Evrokupa.

Euforično posmatranje večerašnjeg susreta od strane navijača Partizana nekako je razumljivo i opravdano, pogotovo ako se sagleda serija pobeda u kojoj se nalaze crno-beli.

Računajući oba takmičenja (ABA liga i Evrokup) puleni Andree Trinkijerija vezali su devet trijumfa i trenutno se nalaze na liderskom mestu regionalne lige, ali i Grupe E Top 16 faze.

– Što se tiče utakmice u Trentu, ako budemo uspeli da dobijemo tamo, krenućemo sa 2-0. Mislim da će se trijumf protiv Virtusa vrednovati još više ako uspemo da završimo pobedom u Italiji. Prve dve ekipe protiv kojih igramo u Evrokupu imaju izrazite igrače na koje treba da se obrati posebnu pažnja. Đentile ima poene u rukama, veliki je bek. Imamo i mi momke koji mogu da pariraju. Jedan igrač ne čini ekipu, ali je svakako za poštovanje. Na svom terenu će gledati da pruže najbolju partiju i da dobiju utakmicu. Spremićemo se da ih onemogućimo u njihovim zamislima – poručio je kapiten Novica Veličković.

Jedini otežavajući faktor za crno-bele moglo bi da bude naporno putovanje prvo do Frankfurta, zatim Verone, a onda autobusom do gradića Trenta, koji se nalazi u podnožju Alpa.

Inače, Trento je tim skromnih kvaliteta, što pokazuju i statistički parametri. Gotovo u svim bitnijim ofanzivnim i defanzivnim kategorijama nalaze se na samom začelju Evrokupa među preostalih 16 ekipa.

Za tri šutiraju 33,5 odsto, defanzivno su 15. ekipa sa prosekom od 80,7 primljenih poena, dok im je realizacija na 78 ubačenih.

Zanimljivo je i to da u Evrokupu kod kuće imaju lošiji učinak nego u gostima (2-3, 3-3).

Alesandro Đentile, sin čuvenog Nanda Đentilea, kome je prognozirana čak i NBA karijera, u Trentu pokušava da se vrati na evropsku scenu. Sa 15,6 poena najbolji je strelac ekipe koja je u oba pravca najosetljivija na centarskim pozicijama.

Eron Kraft (igrao i za Budućnost na početku evroligaške sezone) ubedljivo je najbolji organizator ekipe (7,6 as) ali je ujedno i izuzetno loš šuter za tri poena (18,8 odsto).

DŽejms Blekmon, DŽastin Noks i Rašard Keli poseduju solidan napadački kvalitet; studirali su na respektabilnim univerzitetima u Americi, međutim taktički nisu dovoljno potkovani za evropske prilike.

Ako smo favoriti – OK

Posle sjajnog trijumfa nad Virtusom, navijači crno-belih su „poleteli“ i počeli da govore o osvajanju Evrokupa. Trener tima iz Bolonje, bivši selektor i as crno-belih, Aleksandar Đorđević takođe je ocenio da je njegov bivši klub favorit za trijumf u takmičenju. Veličkovića, međutim, takve priče ne zanimaju.

„To ko je favorit ko nije… Svi danas igraju košarku. Imaju mnogo stranaca i oslanjaju se na njih. Svako u tih 40 minuta može da odigra izvanrednu partiju. Uloga favorita… OK, ako smo to mi. Idemo na gostujući teren i svakako ćemo pokušati da smanjimo njihove napadačke opcije i da odbranom dođemo do trijumfa“, istakao je Veličković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari