Radost i patnja: Palmeiras opet prvak Brazila, Peleov mitski Santos ispao prvi put za 111 godina istorije 1Foto: EPA-EFE/Yuri Edmundo

Palmeiras se učvršćuje kao klub s najviše titula državnog prvaka u Brazilu, a Santos, još jedan velikan najfudbalskije zemlje sveta, zavijen je u crno drugi put za nepunu godinu.

U poslednjem kolu Serije A „veliki zeleni“ iz Sao Paula su uzeli bod protiv Kruzeira u Belo Orizonteu (1:1), koji im je bio dovoljan za 12. šampionsku krunu.

U vođstvo ih je u 21. minutu doveo njihov 17-godišnji dragulj Endrik, koji idućeg leta, kad stekne punoletstvo, odlazi u Real. Domaćin je izjednačio u 80. minutu.

Palmeirasovi prvi pratioci uoči konačnog raspleta Atletiko Mineiro i Flamengo su izgubili, i jedni i drugi u gostima, a to je iskoristio Gremio da pobedom s 3:2 na igralištu Fluminensea, novog klupskog prvaka Južne Amerike, prigrabi vicešampionsko zvanje: Palmeiras 70 bodova, Gremio 68, Mineiro i Flamengo po 66.

Do pre sedam godina u brazilskom fudbalu bilo je pet timova koji nikada nisu ispali.

Zla sudbina je prvo zatekla Internasional, koji je 2016. napustio najbolje društvo u 107. godini od svog osnivanja.

Tri godine zatim prvi put je ispao 98-godišnji Kruzeiro.

Sada pati mitski Santos, koji je u smiraj prošle godine na večni počinak ispratio svoju legendu Pelea, kralja fudbala, veličanstvenu ikonu kluba.

Ostali su da se drže samo Flamengo (128 godina) i Sao Paulo (93).

Santos je kod kuće izgubio od Fortaleze (2:1), koja je pobedonosni gol dala debelo u nadoknadi vremena, ali Peleov tim ne bi opstao ni da je bilo nerešeno. Čupala ga je samo pobeda.

Navijači su to teško podneli, a negodovanje je bilo žestoko.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari