Sankcije Čelsiju i Abramoviču dovele do rekordnih gubitaka 1Foto: EPA/ FACUNDO ARRIZABALAGA EDITORIAL USE ONLY

Za fiskalnu 2021/22. godinu Čelsi ima neto 121.3 miliona funti duga koje na Stamford bridžu objašnjavaju „vanrednim troškovima i smanjenjem prihoda od prodaje karata“ nakon sankcija koje su uvedene bivšem vlasniku Romanu Abramoviču.

Roman Abramvič je klub stavio na prodaju početkom marta nakon početka sukoba u Ukrajini kada su mu uvedene sankcije, a sve zajedno to je zakomplikovalo i prodaju kluba koji je takođe bio pod sankcijama, piše Sport Klub.

Čelsi nije mogao da prodaje ulaznice za utakmice, trpeo je velike gubitke i na drugim stranama jer su svi poslovi kluba bilo uslovljeni pravilima Vlade.

„Tokom ovog perioda, klub je bio ograničen u brojnim sferama poslovanja – nismo mogli da prodajemo ulaznice, suvenire, nismo mogli da potpisujemo ugovore sa igračima, sa sponzorima… i to je sve dovelo do velikih gubitaka“, naveli su iz kluba.

„Uz to, očekuje se da će sve ovo uticati i na finansijsko stanje kluba i u narednim godinama zbog dugoročnog uticaja koja su ta ograničenja imala na razne ugovore“, dodaje se.

Jedna od pozitivnih stvari je povećanje prihoda sa 434.9 na 481.3 miliona funti do koga je došlo zahvaljujući povratku navijača na tribine nakon pandemije koronavirusa. Takođe, komercijalna zarada je povećana na 177.1 milion funti nakon produženja nekih sponzorskih ugovora, ali i sklapanja nekoliko novih.

„Sve ovo zajedno dovelo je do rekordnog gubitka od 121.3 miliona funti“, zaključeno je u Čelsijevoj analizi fiskalne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari