Realna smena na šljaci 1Foto: BETA AP Photo Gregorio Borgia

Četiri godine je Rodžer Federer čekao na svoju novu pobedu u arhetipskom rivalstvu sa Novakom Đokovićem, a onda je dočekao retko loš dan drugog reketa sveta i, tako nemoćnog u branjenju od fenomenalnih servis udaraca rivala, ostavio ga bez polufinala Masters kupa u Londonu.

I povratka na ATP tron, gde će njihov trofejni takmac Rafael Nadal dočekati kraj 2019. godine.

– Nisam mnogo toga dobrog uradio u ovom meču, a on je bio bolji u gotovo svim aspektima igre. Servirao je sjajno, odlično se kretao, vraćao dobro moje udarce.. Sve je uradio kako treba, dok ja nisam bio u stanju da čitam njegov servis. Zato je Federer zasluženo pobedio, a ja bio loš. Ipak, izgubio sam mnogo mečeva u životu i znam kako treba ići dalje. Ni sada nije drugačije – objektivan i iskren je srpski as u komentaru izgubljene bitke sa Švajcarcem (4:6, 3:6), posle čega je njihov međusobni skor 46:23 u pobedama u korist Beograđanina.

Briljantna rola veterana iz Bazela, u kombinaciji sa beskrvnim držanjem i nivoom dekoncentracije nekarakterističnim za osvajača 77 titula u profesionalnom rangu, stavili su pre vremena tačku na Rafin i Noletov boj za teniski Olimp, a od krajnjeg učinka Španca na zaključnom turniru ove sezone zavisi sa kakvih pol-pozicija će ovaj dvojac ući u novu takmičarsku godinu.

Đoković je porazom od Federera ostao na 9.145 bodova, jer preostali Dejvis kup mečevi ne mogu nikome da poprave ili pokvare plasman na ATP listi, dok bi Nadalov plus sa sadašnjih 640 (pre sinoćnjeg duela sa Stefanosom Cicipasem) mogao da naraste na 840, 1240 ili 1.740 bodova.

Izvesnije je ono što će njih dvojica braniti posle 31. decembra. U slučaju Novaka to je 2.090 bodova na startnom turniru u Dohi i na uvodnom gred slemu, jer je u Kataru stigao do polufinala a na Australijen openu još jednom titulom potvrdio status vladara Melburna, dok Nadalov „mač“ nad glavom iznosi 1.200 bodova, s obzirom da nije nigde nastupio pre poraza u okršaju za trofej na Otvorenom prvenstvu Australije.

Američka turneja, posle toga, donosi veći manevarski prostor za Srbina, jer se poslednji put nije proslavio u Velsu i Majamiju. Plasmani u četvrto, odnosno 3. kolo trećeg kola doneli su mu svega 135 bodova na takmičenjima koja zajedno nose čak 2.000, dok Nadal sa tih mastersa brani nešto veći plen (360).

Nova, možda realnija za rotiranje na najisturenijem mestu u svetskom poretku tenisera dolazi sa sezonom na šljaci. S obzirom da će Đoković na turnirima iz kategorije 1.000 – u Monte Karlu, Madridu i Rimu – plus Rolan Garosu (2.000) braniti ukupno 2.100 bodova, koliko su mu doneli četvrtfinale na prvom, finala na drugom i trećem, odnosno polufinale u ovom rasporedu nastupa. Na njima, ove sezone uspešniji Nadal imaće zato teret od 3.900 bodova. I tako redom, gde god da jedan od njih dvojice odigra ispod svog prethodnog nivoa to će biti bonus za drugoga. I obrnuto.

A Novak je posle ponovnog „pokoravanja“ Vimbldona, za 16. GS trofej u karijeri, izgubio nekoliko masters titula za razliku od Rafe koji je briljirao na drugoj američkoj turneji, što mu je samo nekoliko nedelja pre kraja sezone donelo 5. šampionski završetak sezone. Koliko ih imaju Novak i Federer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari