Uz muku do proleća u Evropi 1Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Partizanu bio dovoljan i remi sa Anortozisom za šesnaestinu finala Lige konferencije i stigao je do njega – 1:1, sačuvavši drugo mesto u grupi B.

Sa dve pobede i dva remija u šest kola, fudbaleri Partizana zaslužili su šesnaestinu finala Lige konferencije i mogući spektakl sa nekim klubom iz Top 5 evropskih liga, jer je iz Lige Evrope preteklo prilično ekipa zvučnih imena, ali pojeli su i sebi i gledaocima puno nerava čuvajući jedan potreban bod protiv Anortozisa – 1:1 (1:0).

Domaćin je „osakaćen“ ušao u klinč, po dosadnoj kiši. Na sredini terena nedostajali su (ranije) povređeni ili bolesni starteri Lazar Marković, Bibras Natho i Danilo Pantić, dok su neprikosnovenog centarfora i prvog golgetera tima Rikardo Gomeš malaksalost i vrtoglavica na poslednjem treningu, u zadnji čas, „ispisali“ iz konkurencije. Ni gostujući sastav nije bio isti kao u kiparskom duelu, pre tri meseca, pa su rivali, svako sa svijim brigama i računicama, počeli blatnjavu bitku za bodove.

Neko vreme su imali sličan posed lopte, dok „parni valjak“ nije ubrzao i pojačao pritisak, prizivajući tako vođstvo. Pet minuta pre toga, Aleksandar Popović je sjajnim bacanjem na bočni šut Deletića sprečio Ostrvljane da povedu, a onda je osamnaestogodišnji napadač Marko Milovanović nastavio da dokazuje talenat i „kraducka“ slavu odsutnog kolege sa Zelenortskih ostrva.

Sa povelike daljine, Miloš Jojić maherski je ubacio loptu na peterac, a robusni klinac iz Smedereva ispratio njen let, ušunjao se iza leđa dvojici defanzivaca, pogodio tajming i trzajem glavom nastavio „poentersku“ seriju (strelac na 3. nastupu u nizu), u stilu čuvenog sugrađanina Aleksandra Mitrovića (20).

Potez doskorašnjeg omladinca uneo je mir u Partizanove redove, međutim, bonaca nije dugo potrajala. Više puta je mlađani Popović bio heroj lidera srpkog prvenstva, odajući utisak stabilnog čuvara mreže, ali sinoć je nerazumnim i ničim izazvanim izletanjem daleko od svoje linije, pa mahinalnim faulom, na tacni servirao penal i pogodak protivniku. Lazaros Hristodopulos iskusno je šutirao u jednu stranu, Popović se bacio u drugu (33), a više stotina bučnih Kiprana na severnoj tribini pojačalo podršku osmoplasiranom timu kiparske lige.

Da je karambol u kaznenom prostoru podno Juga, u finišu, drugačije završio, odnosno da golman Asaf Cur nije pročitao ideju beka Uroševića (45+1), Zdjelar i ostali bi, ipak, pevajući otišli na pauzu.

Ovako su pod stresom odigrali drugo poluvreme. Čas su pokušavali da dođu do novog gola i preduprede nervoznu i neizvesnu završnicu, čas su smišljali načine da zaustave nalete družine u crnim dresovima, jer je Anortozis samo trijumf mogao odvesti dalje. Međutim, bez kapitalnih šansi.

Do 94. minuta, kada su promrzlim „grobarima“ stala srca na par sekundi. Dok su kao u usporenom filmu gledali kako šut Kristofija putuje ka desnom donjem uglu mreže nemoćnog Popovića, svi su videli eliminaciju, ali je srećom lopta zakačila jednog igrača i projurila pored stative. Za mesto na žrebu parova nokaut runde, 13. decembra, odnosno sedmo prezimljavanje crno-belih u evropskim takmičenjima.

Grupa B

6. kolo

Gent – Flora 1:0

Partizan – Anortozis 1:1

1. Gent 13

2. Partizan 8

3. Anortozis 6

4. Flora 5

 

Trenerski rekord

Vođenjem ove utakmice, Aleksandar Stranojević je postao trener sa najviše izlazaka u Evropu u klupskoj istoriji (31). Prethodni rekord držao je Vladimir Verzemezović (30), a slede ih Ljubiša Tumbaković (28), Miroslav Đukić (20), Miodrag Ješić (16), Slaviša Jokanović (16), Savo Milošević (13), Nenad Bjeković (12), Marko Nikolić (12)…

 

„Grobari“ terali upravu

Čim su Kiprani uprskali zadnju šansu za pobedu, sa tribina se prolomilo „Uprava, napolje“, u znak navijačkog neslaganja sa načinom na koji predsednik Milorad Vučelić i saradnici komanduju Partizanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari