Selekcija u šaci menadžera 1Foto: STARSPORT

Mladen Krstajić je na 13 utakmica kao selektor Srbije izveo 13 različitih postava na teren.

Lutanje sa prvih 11 može se tumačiti kroz neočekivane povrede (zvaničan razlog zašto su Kolarov i Matić iznenada propustili poslednje mečeve), svađe sa selektorom (Milivojević, Nastasić) ili nekim trećim faktorom (Ivanović, Stojković…).

Zbog potpuno neočekivanog sastava protiv Brazila na Mundijalu u Rusiji, sa Veljkovićem i Milenkovićem u odbrani, koji nisu odigrali ni minut u prethodnim kvalifikacijama, letos je čaršijom ponovo počela da kruži priča da na prvi tim „orlova“ utiču i fudbalski menadžeri, odnosno agenti koji zastupaju potencijalne reprezentativce.

Uvidom u zvanične i nezvanične podatke ko je čiji igrač u „orlovima“ lako se zaključuje da bi najveći uticaj na nacionalni tim mogao da ima fudbalski agent Abdilgafar Falji Ramadani, vlasnik agencije Lian Sports sa sedištem u Berlinu, čije poslove javno obavlja direktor i nekadašnji golman Partizana Nikola Damjanac. Isticanje Damjanca namerno pominjemo zato što Ramadani nikada nije dao intervju za medije, ne dozvoljava fotografisanje na javnim događajima i praktično svoj poslovni život krije isto kao i privatni. Ramadanijeva agencija prema zvaničnim podacima zastupa čak deset igrača na koje je Krstajić računao od početka svog mandata, a prema nezvaničnim podacima čak 14. Iako za Milenkovića, Prijovića, Mitrovića i Rodića nema zvaničnih podataka o tome ko ih zastupa, u domaćim i inostranim medijima se prilikom njihovih poslednjih transfera spominjao Ramadani kao posrednik. Iako ga nismo ubrojali među Ramadanijevog igrača treba napomenuti i to da je svojevremeno učestvovao u transferu Nemanje Radonjića u Romu, koga sada zastupa agencija Internation Sports Office. Uticajni menadžer u svojoj biografiji ima i to da zastupa još nekoliko potencijalnih reprezentativaca među kojima su: Vujadin Savić, za koga je navodno malo nedostajalo da ode na Svetsko prvenstvo u Rusiji, Aleksandar Katai, kao i desni bek Bordoa Milan Gajić, za koga se veruje da bi mogao da u „A“ timu nasledi Antonija Rukavinu.

Za agenta albanskog porekla nezvanično se tvrdilo da je svoj najveći uticaj na prvi tim „orlova“ imao u vreme dok je Siniša Mihajlović bio selektor, pošto je upravo tada uspeo da Aleksandra Mitrovića i još nekoliko „svojih“ klinaca ubaci u „A“ tim. Koliki uticaj Ramadani ima ne samo u srpskom već i u svetskom fudbalu najbolje svedoči to da njegova firma zastupa mnoge zvezde svetskog fudbala među kojima su: Miralem Pjanić (Juventus), Kaliu Kulibali (Napoli), Ivan Perišić (Inter), Markos Alonso (Čelsi), Ante Rebić (Ajntraht), Stevan Jovetić (Monako), a pre šest godina je magazin Forbs ubrojao Lian sport među deset najjačih svetskih agencija u svetu fudbala.

Koliki je sada uticaj Ramadanija na „orlove“ možemo samo da nagađamo, ali nema sumnje da su njegovi igrači „kičma“ Krstajićevog tima, što se možda selektoru i nekima u FSS baš i ne sviđa. Podsetimo, pre mesec i po dana, pred prvo okupljanje „orlova“ za mečeve Lige nacija, Krstajićev pomoćnik Milan Obradović rekao je za Informer da je Luka Milivojević pokušao da izazove „puč u nacionalnom timu“ time što je pojedine reprezentativce vrbovao da pređu kod njegovog menadžera Faljija Ramadanija. Potom je Milivojević preko svojih objava na društvenim mrežama, umesto odgovora na te tvrdnje, okrivio selektora da nije imao taktiku za mečeve sa Švajcarskom i Brazilom, te da su se igrači sami dogovarali kako će igrati. Iako je i Krstajić na konferenciji za medije potvrdio da „stoji iza svake reči svog pomoćnika“, problem je pokušao da „ispegla“ generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović koji je u intervjuu za Tanjug objasnio da „Savez nije u svađi ni sa jednim menadžerom“. Prema nezvaničnim podacima „tikva je pukla“ u nacionalnom timu zato što je Milivojević navodno pokušao da vrbuje Predraga Rajkovića i Marka Grujića da raskinu svoje ugovore sa menadžerom Zoranom Stojadinovićem i pređu kod Ramadanija, koji je njegov agent. Grujić je navodno prelomio da želi da pređe kod Ramadanija jer mu je obećao novi, poboljšani ugovor sa Liverpulom, pa je to bio okidač da menadžeri započnu međusobni rat preko leđa nacionalnog tima.

Da je Ramadani „alfa i omega“ za FSS, hteli oni to ili ne da priznaju, moglo se videti već na narednoj konferenciji selektora Krstajića koji je naglasio da nikog ne otpisuje iz nacionalnog tima, pa samim tim da „računa i na Milivojevića i na Nastasića“ (defanzivac Šalkea rekao je da ne želi da igra za „orlove“ jer je ljut ne samo zbog odnosa selektora prema Milivojeviću već i zbog toga što ga nije uvrstio u tim za Mundijal). Da li su Milivojević i Nastasić svojim istupima preko društvenih mreža sledili instrukcije svog menadžera ili im je zaista tek tako „pukao film“, takođe možemo samo da nagađamo. Nezvanično se pominje da je FSS uveo kvotu Ramadaniju na broj reprezentativaca, te da je zato na primer Luka Jović igrao na Mundijalu, ali ga sada nema u Ligi nacija, kao i da Prijović i Mitrović zbog toga ne mogu da budu zajedno u startnih 11. Čaršija priča i da se upravo zbog toga što Ramadani zastupa veliki broj defanzivaca i veznih igrača u timu „orlova“ u Rusiji nije našlo mesto za one koji nisu „njegovi“, odnosno Nemanju Gudelja, kao i za Nemanju Pejčinovića, koji je imao sjajnu sezonu u moskovskoj Lokomotivi koja je bila šampion Rusije.

Ko je čiji u „Orlovima“

Falji Ramadani (agencija Lian Sports)

Miloš Veljković

Luka Milivojević

Antonio Rukavina

Adem LJajić

Filip Kostić

Mijat Gaćinović

Luka Jović

Matija Nastasić

Nikola Maksimović

LJubomir Fejsa

Nikola Milenković #

Milan Rodić #

Aleksandar Mitrović #

Aleksandar Prijović #

Zoran Stojadinović

Predrag Rajković

Marko Grujić

Dejan Mitrović

Nemanja Matić#

Stevan Miković (agencija Miami Stars)

Uroš Spajić

Football 22 (agencija u inostranom vlasništvu)

Marko Dmitrović

Vlado Borozan (Star Managment Signings)

Branislav Ivanović

Mateja Kežman

Sergej Milinković Savić

Radojica Božović

Vladimir Stojković#

SEG (agencija u vlasništvu Kiasa Vosa)

Jagoš Vuković

Serđo Berti

Aleksandar Kolarov

ROGON (agencija u vlasništvu Volfganga Fahriana)

Nemanja Maksimović

Dejan Joksimovic (agencija Friends & Football International LLC)

Saša Lukić

Nenad Krstičić

Jovica Živković (Zile Football Managment)

Andrija Živković

Miloš Milenković (Soccer Mondial)

Dušan Tadić

INTERNATIONAL SPORTS OFFICE (više vlasnika)

Nemanja Radonjić

* zvanični podaci sa Transfermarkt.com

# ne postoji zvaničan podatak, ali se u medijima kao posrednik pri transferu pominjao navedeni menadžer

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari