Rusija najprijatnije iznenađenje 1Ljubomir Vranješ, selektor Slovenije foto EPA-EFE/Zsolt Czegledi HUNGARY OUT

Korona virus se toliko brzo i lako proširio u gotovo svim reprezentacijama da je gotovo obesmislio učešće istih na Evropskom prvenstvu koje se održava u Mađarskoj i Slovačkoj.

Nema selektora koji nije u zebnji svakog  jutra posle novih testiranja: igrači lako mogu da uđu u kovid protokol, samim tim ambicije svih reprezentacija još lakše mogu da budu svedene na nivo puke teorije. U takvim uslovima, favoriti uglavnom rutinski preskaču prepreke u prvoj fazi takmičenja, međutim ima i onih koji su dobrano podbacili, odnosno oduševili.

Od Slovenije se sigurno očekivalo više, Holanđani su iznenadili načinom na koji su savladali domaćina Mađarsku, dok je najprijatnije iznenađenje reprezentacija Rusije.

Slovenci već dve decenije ulažu pozamašna sredstva u rukomet, koji je uz odbojku njihov najuspešniji kolektivni sport. Mogu da se pohvale činjenicom da nekolicina igrača nastupa u vrhunskim evropskim klubovima poput Blaža Blagotinšeka (Vesprem), Blaža Janca (Barselona), Staša Skubea (Meškov Brest), Jurea Dolenca (Barselona), Mihe Zarabeca (Kil), Nejca Cehtea (Hanover), Domena Makuca (Barselona)…

Od 2019. u ulozi selektora je Ljubomir Vranješ, međutim osim bronzane medalje na Svetskom prvenstvu 2017. u poslednjih 20 godina nisu osvojili odličje na nekom velikom takmičenju. Slovenci su se na startu namučili sa oslabljenom Severnom Makedonijom čije je redove korona virus drastično proredio, a pritom se i Kiril Lazarov povredio neposredno pred start šampionata.

Da stvari ne funkcionišu na željeni način videlo se već na narednom meču u kome je Slovenija doživela debakl od Danske (34:23). I mada je Danska jedna od najboljih svetskih reprezentacija i uz Francusku verovatno prvi favorit za zlatnu medalju na aktuelnom Evropskom prvenstvu, od Slovenije se očekivala bolja, kvalitetnija i modernija igra.

Nasuprot Slovencima, Holanđani su oduševili ljubitelje rukometa pobedom nad Mađarskom na samom startu prvenstva. Država koja je daleko poznatija po uspesima ženske reprezentacije, javnosti je predstavila fantastičnog, svega 172 centimetra visokog srednjeg beka Pari Sen Žermena, Luku Stinsa.

Holanđani su u drugom kolu poraženi od Islanda (29:28) ali to nije pokvarilo ukupan utisak da je u pitanju selekcija u povoju. Stins je jedan od najboljih srednjih bekova na svetu. Neverovatne tehnike, brzine, promene pravca u igri jedan na jedan, odličnog pregleda igre, pravi razliku na terenu, uprkos tome što nema saigrače približnog kvaliteta.

Njegov kolega na poziciji, Dani Bajens nastupa za Lemgo i protiv Islanda je bio odličan sa šest postignutih golova. Desni bek Kaj Smits sa 24 godine neko je ko bi trebalo da napravi vrhunsku karijeru. Islanđanima je dao čak 13 golova. Za prolaz u narednu fazu, Holanđanima će biti neophodna pobeda nad Portugalom, što je vrlo ostvariva opcija, pogotovo što su Portugalci bez pobede u prva dva kola.

Ako Mađari imaju razloga da crvene zbog poraza od Holandije i jedva izvojevane pobede nad Portugalom, onda Rusi mogu da se pohvale da su možda i najprijatnije iznenađenje.

Nakon prosečne partije protiv Litvanije na startu šampionata, malo ko je očekivao da će puleni Velimira Petkovića savladati Norvešku (23:22). Proslavljeni stručnjak i nekadašnji as banjalučkog Borca odlično vodi reprezentaciju koju u većini čine igrači Čehovskih medveda.

U pitanju je klub osnovan tek 2001. godine, za relativno kratko vreme čak 20 puta osvajao je prvenstvo Rusije. Rusi su tokom priprema savladali Hrvatsku (doživeli i jedan poraz od istog protivnika) ali je malo ko mogao da očekuje da će to biti naznaka velikih mogućnosti selekcije u kojoj tek par uticajnih igrača ne nastupa za pomenute Čehovske medvede.

Jedan od njih je i srednji bek mađarskog Segeda, Dmitri Žitnikov koji je protiv Norveške bio nezaustavljiv sa sedam golova.

Desni bek, Aleksandar Kotov takođe se na lep način predstavio javnosti koja će pomno ispratiti poslednji nastup u grupi ruske reprezentacije protiv domaćina Slovačke, koja takođe ima svoju računicu.

„SFRJ“ u punom sastavu

Kakav se rukomet igrao u nekadašnjoj SFRJ pokazuje podatak da je svih šest nekadašnjih republika obezbedilo učešće na Evropskom prvenstvu. Nažalost, korona virus je dobrano uticao da se nijedna reprezentacija u Mađarskoj i Slovačkoj ne pojavi u najjačem sastavu. Čini se da su reprezentacije BiH i Severne Makedonije pretrpele najveće kadrovske udarce, ali se na odsustvo najboljih mogu požaliti sve selekcije. Ipak, na osnovu prikazanog u prva dva kola, jedino se za reprezentaciju Hrvatske može reći da ima kvalitet za plasman, odnosno prolaz do polufinala. Slovenija je ostala samo na potencijalu, dok su ostale četiri reprezentacije na određenom evropskom proseku. Zbog sastava Grupe A, jedna će reprezentacija iz nekadašnje SFRJ sigurno proći u narednu fazu. Severna Makedonija je izgubila sve šanse posle dva poraza, a Slovenci i Crnogorci su se direktno borili za drugo mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari