Sautempton potvrdio da je Dragan Šolak preuzeo kontrolni deo u vlasništvu tog kluba 1Foto: UM

Fudbalski klub Sautempton potvrdio da je Sport Republic, čiji je glavni investitor Dragan Šolak, osnivač United grupe, u okviru koje posluju N1 i Sport Klub, preuzeo kontrolni deo u vlasništvu tog kluba.

Sport Republic je investiciona firma koja se bavi sportom i zabavnom industrijom. Oni su kupili deonice koje su prethodno bile u vlasništvu Kineza Gaa Jišenga i sarađivaće sa Katarinom Liber, koja je zadržala manjinski udeo.

„Tokom protekle dve godine, zajedno sa vlasnicima deonica našeg kluba, bili smo u potrazi za novim partnerom koji će voditi klub u budućnosti. Danas smo našli savršeno rešenje. Sport Republic je grupa iskusnih investitora, sa velikim iskustvom u elitnom profesionalnom sportu. Takvu kombinaciju je veoma teško naći, ali zadovoljni smo što je postignut dogovor koji će osigurati naš klub na duže staze“, navodi se u saopštenju Martina Semensa, prvog čoveka kluba.

„Danas je novi početak za nas sa novom vlasničkom grupom. Pronašli smo partnere sa velikim ambicijama za budućnost, ali i one koji razumeju šta Sautempton predstavlja i kom pravcu treba da ide. Naša strategija je da idemo napred držeći se planova koje smo imali prethodnih godina, ali uz njihovu podršku, to možemo postići sa jednim novim fokusom i brzinom. Kao klub, nikada nismo želeli da kupujemo uspeh, već da ga zaslužimo. Sport republic nam pruža moć da unapredimo svoje operacije na svim nivoima, i pomoći će nam da stignemo do uspeha za koji naši ljudi vredni rade i koji naši navijači zaslužuju. Svi u Sautemptonu žele dobrodošlicu Draganu, Henriku, Rasmusu i ljudima iz Sport Republica u naš klub. Tragali smo za dobrim ljudima sa ambicijom koji će nas povesti u novu eru i srećan sam što mogu da potvrdim da smo ih pronašli“.

Šolak, inače glavni investiror konorcijuma Sport Republic, takođe nije krio zadovoljstvo zbog postignutog dogovora.

„Zajedno sa svojim partnerima, imam veliko iskustvo u oblasti sporta i zabave, i Sport Republic je osnovan sa ciljem da kombinuje ta ekspertska znanja i donese nešto jednistveno na tržište. Sautempton ima sve kvalitete koje smo tražili u jednoj velikoj sportskoj organizaciji. To je klub sa izuzetnim menadžmentom, izuzetnim razvojem talenata, timom koji igra atraktivan fudbal i koji ima posvećenu bazu navijača. Presrećni smo zbog kompletiranja ove akvizicije, što je prvi korak ka sprovođenju naše investicione strategije. Sautempton će biti temelj organizacije koju planiramo da izgradimo“, navodi Šolak.

Sport Republic je investiciona kompanija sa sedištem u Londonu, koju su osnovali Henrik Kraft i Rasmus Ankersen, inače nekadašnji direktor u Brentfordu, a čiji je glavni investitor Dragan Šolak. Vizija kompanije je da primene prave osobine i analitiku da bi pomogli fudbalskim klubovima da dostignu svoj potencijal, a ulaganje u Sautempton bi trebalo da bude samo prvi u nizu takvih projekata.

Dragan Šolak je pored toga što je glavni investitor novih vlasnika Sautemptona i osnivač i predsednik Savetodavnog odbora United grupe.

Pod njegovim vođstvom United grupa je izrasla u lidera u sektorima telekomunikacije i medija u Južnoistočnoj Evropi. Jedan od važnih delova Grupe je United Media, vodeća medijska kompanija u regionu, koja obuhvata pet nacionalnih televizijskih kanala, preko 50 kablovskih, kao i 28 veb portala, kao i brojne novine, magazine i radio stanice.

U okviru kompanije posluju N1 i Sport Klub, a godišnje svi mediji u okviru United Media proizvode više od 20.000 sati originalnog sadržaja.

Takođe, Šolak je učestvovao u osnivanju i razvoju brojnih drugih kompanija, a takođe je i pasionirani golfer i ima velike zasluge za razvoj tog sporta na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari