Šapovalov prvi izazivač 1Foto: EPA-EFE/ JASON SZENES

Posle dva dana takmičarskog predaha, nakon što je u nedelju uveče osvojio svoju treću titulu na „Mutua openu“ u Madridu, odnosno 33. masters trofej u karijeri, najbolji teniser sveta i prvi nosilac novog turnira iz kategorije 1.000 nastavlja sezonu na šljaci, a prvi protivnik Novaka Đokovića u današnjem meču drugog kola u Rimu biće 22. na ATP listi – Kanađanin Denis Šapovalov.

Dvadesetogodišnji momak rusko-izraelskih korena (još) nije na nivou svog grčkog vršnjaka Stefanosa Cicipasa, madridskog finaliste već neko vreme rangiranog u Top 10 sa „skalpovima“ najvećih teniskih „glava“, ali nije ni za potcenjivanje. Iako je tri poslednja turnira – u Monte Karlu, Barseloni i Madridu – završavao već u startnim kolima. Prekjučerašnja pobeda protiv Španca Pabla Karenje Buste – 2:0 (6:3, 7:6) najvredniji mu je rezultat u minulih mesec i kusur dana, a najzapaženiji plasman aktuelne sezone polufinale mastersa u Majamiju, gde ga je zaustavio dvadesetostruki grend slem šampion Švajcarac Rodžer Federer (3).

Jedanaest leta mlađi Novakov rival je levoruk, bekhend igra s dve ruke, nema još nijednu ATP titulu, status profesionalnog „reketaša“ stekao je 2017, a u „večnom gradu“ je debitovao prethodnog maja, kada je prošao dva kruga, a onda pretrpeo poraz od španskog „kralja šljake“ Rafaela Nadala.

U poređenju s njegovim bilansom Đokovićeve brojke deluju monstruozno, ali jedan od najboljih tenisera sveta svih vremena nema običaj nikoga da potceni, pa verovatno neće ležerno ući u borbu za svoj 75. ATP trofej, od čega čak 15 ima prefiks grend slem. Pogotovo što voli da igra u prestonici Italije i što ju je „pokoravao“ 2008, 2011, 2014. i 2015. godine, a 2017, 2016, 2012. i 2009. bio „samo“ finalista, 1.000 poena i izdašnu novčanu nagradu. Pre 12 meseci stigao je polufinala sa potonjim prvakom Nadalom, pa sada brani 360 poena, naspram Rafinih 1.000.

Inače, Šapovalov je samo jednom do sada iskušavao Đokovića i to januara ove godine, na Otvorenom prvenstvu Australije. I završio „pod nogama“ apsolutnog favorita. Posle dva dobijena seta šesnaestine finala (6:3, 6:4) srpski as je izgubio treći deo meča (4:6), da bi u narednom isprašio autsajdera iz Kanade (6:0).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari