Real i Obradović jure desetu titulu 1Foto: STARSPORT

Fajnal-for Evrolige svake godine je među tri najvažnija sportska događaja na Starom kontinentu.

Beograd je spreman da navijačima, njih oko 15.000, ponudi najbolji mogući užitak na 31. završnom turniru, počevši do večerašnjih polufinalnih duela u Štark areni Fenerbahče – Žalgiris, odnosno CSKA i Real, zaključno sa finalnom utakmicom u nedelju od 20 časova. Jedinstven pristup organizaciji trodnevnog spektakla ogledao se i u jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji sva četiri tima, koja je organizovana u „fan zoni“ na nedavno obnovljenim terenima Crvene zvezde i Partizana na Malom Kalemegdanu. Rivali su u prestonicu Srbije stigli još u sredu posle podne, baš kao i dobar broj navijača, među kojima bi trebalo da najbrojniji budu „fanovi“ Fenerbahčea, aktuelnog šampiona Evrope i verovatno prvog favorita na F4 turniru.

– Srećan sam što sam proveo vreme sa Pablom, Dimitrisom i Šarasom i što smo ponovo zajedno. Dobro znam koliko je teško dovesti svoj tim do fajnal-fora – prokomentarisao je Željko Obradović na zajedničkoj konferenciji činjenicu da je u jednom periodu karijere sarađivao sa svom trojicom trenera na ovogodišnjem fajnal-foru.

Rekorder po broju nastupa na završnom turniru (17) i osvojenim trofejima u Evroligi (devet), Obradović bi u Beogradu mogao da zaokruži jednu neponovljivu trenersku priču. Ima priliku da u prestonici Srbije osvoji deseti titulu, baš kao i Real na čelu sa Pablom Lasom.

– Nemam pravo da razmišljam o desetoj tituli, samo o utakmici protiv Žalgirisa. Verujem da će atmosfera biti sjajna, sa mnogo navijača iz Istanbula, Kaunasa, ali i Beograda. Neka bolji tim pobedi – jasan je bio ali i skroman u izlaganju najbolji evropski trener svih vremena.

Aktuelni šampion Evrope imaće večeras naspram sebe najprijatnije ovosezonsko iznenađenje, koje sa klupe predvodi Šaras Jasikevičijus, neko ko je u Panatinaikosu, u igračkim danima, bio najbolji kreator onoga što bi Obradović zamislio ili nacrtao na tabli. Žalgiris je autsajder, baš kao što je bio i 1999, ali je takođe ekipa sa nebrojeno rešenja u napadu i jasnim postavkama u defanzivi.

– Trudimo se da idemo dan po dan. Srećan sam što imam igrače koji me podržavaju kao trenera. Videćemo u petak kako ćemo se suprotstaviti Feneru. Nadam se da ćemo ući u završnicu sa aktivnim rezultatom i biti u poziciji da se borimo za pobedu – istakao je Jasikevičijus, koji savršeno govori čak pet jezika.

CSKA je regularni deo Evrolige završio na savršen način, sa svega šest poraza; međutim tokom plej-ofa imali su puno problema protiv Himkija, prevashodno zbog povreda Kajla Hajnsa i Nanda De Koloa. Iz istog razloga Leo Vesterman neće nastupiti na fajnal-foru, tako da će roviti De Kolo pokrivati obe bekovske pozicije (ove sezone više igrao kao bek-šuter). Real je takođe imao puno povređenih igrača; u jednom trenutku su, osim Dončića, svi iz startne petorke bili povređeni, ali je „kraljevski klub“ uspeo na vreme da se konsliduje, prilagodi situaciji i završni turnir dočeka sa Serhiom LJuljom na mestu pleja, koji se oporavio od povrede ligamenata kolena posle osam i po meseci pauze.

– Dao bih nam 25 odsto šansi za osvajanje titule, ali kada se lopta zakotrlja, sve prognoze i opklade padaju u vodu – izjavio je Itudis, trener CSKA. „Armejcima“ je fajnal-for u Beogradu 16. od poslednjih 17 završnih turnira.

Funkcionisali kao porodica

Uz Ulanovasa, iskusni Jankunas, kapiten Žalgirisa, sigurno je igrač koji odudara od svih klišea i čije atletske performanse nikada nisu bile u skladu sa onim što se zahteva od vrhunske četvorke u modernoj košarci. Sa mehanikom šuta „nedostojnom“ i za lige mnogo nižeg ranga, Jankunas je već pola decenije nosilac igre Žalgirisa, a ne tako davno i litvanske reprezentacije: „Tokom sezone smo funkcionisali kao porodica, na terenu i van njega. Istim receptom i ovde ćemo pokušati da ponovimo uspeh Žalgirisa iz 1999, koji na tom fajnal-foru takođe nije bio favorit, kao ni mi sada“, podsetio je Jankunas javnost na veliki podvig Žalgirisa iz 1999.

Datome: Neću se ponovo ošišati

Luiđi Điđi Datome jedan je od najomiljenijih saigrača u Fenerbahčeu i neko kome trener Obradović bezgranično veruje. Kada je Fenerbahče prošle sezone osvojio Evroligu, prvi put u istoriji turske košarke, Datome je ispunio obećanje skrativši dugačku kosu nasred terena, neposredno posle finalne utakmice: „To sam uradio zbog opklade sa Perom Antićem, koji je bio moj saigrač. Nema smisla da vama obećam tako nešto“.

Počast srpskoj košarci

Kandidatura Beograda za organizaciju fajnal-fora bila je uzeta u obzir tek kada je Grad uplatio 2,25 miliona evra na ime „kotizacije“, a zašto je prestonica Srbije izabrana da bude epicentar evroligaških dešavanja od 18. do 20. maja, Đordi Bertomeu, prvi operativac najelitnijeg klupskog takmičenja, objasnio je na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji predstavnika svih timova učesnika na F4: „Hvala gradskim vlastima na pomoći u vezi sa organizacijom čitavog turnira. Odluka da Beograd bude organizator fajnal-fora zapravo je počast bogatoj istoriji srpske košarke, koja je iznedrila na desetine izvanrednih igrača i trenera. Želim samo da podsetim da se uporedo održava i završni turnir u juniorskoj konkurenciji za dečake i devojčice u hali „Aleksandar Nikolić“, gde će se odigrati i utakmica legendi“, naveo je prvi čovek Evrolige, koja će samo od prodaje ulaznica za fajnal-for prihodovati šest miliona evra.

„Dupla kruna“ za Dončića

Na jučerašnjoj konferenciji Serhio Rodrigez, kao as CSKA, na nesvakidašnji način, istakao je javno mišljenje da MVP nagradu Evrolige apsolutno zaslužuje Luka Dončić, njegov bivši saigrač iz Reala i sigurno veliki rival na večerašnjem meču. Dončić je sa 19 godina obeležio ovu sezonu, o čemu svedoči podatak da je četvrti strelac, sa najboljim indeksom korisnosti u Evroligi. Posle letošnje titule sa Slovenijom na prvenstvu Evrope, eventualno osvajanje Evrolige bila bi svojevrsna „dupla kruna“ za tinejdžera koji na leto odlazi u NBA:

„Osvojiti Evroligu nepunih godinu dana posle Evrobasketa sa Slovenijom bilo bi zaista neverovatno. Sezona je bila naporna, ali kada volite košarku, ništa nije teško“, naveo je Dončić, na konferenciji, na kojoj se jasno videlo da je još uvek tinejdžer u odelu odraslog čoveka.

Raspored

petak

polufinale

Fenerbahče – Žalgiris 18.00

CSKA – Real 21.00

nedelja

za treće mesto 17.00

finale 20.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari