Real u strahu od eliminacije 1Foto: STARSPORT

Na pet kola do kraja regularnog dela Evrolige isto toliko ekipa može računati da je obezbedilo ili je vrlo blizu „čekiranja“ mesta u Top 8 fazi.

Za preostale tri pozicije najrealnije izglede da se do kraja nadmeću ima šest ekipa kojima će svaki trijumf biti dragocen.

Zanimljivo je i to da je među ugroženima i Real koji trenutno ima isti broj poraza kao i Fenerbahče, odnosno Zenit na šestom, sedmom i osmom mestu.

Na skoru 21-8 Barselona je jedina i matematički rezervisala mesto u Top 8.

Ideja da zadrži lidersku poziciju može biti materijalizovana ukoliko u preostalih pet utakmica ostvari minimum tri trijumfa, s obzirom na to da prvi pratioci – Efes, Milano i CSKA imaju po 10 izgubljenih utakmica.

Efes je u neverovatnom nizu od osam uzastopnih trijumfa, tačnije 11 na poslednjih 12 utakmica, zahvaljujući kojem je i izbio na drugo mesto.

Velikan iz Istanbula trenutno je i najveći konkurent Barseloni za lidersko mesto, mada Katalonci do kraja regularnog dela imaju nešto lakši raspored.

Uprkos teškoj povredi Dilejnija, startnog pleja, Milano je nadomak plasmana u četvrtfinale.

Puleni Etorea Mesina u poslednje vreme igraju sasvim solidno, nedavno su rutinski preslišali CSKA u Moskvi, a raspored im je takav da ih očekuju tri teže i dve lakše utakmice.

Moskovljani su pak u velikom padu forme, faktički od povrede ramena Nikole Milutinova zbog koje je završio sezonu.

Naredni meč sa Realom u Madridu biće imperativan za obe ekipe, možda čak i značajniji za „kraljevski klub“ s obzirom na to da na skoru 17-12 ima samo dve pobede više u odnosu na Baskoniju, Valensiju i Žalgiris koji se nalaze na deobi devete pozicije.

Istovremeno, 12 poraza imaju i Fenerbahče, odnosno Zenit.

Između ovih šest ekipa tri će se naći u četvrtfinalu, Olimpijakos je možda jedini koji na skoru 13-16 može pripretiti, pogotovo što je vezao dve pobede i neće odustati dokle god šanse budu postojale.

Doduše, završnicu regularnog dela Atinjani bi morali da odigraju bez greške, skoro perfektno, što će biti izuzetno teško jer ih očekuju utakmice sa rivalima formata Fenerbahčea, Valensije i Real Madrida. Asvel i Makabi sa 17 poraza faktički su završili sa učešćem, u smislu takmičarskog imperativa, jer za Zenitom, Realom i Fenerom zaostaju pet pobeda na isto toliko kola do kraja.

U najboljem slučaju, Srbija će imati šestoricu igrača u Top 8 fazi i samo jednog trenera – Igora Kokoškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari