Sezona da se završi čim bude moglo 1Foto: EPA/ DANIEL DEL ZENNARO

Klubovi učesnici, sigurno većina njih, neće biti zadovoljni odlukama koje je Bord Evrolige doneo u sredu usred pandemije korona virusa.

Đordi Bertomeu, prvi čovek takmičenja pod okriljem Evrolige, vođen logikom novca i profita, poručio je učesnicima Evrolige i Evrokupa da se tekuća sezona mora završiti, odnosno nastaviti čim za tako nešto budu uspostavljeni  optimalni zdravstveni uslovi u svim državama iz kojih dolaze klubovi učesnici.

Uprkos tome što su i pojedini predsednici klubova, nalik Toniju Parkeru iz Asvela, zahtevali da se odmah sezona otkaže i tako finansijski i logistički olakšaju uslovi neophodni da se formira tim i budžet za narednu takmičarsku godinu, prvi čovek Evrolige stava je da se odigraju svih šest kola, plus plej-of i Fajnal-for Evrolige, odnosno završnica Evrokupa, počevši od četvrtfinala i to po ubrzanoj dinamici ukoliko za to bude bilo potrebe.

Odluke vezane za eventualnu promenu formata biće razmatrane naknadno, ukoliko se vreme pandemije korona virusa bude značajno produžilo. Bertomeu je poručio da su uobičajene procedure koje će biti predložene Udruženju košarkaša Evrolige i Udruženju trenera Evrolige  između ostalog: moguć povratak igrača i trenera u svoje rodne gradove i njihove obaveze, kao i prilagođena primanja tokom suspenzije takmičenja.

I učiniti da pravila o finansijskoj stabilnosti i finansijskom fer-pleju budu fleksibilnija, dok se ne stvori jasna vizija oko budućeg razvoja finansijske situacije.

Očekuje se reakcija Unije igrača, čiji je predsednik Boštjan Nahbar nedavno poručio da se u idealnim okolnostima košarkaši na parket ne mogu vratiti pre kraja maja i da je sve izvesniji prekid sezone.

Odlaganje Olimpijskih igara, koje su bile na programu od kraja jula do sredine avgusta, verovatno je doprinelo ideji Đordija Bertomeua da se potencijalni nastavak takmičenja produži na jun, jul ili čak avgust mesec; što je i razmišljanje Adama Silvera, komesara NBA lige.

Veto na smanjenje plata

Gotovo sve sekcije u okviru FK Barselone, osim košarkaške, pristale su na smanjenje plata, međutim, prema pisanju Mundo deportiva, Ante Tomić i Pau Ribas, kao predstavnici ekipe ostali su preneraženi ponuđenim predlogom: umanjenje plata za 70 odsto za preostali period do kraja takmičarske godine. Veći deo kolektiva ostao je šokiran, dok su pojedini zapretili raskidom ugovora. Nikola Mirotić, recimo, ima zagarantovana primanja u iznosu od 5.400.000 dolara neto za takmičarsku 2019/20.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari