Ronaldo, fudbalski dr Džekil i mister Hajd 1EPA-EFE/TIM KEETON

Udaranje autističnog dečaka iz publike nije prvi veliki skandal u karijeri jednog od najboljih igrača današnjice.

I vrhunski sportisti su ljudi od krvi i mesa, povremeno nas oni sami podsete poznatom frazom o sklonosti svakog čoveka greškama, posrnućima, slabostima, padovima… „samo“ što ponekad smetnu s uma da njihova popularnost i uticaj čine da im se postupci intezivnije prate, burnije komentarišu i duže pamte. Čak i kada su načinjeni izvan arena, gde se bore za poene, pobede, medalje i trofeje; pa tako sve što napravi Kristijano Ronaldo jako odjekne u medijima i na društvenim mrežama, pogotovo ako ima obrise ružnog i društveno neprihvatljivog kao što je bilo nervozno udaranje po ruci autističnog dečaka iz publike.

To što je fudbaleru Mančester junajteda teško pao premijerligaški poraz od Evertona, što „crveni đavoli“ od odlaska trenera Aleksa Fergusona lutaju kao havarisani brod na otvorenom moru, što Portugalčev drugi mandat na „Old Trafordu“ nije ni bleda kopija prvog, što mu se karijera bliži zalasku… ne može da bude čak ni okvir za (samo)odbranu Portugalca, jer je mladi navijač samo hteo da fotografiše igrače, a tribine je napustio bez razbijenog mobilnog, sa masnicama na ruci i ranama na ionako preosetljivoj i teško dokučivoj duši.

Čak i da roditelji mališana prihvate javno izvunjenje i ponudu CR da budu njegovi gosti na nekoj utakmica Junajteda ne može da opere savest oca četvoro dece i budućeg tate još jednog blizanačkog para, šta više poslednji u nizu ispada rasnog golgetera samo je evocirao sećanja na neke ranije skandale bivše zvezde Sportinga, Reala i Juventusa.

Mali milion puta je Ronaldo bio predmet obožavanja: zbog silnih golova, centarforskih rekorda, osvojenih titula, spartanske fudbalske samodiscipline, humanitarnog rada… ali je u isto vreme punio novinske stupce i televizijske emisije raznim skandalima. Naročito ako bi ovi završavali na sudu. Poput nedokazanog silovanja jedne bivše manekenke. Nikada nije priznao nasilno opštenje u Las Vegasu iz 2009. godine, ali je potvrđivanjem vansudske nagodbe od 300.000 dolara dao javnosti za pravo da veruje u njegovu krivicu, bez obzira što je pomenuta žena u nekom trenutku prekinula naplaćeno ćutanje, podnela tužbu i zbog nedostatka izgubila parnicu.

Jedan od najvećih igrača 21. veka bio je na udaru zakona i zbog bespravnog proširenja jedne od vila u domovini. Pošto nije obezbedio građevinsku dozvolu za pravljenje teniskog terena morao je da sruši taj deo privatnog poseda, ali i istrpi opšte prozivke da se bahatost. Biografija mu se zacrvenela i zbog oduzimanja dozvole od pre devet godina. Ne zato što je prekršio saobraćajne propise već zbog toga što je uputio niz uvreda na račun saobraćajnog policajca.

Zemljaci nikada nisu prestajali da ga obožavaju zbog svega što je uradio i radi za reprezentaciju Portugala, ali mu u isto zameraju utaju poreza iz 2017, kada je nelegalnim putem sklonio 15 miliona evra na Devičanska Ostrva, a to ga posle koštalo dve godine uslovne zatvorske kazne i 17 miliona u valuti zemalja Evropske unije. Sunarodnicima je stao na žulj i neodgovornim postupanjem za vreme pandemije korona virusa, s tim da su ga isti postupci sukobili i sa vlastima u Italiji.

Dok je običan svet živeo pod raznim ograničenjima i kažnjavan za njihovo kršenje, na kovid-19 pozitivni Kristijano je zaražen otputovao sa Pirineja na Apenine i time prekršio karantinska pravila. Ni to mu nije bilo dovoljno, nego je na konto svog imena i bogatog bankovnog računa rođendan verenice proslavio u hotelu koji je u to vreme morao biti pod ključem i još se javno pohvalio fotografijama. Kao dr Džekil i mister Hajd, jer poput čuvenog knjiškog lika ima dve potpuno različite strane ličnosti. A komentari njegovog lika i dela idu od hvalisanja do teških reči kritike.

 

Detetova majka prijavila CR7 policiji

„Ronaldo je samo prolazio pored njega, užasno neraspoložen, a onda mu je izbio telefon iz ruku i nastavio dalje… Džejk je plakao i bio u potpunom šoku, nije ni shvatio šta se desilo dok nije došao kući… Snimao je igrače Junajteda koji su ulazili u tunel, a spustio je telefon jer je Ronaldo krvario iz noge. Hteo je samo to da snimi, nije čak ni pričao sa njim, ništa nije rekao. A ruka mu je u modricama“, objasnila je detetova majka Sara koja nije znala šta se desilo dok sin nije došao kući, posle čega je slučaj prijavila lokalnoj policiji, odakle je stigla potvrda da su dobili prijavu protiv Kristijana Ronalda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari