Reakcija ili "šut karta" 1Foto: STARSPORT

U Crvenoj zvezdi nisu hteli, ali je Milan Tomić insistirao na tome da upravo on bude taj koji će kao najodgovorniji za koncipiranje ovosezonske ekipe podneti i najveću kritiku i na nju reagovati u vidu odlaska sa Malog Kalemegdana.

Jedva mesec dana na početku takmičarske godine izdržao je Tomić na klupi Zvezde; poraz od Krke, ukupno peti na sedam zvaničnih mečeva, uverio ga je u niz pogrešnih poteza koje je vukao tokom leta, kojima je u određenoj meri i devalvirao impresivna tri osvojena trofeja prošle sezone, začinjena sa povratnom kartom u Evroligi.

Kao privremeno rešenje, Andrija Gavrilović, doskorašnji prvi pomoćnik u stručnom štabu crveno-belih, vodiće večeras crveno-bele protiv zahuktale Barselone u 4. kolu Evrolige (21.00).

Umesto u Beogradskoj areni, duel će se odigrati u renoviranoj hali „Aleksandar Nikolić“ proširenog kapaciteta na preko osam hiljada mesta.

Osim DŽejmsa Gista (vraća se posle propuštenog meča u Novom Mestu), donekle Muhameda Fajea, Dejana Davidovca i Stratosa Perperoglua (igrao za Barsu od 2015. do 2017), gotovo svi ostali igrači zaslužili su kritike ne samo za prikazanu igru, već i ispoljeni entuzijazam, kolektivni pristup…

Barselona je stigla na megdan u nezavidnom trenutku kada je u pitanju i sam ambijent na Malom Kalemegdanu. Svetislav Pešić biće u prilici da obiđe svoje prijatelje u klupskim prostorijama, posebno se ispriča sa predsednikom Nebojšom Čovićem i objasni mu način kako je katalonski gigant ovog leta uspeo da generiše desetine miliona evra koje je uložio u dovođenje takvih košarkaških veličina poput Nikole Mirotića, Korija Higinsa, Brendona Dejvisa, Malkolma Dilejnija…

Budžetom većim čak za 60 odsto u odnosu na prošlu sezonu, Barselona je konkurenciji perfektnim startom 3-0 ilustrovala ambicije koje objektivno dosežu do povratka na Fajnal-for posle posta od pola decenije.

Barsa je na početku dvema pobedama u Istanbulu i Sankt Peterburgu stekla samopouzdanje za večerašnje gostovanje koje bi na osnovu ambijenta trebalo da bude neuporedivo teže. Ako su crveno-beli uspeli da Fenerbahče spuste na 56 poena u Beogradskoj areni, u daleko strastvenijoj atmosferi hale „Aleksandar Nikolić“ mogli bi da pokušaju da po sličnom receptu savladaju treći najbolji napad u Evroligi koji čine sjajni individualci poput Mirotića, Higinsa, Dilejnija, a koje u celinu još uvek u potpunosti nije uklopio Svetislav Pešić.

Prijatelj Skariola na klupi Zvezde

Andrija Gavrilović nasledio je na klupi Crvene zvezde Milana Tomića. U pitanju je vrlo iskusan i u evropskim krugovima veoma cenjen stručnjak

Rođeni Beograđanin (54 godine) dugo je u trenerskom poslu; dokazivao se radeći u mlađim kategorijama Zvezde počevši od 1986. otkad i datira njegovo poznanstvo sa Nebojšom Ilićem. Radio je i sa Aleksandrom Trifunovićem, Mirkom Pavlovićem, Rastkom Cvetkovićem…Gavrilović je sa 28 godina otišao u Italiju (ima i njihov pasoš). Učio je i trenerski stasavao radeći sa Bošom Tanjevićem, koji ga je i uvrstio u njegov stručni štab dok je radio u Virtusu iz Bolonje.

Posle tri godine rada u slavnom italijanskom klubu, Gavrilović se pridružio Serđu Skariolu u španskoj Unikahi. NJih dvojica izgradili su prijateljski odnos, a srpski stručnjak bio mu je pomoćnik i u ruskom Himkiju, u kome se zadržao sve do 2015. Želeo ga je Skariolo i u svom stručnom štabu Milana i Baskonije, ali je Gavrilović ugovorom bio vezan za Himki. Faktički od 2015. Gavrilović nije imao stalan trenerski posao, sve do prošlogodišnjeg dolaska Milana Tomića na čelo struke Crvene zvezde.

Raspored i tabela

4. kolo

Zenit – PAO 19.00

Efes – Real 19.15

Makabi – Valensija 20.05

Bajern – Himki 20.30

Crvena zvezda – Barselona 21.00

petak

Žalgiris – Asvel 19.00

Alba – CSKA 20.00

Milano – Fenerbahče 20.45

Baskonija – Olimpijakos 21.00

Tabela: Barselona 3-0, CSKA 3-0, Bajern 2-1, Himki 2-1, Efes 2-1, Real 2-1, Milano 2-1, Asvel 2-1, Crvena zvezda 1-2, Olimpijakos 1-2, PAO 1-2, Baskonija 1-2, Alba 1-2, Žalgiris 1-2, Makabi 1-2, Fenerbahče 1-2, Zenit 1-2, Valensija 1-2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari