Seltiksi najavili vladavinu Istokom 1Foto: Jason Szenes/EPA

Derbijima na Istoku i Zapadu startovala je 73. NBA sezona. U noći između utorka i srede Boston je trijumfom nad Filadelfijom nagovestio da će biti apsolutni favorit na Istoku, pod uslovom da nosioci igre ostanu zdravi (105:87).

Istovremeno, i bez najnovijeg pojačanja Demarkusa Kaznsa, koji se još uvek oporavlja od povrede, Golden Stejt je pobedom nad Oklahomom započeo sezonu pohoda na četvrtu titulu u poslednjih pet sezona (108:100).

Sa 23 poena, devet skokova i tri asistencije sjajan je bio Džejson Tejtum, prošlogodišnji ruki Bostona. „Povratnici“, Irving i Hejvord nisu bili pri šutu – plej je „pucao“ 1/6 za dva i 1/8 za tri tek za sedam poena ukupno, imao je i četiri skoka i sedam asistencija, dok je jedan od najboljih belih igrača današnjice novi početak u zeleno-belim bojama ozvaničio sa deset poena uz šut 4/12 iz igre, pet skokova i četiri ukradene lopte. Na startu prethodne sezone, u prvoj utakmici za Boston posle rastanka sa Jutom Džez, Hejvord je u Klivlendu doživeo otvoren prelom potkolenice prilikom pokušaja da zakuca – i to već u prvom minutu duela. Ta scena mnogima se i dalje vrti pred očima, njemu verovatno najviše, ali je Hejvord u prvom izlasku na parket posle godinu dana pokazao da se ne boji duela na obe strane terena.

– Moj adrenalin je pumpao venama u tih prvih nekoliko minuta. Mislim da su svi bili pod adrenalinom. Zato je i bilo tako nespretno u startu. Ali, bilo je sjajno biti ponovo na parketu. Ovo je veliki korak za mene – poručio je Hejvord.

Golden Stejt je slavio nad osetno promenjenom Oklahomom, bez Karmela Entonija, ali sa novim plejem Denisom Šruderom, pristiglim iz Atlante Houks. Bez Rasela Vestbruka, koji još uvek nije spreman za najveće napore, Tanderi su bili ravnopravan rival do samog kraja meča, kada je Šruder uprskao sve što je prethodno dobro uradio. Novajlija iz Atlanta Hoksa prvo je na ulasku u poslednji minut bacio „ciglu“ pored obruča u pokušaju za tri na 99:104, a potom i dopustio da mu Drajmond Grin uzme „živu“ loptu u pokušaju da odgovori na poene nezaustavljivog Kevina Durenta na drugoj strani. Durent je promašio svih pet trojki, ali ubacio devet šuteva za dva iz 16 pokušaja za 27 poena, osam skokova i šest asistencija, tek nešto slabije od učinka sa kojim se protivničkim odbranama najavio Stefen Kari – 32 poena, 5/9 za tri, osam skokova i devet asistencija za 35 minuta u igri i „plus 15“ s njim na parketu. Džordž je očajno počeo utakmicu i pomogao da domaćin stigne do deset razlike na pauzi, ali se potom uključio, poveo ekipu do aktivnog rezultata i, odjednom, stao kada je trebalo zadati presudan udarac. Završio je meč sa 27 poena (9/23 iz igre, 4/12 za tri), a pored dva skoka, pet asistencija, četiri osvojene i pet izgubljenih lopti, u statistici se izdvojio i sa 16 poena minusa ekipe s njim u petorci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari