Prošlonedeljni sneg, iako ga nije bilo dovoljno, a nije bio ni dovoljno kvalitetan za pripremu staza, u JP “Borski turistički centar” dočekali su spremno jer su sve potrebne pripreme za predstojeću ski-sezonu obavili na vreme. Skijalištu na Crnom vrhu u neposrednoj blizini Bora nedostaje samo sneg.

– Staze su uredno pokošene i uklonjena su sva stabla koja su se našla na trasi. Pripremljen je teren za nesmetano parkiranje vozila na parkinzima, remontovana mašina za tabanje snega, kao i motorne sanke. Proverena je tehnička ispravnost dvosedne žičare, zamenjeni su svi delovi i sklopovi od čijeg rada zavisi bezbednost korisnika. Podmazane su sajle, a u toku je montaža uređaja za merenje brzine vetra. Proverena je i ispravnost ski-lifta (sidraša), sidra su kompletno reparirana, ispričala nam je direktorka “Borskog turističkog centra” Studenka Kovačević, pominjući da se radilo i na uređenju ugostiteljskih objekata u kojima skijaši mogu da se odmore, zagreju i okrepe toplim napicima.

Novu ski-sezonu u ovom preduzeću dočekuju bez značajnijih novina. Nisu promenili ni cene u odnosu na prošlu godinu, tako da celodnevni ski-pas na Crnom vrhu iznosi 300 dinara. Po povoljnoj ceni može da se iznajmi kompletna ski-oprema – skije, pancerice i štapovi za 800 dinara. Uz ogradu da je nezahvalno prognozirati jer mnogo toga zavisi od vremenskih uslova, u najboljem slučaju očekuju prošlogodišnju posećenost.

– Prethodna sezona je bila uspešnija od svih prethodnih. Iako su vremenski uslovi bili takvi da je zbog male količine snega skijanje bilo moguće samo 16 dana, skijalište je posetilo oko dve hiljade skijaša. Tek početkom februara je količina padavina bila dovoljna da se utaba kvalitetna ski-staza. Međutim, zbog kvalitetne usluge i niske cene, skijalište na Crnom vrhu je baš u tom periodu atraktivno za skijaše iz cele Srbije, kao i iz susednih zemalja – Bugarske, Makedonije. Naši argumenti za privlačenje skijaša iz svih delova Srbije i zemalja u okruženju su niska cena i kvalitetna usluga. Intenzivno razmišljamo o gradnji sistema za veštačko osnežavanje staza, kako bismo znatno produžili sezonu, međutim, kako je to velika investicija, bez pomoći šire društvene zajednice nismo u mogućnosti da to realizujemo, kaže Studenka Kovačević.

Poklonici skijanja koji se opredele za skijalište na Crnom vrhu kod Bora mogu da računaju na veoma jeftinu i kvalitetnu uslugu, a osim ski-staza tu je i doživljaj skijanja kroz bukovu šumu, u dužini od 2,5 kilometara. Borski turistički centar ne raspolaže smeštajnim kapacitetima, što gostima koji dolaze sa strane ne treba da predstavlja problem, budući da se na sedam kilometara od skijališta nalazi Borsko jezero i hotel sa četiri zvezdica i bogatim sadržajem, što u osnovi gostima pruža mogućnost rekreacije i van skijališta i ispunjen odmor. Iako već sada imaju na neki način zaokruženu ponudu, u ovom borskom preduzeću razmišljaju da je unaprede.

– Planovi vezani za proširenje ponude su, kao što sam navela, isključivo vezani za finansijsku konstrukciju. Za sada radimo na otvaranju mogućnosti za uvođenje sistema za veštačko osnežavanje, to je prioritet. Ostvarenjem tog plana otvara se niz ideja koje mogu biti realizovane, s obzirom da potencijali postoje, objasnila je direktorka JP “Borski turistički centar”.

Skijalište na Crnom vrhu raspolaže sa oko 2,5 kilometara skijaških staza i 300 metara ski- puteva. Jednoužna dvosedna žičara sa 169 sedišta duga je 1.265 metara i brzinom od 2,5 metra u sekundi pređe visinsku razliku od 307,48 metara. Ski-liftom koji ima 34 sidra za šest minuta se prelazi staza duga 800 metara. Jednoužna dvosedna žičara je u funkciji i tokom letnjih meseci kada se koristi za panoramsko razgledanje Crnog vrha.

Proleće u decembru odlaže skijanje, kao i postavljanje klizališta u centru Bora koje je minulih zima bilo mesto okupljanja mlađih Borana. Potrebno je da par dana spoljna temperatura bude ispod nule kako bi klizalište profunkcionisalo. I za klizalište nisu menjane cene, te sat vremena kao i prošle zime košta 100 dinara.

Sportski aerodrom

Pored skijališta i klizališta, Borski turistički centar upravlja i Aerodromom “Bor“, koji se nalazi osam kilometara jugoistočno od grada. Namenjen je za sportsko letenje i prema trenutnim tehničkim karakteristikama može da opsluži sve vazduhoplove, težine do 5,7 tona, sportske i poslovne (putničke) avijacije do 12 putnika. Aerodrom ima mogućnosti za obuku pilota aviona i jedrilica, za skakanje i obuku padobranaca, za letenje helikoptera, letenje ultralakih vazduhoplova, mlaznih vazduhoplova za potrebe privrede i pružanja usluga iz vazduhoplova i za sve ostale sportske vazduhoplovne aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari