Šampion američke MLS u Superkupu Evrope? 1EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Evropska fudbalaska federacija razmatra promenu forme i spisak učesnika SK.

Prema pisanju engleskog Gardijana, UEDA je ozbiljno uzela u obzir inicijativu koja vodi ka novoj amerikanizaciji klupskog fudbala sa Starog kontinenta.

Bude li usvojena o prvom njenom trofeju u novoj sezoni ne bi odlučivali samo  dosadašnji osvajači poslednje Lige šampiona i Lige Evrope, već i pobednik Lige konferencije.

Plus prvaki američke MLS, što znači da bi tradicionalno nadmetanje u dvoje imalo koncept Fajnal-fora. Još bi ceo događaj bio izmešten na tlo Sjedinjenih Američkih Država.

Kada je prvo Evropsko, a potom i Svetsko prvenstvo počelo da se održava u dve ili više zemalja bilo je mnogo nezadovoljnih zbog rušenja tradicije, ali UEFA i FIFA su izgurale svoje.

Otuda se čini realnom najava da bi najnoviji eksperiment mogao biti izveden već 2024. godine, a objašnjenje leži u potencijalnoj zaradi od milijardu i po evra za organizaciju iz Niona, koliko bi koštala prodaja TV prava nekoj od američkih kompanija.

Najzad, reč je samo o nastavku trenda, jer najveći evropski klubovi već godinama idu na turneje po SAD, tokom priprema, a neki nacionalni Superkupovi su već izmešteni iz matičnih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari