Ranjava na sve načine 1Foto: EPA-EFE/ ERIK S. LESSER

U noći između petka i subote, Denver Nagetsi započeće svoju četvrtu seriju finala Zapadne konferencije u istoriji kluba, odnosno treću protiv Los Anđeles Lejkersa. Više od decenije, čekali su u Koloradu novu priliku za borbu za veliko NBA finale.

Predvođeni fenomenalnim Nikolom Jokićem, napravili su presedan istorijskih razemera tako što su u vezanim rundama minus u pobedama od 1:3 pretvarali u konačnih 4:3, što niko nikada pre njih nije uradio.

Srbin je na većini od 14 odigranih mečeva u ovosezonskom plej-ofu, bio najbolji i najkompletniji pojedinac u redovima Denvera i sasvim je logično što je Frenk Vogel, trener LA Lejkersa, veći deo vremena u najavi serije proveo analizirajući centarske sposobnosti, verovatno najbolje petice današnjice.

Sa Džavalom Mekgijem, Dvajtom Hauardom i Entonijem Dejvisom, Lejkersi su sposobni da na više načina brane Nikolu Jokića.

U polufinalnoj seriji sa Hjuston Roketsima, trener Vogel je posegnuo za opcijom forsiranja Dejvisa na pet, igrajući sa četiri „niska“ sposobna da preuzimaju maltene sve od jedinice do četvorke.

– Džoker je jedan od najjedinstvenijih igrača sveta, jedan od najunikatnijih igrača koji su ikada igrali na centarskoj poziciji u NBA ligi. Može da vas rani na sve načine, sa linije za tri poena, iz reketa i, očigledno, dodavanjima – nahvalio je srpskog asa trener Lejkersa.

„Jezerdžije“ su tačno posle deset godina uspele da se nađu u konferencijskom finalu.

Vogel je tokom prve dve runde plej-ofa pokazao sposobnost adaptacije, menjajući često odbranu, prelazeći, neretko, i na meč-ap zonu, ali koristeći i klasične zonske odbrane 1-2-2, koja je prelazila u 3-2.

Pokušaće Lejkersi da zaustave kratka otvaranja Jokića iz „pika“ u kojima je Srbin fantastičan, pogotovo kada iz „rola“ ima mogućnost da pasovima iskreira napad.

Denver je posle Hjustona tim sa najviše pogođenih trojki u plej-ofu (187), takođe je druga najuspešnija ekipa po procentu ubačenih šuteva sa distance (39,1).

Džamal Marej sa 53, odnosno Nikola Jokić sa 37 ubačenih trojki među pet su najboljih trojkaša u plej-ofu.

Sve su to pokazatelji potencijalnog rizika, ukoliko se Lejkersi budu opredelili da zonski brane Nagetse.

Jokić je u doigravanju prosečno na 25,4 poena, 10,8 skokova i šest asistencija.

– Oni su zastrašujuć košarkaški tim. Zaslužuju da budu u finalu Zapada. Džamal i Džoker igraju na supervisokom nivou sa tonom samopouzdanja. Tako da nisam iznenađen što su došli do ove tačke – mišljenja je Vogel.

Dejvis će imati mnogo problema da u „pik end popu“, „slipu“, odnosno kratkim otvaranjima brani Jokića koji ima gotovo savršen tajming izlaska iz blokada, fenomenalan osećaj pri dodavanju i odličan pregled igre.

Tokom serije sa Klipersima, srpski as je imao sve bolju komunikaciju sa Herisom, Grentom i Kregom, koji su se siti nadavali zicera posle Jokićevih asistencija, usled njihovih bek-dor otvaranja po čeonoj liniji.

Jokić sa poludistance gotovo da ne promašuje: visokim izbačajem, idealnim lukom lopte, koja mekano prelazi preko vrhova prstiju, usled perfektnog tajminga, njegovi šutevi deluju graciozno, precizno i obeshrabrujuće po čuvare.

Centar Nagetsa pritom sve to radi uz mali broj driblinga, generalno pokušaja iz igre, upotpunjujući paletu poteza mahom iz akcija u kojima primarna kretnja počinje iz uručenja Jokića ka Mareju ili Herisu.

Lejkersi jesu favoriti; u seriji na četiri dobijene deluje da ih je teško izbaciti. Imaju najbolji napad, najviše asistiranih poena i fenomenalnog Lebrona Džejmsa, međutim Denver je protiv Jute i Klipersa pokazao da poseduje nestvarnu sposobnost rezultatskog vraćanja u seriju.

Hauard: Jokić je kompletan igrač

Dvajt Hauard za 15 godina igranja u NBA nikada u karijeri nije osvojio NBA naslov. U seriji sa Denver Nagetsima, teško je očekivati da će imati nešto veću minutažu, pogotovo jer nema defanzivne sposobnosti da visoko brani Jokića: „Veoma ga je teško čuvati. On čini ovu seriju značajno drugačijom u odnosu na prethodne u vidu toga koliko ćemo koristiti centre. Pravi akcije za saigrače, skače, radi od svega pomalo. On je kompletan igrač“, stava je Hauard.

Skor sa čuvarima iz Klipersa

Jokić vs Ivica Zubac – 46 minuta, 73 poena, 11 asistencija, 48% iz igre

vs Montrezl Herel – 17 minuta, 34 poena, 4 asistencije, 65 odsto iz igre

vs Kavaj Lenard – 8 minuta, 11 poena, 4 asistencije, 44 odsto.

vs Pol Džordž – 7 minuta, 15 poena, 5 asistencija, 43 odsto.

vs Džamajkl Grin – 6 minuta, 13 poena, 4 asistencije, 56 odsto.

vs Markus Moris – 5 minuta, 9 poena, 3 asistencije, 67 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari