Šest kola pre kraja ABA lige sva pitanja još otvorena 1Foto: STARSPORT

Šest kola pre kraja regularnog dela, u ABA ligi su sve stvari potpuno otvorene, od borbe za plej-of i vrh, do briga o opstanku.

Odavno nije igrana tako zanimljiva sezona, u nekoliko poslednjih obično bi se jedna ili dve ekipe osamile na vrhu, te i kvalitetom i bodovnom zalihom mirnije igrale završnicu, a slično bi bilo i u sredini tabele.

U sezoni koja preti da se završi neregularno zbog odugovlačenja konačne registracije jedne neodigrane utakmice, još uvek se ništa ne zna.

Prognoze da će četiri mesta u plej-ofu zauzeti Zvezda, Partizan, Budućnost i Cedevita (ma kojim redom) na klimavim su nogama.

Crno-beli, doduše, imaju pobedu više od prvog pratioca Budućnosti, koju još dočekuju na svom parketu.

Od težih rivala, sledi im još gostovanje Krki i Crvenoj zvezdi, dve pobede u te tri utakmice garantovale bi i opstanak na prvom mestu.

Od druge do četvrte pozicije stvar je mnogo komplikovanija.

Sa tri vezana poraza Cedevita Olimpija je svoje šanse da se dokopa plej-ofa dovela u veliko pitanje. Gostuju FMP-u, Crvenoj zvezdi i Krki, a dočekuju Budućnost, uz to su svoju zalihu potpuno iscrpli. Budućnost je sa par poraza izgubila svoju lidersku poziciju.

Gostuju Cedeviti i Partizanu, dočekuju Mormar ali imaju i utakmice sa „davljenicima“ koji mogu da imaju još jači motiv.

Ukoliko utakmica sa Zvezdom bude i konačno registrovana sa 20:0 za Podgoričane, verovatno je da im pozicija broj dva neće biti ugrožena.

Crvena zvezda opet skoro skroz kontroliše svoju sudbinu. Gostuje Mornaru i dočekuje Partizan i Cedevitu, i kako sada stvari stoje, treća pozicija je veoma dostižna, a za drugu bi trebalo mnogo toga da se poklopi jer Budućnost trenutno ima „dve i po“ pobede više.

Eventualna novozakazana utakmica u Podgorici, otvorila bi šanse i za drugu poziciju, ali je očigledno da Predsedništvo ABA lige sa tim kalkuliše.

Kako tako realne šanse da se probiju u prve četiri imaju i Mornar i FMP, a za to bi morali da odigraju skor perfektno do kraja, i da im se poklope još neki rezultati.

Tri ekipe koje su relativno bezbrižne su Primorska, Krka i Igokea.

Prvi su stvorili dovoljnu zalihu pre nego što im se roster raspao zbog finansija, drugi su serijom od četiri dobijene utakmice odmakli od borbe za opstanak, a trećima je i igranje toplo-hladno bilo dovoljno za opstanak.

Od ugrožene trojke u najboljoj poziciji je Cibona, i zbog bodova, i zbog toga što na svom parketu dočekuje Megu, a protiv Zadrana ima bolji međusobni duel.

Mega ima pobedu manje, ali ii bolji međusobni skor od Zadra i biće tu do kraja neizvesno ko ispada, a ko će u baraž.

Prolazno vreme

1. Partizan 13-3

2. Budućnost 12-4

3. Crvena zvezda 10-6

4. Cedevita Olimpija 10-6

5. FMP 9-7

6. Mornar 9-7

7. Primorska 9-7

8. Igokea 6-10

9. Krka 6-10

10. Cibona 5-11

11. Zadar 4-12

12. Mega 3-13

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari