Radivoj Korać u “Kući slavnih” u Springfildu 1Radivoj Korać. Foto: Print screen

Legenda srpske i jugoslovenske košarke Radivoj Korać primljen je u NBA “Kuću slavnih” u Springfildu, saopštio je Košarkaški savez Srbije.

Korać je rođen 5. novembra 1938. u Somboru, a počeo je da igra za OKK Beograd sa 16 godina, kada je trener bio Borislav Stanković.

Sa OKK Beogradom je osvojio četiri prvenstva Jugoslavije, bio je prvi strelac i igrač Standarda iz Liježa, prvaka Belgije, a igrajući za Petrarku iz Padove bio je prvi strelac prvenstva Italije.

Bio je najbolji strelac prvenstva Jugoslavije sedam godina uzastopno, što je najviše u istoriji jugoslovenske košarke, sa prosekom od 32,7 poena po utakmici.

Za jugoslovenski nacionalni tim je debitovao 1958. Igrao je na četiri evropska prvenstva i na tri je bio prvi strelac. Sa reprezentacijom je osvojio dve srebrne medalje na evropskim prvenstvima, dve na svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama 1968, kao i bronzanu medalju na evropskom prvenstvu 1963.

Odigrao je 157 međunarodnih utakmica i postigao 3.153 poena, sa za tadašnje standarde visokim prosekom od 20,1 poena po utakmici.

Korać je poginuo u 30. godini u saobraćajnoj nesreći 2. juna 1969. kod sela Kamenice, 12 kilometara od Sarajeva, posle utakmice između reprezentacije Jugoslavije i selekcija Bosne i Hercegovine.

Prvi je sportista koji je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu.

FIBA je 1971. godine, na predlog tadašnjeg generalnog sekretara Vilijama Džounsa, u Koraćevu čast pokrenula takmičenje Kup Radivoja Koraća, a košarkaške utakmice nisu odigravane 2. juna po odluci Košarkaškog saveza Jugoslavije.

To evropsko takmičenje je ugašeno 2002, a Košarkaški savez Srbije i Crne Gore je promenio ime svog nacionalnog kupa u Kup Radivoja Koraća.

U „Kući slavnih“ u Springfildu od naših velikih košarkaških imena nalaze se još Aleksandar Nikolić, Bora Stanković, Dražen Dalipagić i Vlade Divac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari