Ronaldo u gostima kao "kod kuće" 1Foto: EPA-EFE/ ALESSANDRO DI MARCO

U epicentru pažnje druge večeri prve nokaut runde u borbi za titulu fudbalskog klupskog prvaka Evrope biće Juventusovo gostovanje u Portugalu, jer će glavna uzdanica i zvezda „večitog“ prvaka Italije, Kristijano Ronaldo, „skoknuti“ do rodne zemlje i probati da „pocepa“ mrežu Porta, čije je golmane maltretirao u vreme dok je predvodio napad Sportinga iz Lisabona.

– Kristijano može odlučiti utakmicu u bilo kom trenutku, on je bez sumnje najbolji igrač na svetu na poslednjoj trećini terena. Moramo biti vrlo kompaktni i čvrsti u motrenju na Ronalda, ali ne ispuštati iz vida druge igrače Juventusa dok budemo pokušavali da mu skratimo prostor za delovanje – pred velikim taktičkim izazovom je domaćinov mladi strateg Serhio Konseisao, pun respekta za goste, iako ovima ne cvetaju ruže u Seriji A, gde već prilično zaostaju za Interom i Milanom.

– U trenutku kada smo izvukli Juventus naš rival nije beležio baš najbolje rezultate, čak i u ovu utakmicu ulazi iz poraza od Napolija, ali je pre toga primio samo dva gola na osam utakmica. Čvrsti su i dosledni, imaju pobednički mentalitet… Ne može bilo ko dati Barseloni tri pogotka na njenom terenu, kao oni jesenas, u grupnoj fazi – nabraja Portov strateg kvalitete crno-belih iz Torina, ali to čini bez  kompleksa niže vrednosti, ako ni zbog čega drugog onda zbog nerešenog rezultata u broju kontinentalnih kruna (2:2).

– I Porto ima pobednički DNK, napravićemo probleme Juventusu. Nismo slučajno u eliminacijama, imamo i mi svoje kvalitete i ambicije – jasan je Konseisao, koji bi večeras izvesnu minutažu mogao dati i srpskom vezisti Marku Grujiću.

Njegov kolega sa druge strane, Andrea Pirlo, ne poriče Portovu snagu i renome.

– Drugačiji su od nas, s tim što u domaćem prvenstvu više igraju na gol više nego u Evropi. Oprezniji su u Ligi šampiona. I mi bismo voleli da smo ofanzivniji, ali smo nekada prinuđeni da se više branimo. Osim toga, ovo je jedinstveno takmičenje, sa puno ambicioznih učesnika. Mora se biti mentalno spreman za svaki meč – ističe nekada i sam sjajan fudbaler sa klupe Juventusa, čiji aktuelni sastav u ovaj dvomeč ulazi sa boljim nasledstvom iz prošlih međusobnih susreta (tri pobede, jedan remi).

Drugi večerašnji par osmine finala nema zajedničku prošlost u LŠ, jer su im se putevi ukrstili samo u grupnoj fazi Lige Evrope, pre 11 godina, kada je na stadionu Sevilje bilo 2:2, a u domu Borusije iz Dortmunda slavio španski velemajstor za osvajanje ovog UEFA takmičenja.

– Borusija u svakoj liniji ima igrače najvišeg nivoa, ali to nimalo ne umanjuje naše ambicije i entuzijazam. Želimo da pobeđujemo i briljantne timove kao što je ona, sa toliko sjajnih talenata u ofanzivi. Ovo je utakmica sezone za nas – naglašava trener četvrtoplasiranog tima Primere, Đoan Lopetegi, s posebnim poštovanjem za mladog stratega rivala Edina Terzića, iako su gosti u lošoj seriji i nalaze se tek na šestom mestu Bundeslige.

– Naš cilj je prolazak u sledeću rundu, učinićemo se da ga ispunimo. Ne ide nam dobro ove sezone, ali mi smo tim, držimo se zajedno i svi idemo u istom smeru. Naravno, stariji igrači su tu da povuku umesto momaka od 16, 17 godina – reči su ovog nemačkog stručnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari