"Video sam cifre koje traže i mislim da je to mnogo": Raka Đurović o problemu sa sudijama pred početak fudbalske sezone 1Foto: STARSPORT

Pored „slučaja Kolubara“ problem pred početak nove fudbalske sezone u Srbiji je priča i o potencijalnom štrajku sudija.

Naime sudije su nezadovoljne primanjima već više godina unazad i sada se u borbi za svoja prava ne libe ni da stupe u štrajk.

Oni imaju konkretan predlog za narednu sezonu – 75.000 dinara glavnom sudiji, 50.000 mahačima, 40.000 VAR i 20.000 dinara AVAR kolegama po meču i čini se da od tog zahteva ne žele da ustuknu.

Iz Fudbalskog saveza Srbije im je predočeno da novca za povećanje plata nema, ali nije nemoguće da će ipak biti sve učinjeno da im se materijalni status poboljša.

Bivši sudija Raka Đurović za Danas ističe da ga ova konfuzija oko sudija uopšte ne iznenađuje.

– Problem sa sudijama je višedecenijski. U vreme kada sam ja sudio nekada nismo imali para ni da pokrijemo putne troškove od naknada za suđene utakmice. Mnogi fubalski i klupski moćnići su pride pokazivali autoritet prema sudijama. Video sam cifre koje traže i mislim da je to mnogo za današnje prilike. To je između 300 i 400 hiljada dinara za sudije, a na to dodajte i delegate, pa i posmatrače. Onda dolazimo do cifre od 5.000 evra po jednom meču pa pomnožite to sa brojem kola koliko ih ima u našem šampionatu i onda ćete doći do ogrome cifre, tolike da možemo da u tom redu veličine pričamo o čitavim budžetima nekih klubova. Problem je što sudije nisu profesionalne. Da jesu, ja bih rekao da su ove cifre u redu. Ali one nisu profesionalne. Svi ti ljudi koji se bave suđenjem već negde rade, odnosno imaju svoj glavni, tačnije primarni posao, a ovo im dođe kao dopunski posao. Pa se zato i ne uzbude previše ako skliznu sa neke sudijske liste, jer to ne ugrožava njihovu egzistenciju. A kad bi sudije bile profesionalne, još kako bi se trudile da opstanu u vrhu.

On ističe da srpski klupski fudbal ima mnogo nelogičnosti.

– Treba uskoro da počne prvenstvo, a mi tek sada saznajemo koliko će klubova učestvovati u njemu. Drugo oko slučaja Kolubara i nameštanja mečeva, ako je ijedan meč namešten, namestila su ga dva kluba. A ako je namešteno više mečeva, onda je krivo nekoliko klubova. Problem je što Fudbalski savez Srbije nema snage da izađe u javnost i kaže koji to klubovi nameštaju utakmice, a onda i da ih sve adekvatno kazni, već stalno reaguje nakon urgencije UEFE. Da je na primer Savez donosio samostalno tu odluku, doneo bi je odmah nakon završenog prvenstva. Ovako je dopis iz UEFA stigao tokom leta. Da je Savez završio tu priču kada je trebao, onda bi i zahtevi sudija došli na vreme. Ovako sve odluke kasne i bez ikakve potrebe se ulazi u probleme uoči sezone.

Đurović naglašava da je sudijski vek danas mnogo duži nego ranije.

– Istina je kada se kaže da bez sudija ne može da se odigra utakmica ili započne prvenstvo. Ali treba istaći i to da se danas za razliku od prošlosti u sudijske vode ulazi znatno ranije, već sa 18 godina i da se u istim ostaje sve do 46. godine života, a da onda sudije mogu postati i delegati, ili makar preći u VAR sobu i tamo nastaviti karijeru. Kada kažem da klubovi ne mogu da isplate pomenute cifre onda to stvarno i mislim jer je do mene stigla informacija da svi naši klubovi u svim našim ligama duguju oko 500 miliona evra što je potpuno neverovatna cifra. Naravno, treba uzeti u obzir da u Srbiji u svim ligama ima oko 2.000 klubova, ali je jasno da su ovo ogromni izdaci za njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari