Rusija osvojila Dejvis kup 1Foto: Beta/AP/Bernat Armangue

Selekcija Rusije osvojila je Dejvis kup treći put u svojoj istoriji – u nedelju su Rusi u finalu čuvenog reprezentativnog takmičenja pobedili Hrvatsku.

Zasluge za trijumf Rusije idu singl-igračima – u drugom meču dana Danil Medvedev je rezultatom 2-0 savladao Marina Čilića, a prethodno je Andrej Rubljov bio bolji od Borna Goje, prenosiSport klub.

Medvedev, drugi igrač sveta, po setovima je protiv Čilića slavio 7:6 (9), 6:2 za oko 90 minuta tenisa u Madridu. To je značilo da najbolji dubl sveta Nikola Mektić/Mate Pavić neće imati priliku da donese trijumf Hrvatskoj.

Rusija je prethodno Dejvis kup osvajala 2002. i 2006. godine, a Hrvatska nije uspela da dođe do treće titule.

Medvedev je u meč ušao kao veliki favorit, ali je Čilić dobro igrao u prvom setu i lako dobijao gemove na svoj servis. U sedmom gemu viđena je prva brejk-lopta, nije je iskoristio Rus, a potom u sledećem gemu svoju priliku je propustio teniser iz Međugorja. Držali su obojica svoj servis do taj-brejka, u kojem je viđena velika borba. Ipak, Medvedev je bio bolje koncentrisan i iskoristio je treću set loptu i dobio odlučujući gem sa 9:7.

U drugom setu ključni brejk napravljen je u četvrtom gemu, Medvedev ga je odmah potvrdio i poveo sa nedostižnih 4:1. Na Čilićev servis iskoristio je prvu od dve vezane brejk i meč lopte i Rusija je osvojila Salataru posle 15 godina.

Prethodni šampioni sveta u tenisu bili su Španci – oni su još 2019. godine osvojili titulu pobedivši Kanadu. Završni turnir ove godine igrao se u Madridu, ali budući da selekcije finalista praktično nisu imali navijače u hali, atmosfera je bila prilično mlaka.

Rusija dominira reprezentativnim tenisom – Medvedev, Rubljov i ostali igrači početkom godine osvojili su ATP kup u Australiji. Takođe, Rusija je trenutno osvajač Bili Džin King kupa, elitnog reprezentativnog teniskog takmičenja u ženskoj konkurenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari