Sahranjen legendarni brazilski fudbaler Pele 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO LACERDA

Legendarni brazilski fudbaler Pele, jedan od najboljih igrača u istoriji, sahranjen je danas u rodnom gradu Santosu.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima legendarnog fudbalera bio je izložen 24 sata na centru terena na stadionu Santosa, a brazilska televizija Globo navela je da je poslednju počast trostrukom svetskom šampionu odalo više od 150.000 ljudi.

Brazilski predsednik Luis Inasio Lula odao je poštu Peleu na stadionu Santosa i izjavio saučešće udovici Marsiji Aoki. On je potom prisustvovao kratkoj verskoj ceremoniji pre nego što je krenula pogrebna povorka ulicama Santosa do obližnjeg groblja.

Desetine hiljada ljudi pojavile su se na ulicama Santosa i pesmom i aplauzom poslednji put pozdravile Pelea. Kovčeg je bio pokriven brazilskom zastavom i nalazio se na krovu velikog vatrogasnog kamiona koji se kretao u pratnji vojske i policije.

Mediji su naveli da će Pele biti sahranjen, prema sopstvenoj želji, na devetom spratu najvišeg groblja na svetu, u rodnom gradu.

Navijači u Brazilu kritikovali su veliku zvezdu reprezentacije Nejmara jer nije došao na sahranu. Njegov otac rekao je da fudbaler Pari Sen Žermena nije mogao da stigne i da ga je zamolio da on dođe umesto njega.

Pele, jedini fudbaler koji je osvojio tri Svetska prvenstva, (1958, 1962, 1970), preminuo je 29. decembra u 83. godini u Sao Paolu posle duge borbe sa rakom.

Tokom bogate karijere Pele je postigao više od 1.000 golova, od čega 77 u 92 utakmice za reprezentaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari